Priznanje

PRESTIŽAN STATUS Krčka škola već treći put Ambassador Europarlamenta

Mladen Trinajstić

Vi ste nedvojbeno sposobni učiniti naše društvo boljim i poštenijim. Te svoje adute iskoristite u srazu sa »starim« političarima kojih se ne smijete bojati. Baš suprotno, oni se trebaju bojati vašeg znanja i energije, poručila je Tomašić



Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić jučer je sudjelovala u svečanom programu kojim su učenici i profesori krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« proslavili još jedno obnavljanje statusa Škole ambasadora Europskog parlamenta. Prigodno slavlje kojom je ta škola, kao prva otočna te jedna od pet hrvatskih škola s najduljim ambasadorskim statusom, tu svoju titulu produljila sad već treću godinu zaredom, za mlade je otočanke i otočane bilo i više od tek još jedne školske fešte. Svima koji su se u protekloj godini iskazali kao predani promotori europskog zajedništva i vrijednosti koje EU predstavlja, iz ruku naše eurozastupnice uručeno posebno priznanje Europskog parlamenta. Osim za nagrađivanje svih onih najangažiranijih mladih europarlamentarnih ambasadora, posjet naše iskusne, prekaljene europarlamentarke, iskorišten je i za uručenje takvog priznanja i profesorici Gordiji Marijan, mentorici otočnih »eurosrednjoškolaca«. Ona je nositeljica laskavog naslova ambasadorice-seniorke EP-a, a odnedavno i osoba kojoj je povjerena zadaća prenošenja njenih bogatih znanja i iskustava na prosvjetare drugih hrvatskih škola koje, po uzoru na krčku, sad i same nastoje postati nositeljice titule Škole ambasadora EP-a.


Bez straha


Obraćajući se brojnim mladim otočanima okupljenim u predvorju školske zgrade, nositeljima titule mlađih ambasadora EP-a, eurozastupnica Tomašić je ustvrdila da o uspješnosti, odnosno razvoju i napretku svake zemlje uvijek i svugdje odlučuju ponajprije njeni stanovnici. – Tako je i u nas, ustvrdila je, pozvavši mlade otočane da ne budu malodušni te da se za promjenu svega onog što vide i osjećaju da ne valja, a čega po njenim riječima i u nas i u cjelokupnoj europskoj obitelji nedvojbeno ima, bore i izbore sami, ali ovdje, kod kuće, u svojoj zemlji. Samo vi možete mijenjati društvo u kojem živite, a osjećam da to možete jer ste – kako i vidim i čujem družeći se danas ovdje s vama – pametni, obrazovani, rječiti te nedvojbeno sposobni učiniti društvo u kojem živimo boljim i poštenijim, napomenula je Tomašić, pozvavši otočne srednjoškolce da te svoje adute hrabro iskoriste u srazu sa »starim« političarima kojih se, naglasila je, nipošto ne smiju bojati.


Niz pitanja


Baš suprotno, oni bi se trebali bojati vas, vašeg znanja i pozitivne energije koju morate usmjeriti prema pravim ciljevima, zaključila je.


Otočni su srednjoškolci vrijeme provedeno u ugodnom i neformalnom druženju s Ružom Tomašić iskoristili i za postavljanje pitanja pa su tako, među ostalim, gostujuću europarlamentarku pitali o decentralizaciji EU-a, prednostima i nedostacima uvođenja eura te mnogim drugim temama povezanim s pozicijom i ulogom naše zemlje u Uniji. Ravnateljica krčke škole prof. Đurđica Cvitkušić prigodu je pak iskoristila za predstavljanje te obrazovne institucije, posebice svih onih europskim sredstvima podržanih projekata i programa posredstvom kojih (o čemu smo i mi u više navrata izvještavali) brojni otočni srednjoškolci i njihovi profesori imaju priliku putovati te se stručno odnosno profesionalno usavršavati diljem EU-a.Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza kao državljana Europske unije – niti su vodilje programa koji unatrag posljednjih nekoliko godina provode sve u nj uključene srednje škole. Kako je u ovoj prigodi rekla prof. Marijan, primarni zadatak aktivnosti u koje su već pune tri nastavne godine aktivno uključeni brojni otočni srednjoškolci, podizanje je razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, izgradnja svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima, kao i o pravima koja uživaju svi europski građani. Treba reći da su krčki srednjoškolci tijekom provedbe programa Škola ambasador Europskog parlamenta u više prigoda imali priliku i u praksi upoznati rad Europske unije, pa tako i njenog parlamenta, uz ostalo i vlastitim sudjelovanjem u njegovim zasjedanjima upriličenim u okvirima programa Euroscola.

Dobitnici diploma




Uz prof. Gordiju Marijan, iz ruku zastupnice u EP-u Ruže Tomašić »ambasadorske« su diplome jučer primili učenici i učenice Dina Antić, Edi Zahija, Leonard Depope, Andrea Orlić, Marija Kirinčić, Klara Brzac, Dominik Kamenar, Dorotea Ivanković, Gabrijela Čuljat, Daniel Lleshdedaj, Elena Lukić, Martina Kosić, Lea Žic, Toni Šipuljak, Vedran Pintarić, Iris Magaš, Nina Bajčić, Iva Juranić, Ivana Milčetić, Ana Milčetić, Martina Morožin, Paulina Kirinčić, ali i prošlogodišnji maturanti Roberta Bajčić, Miriam Volarić, Dora Blažević, Nikica Stijepić, Luka Braut, Lucija Depikolzvane i Karla Žužić.