Baština

Oživjeli stari duh Vrbnika: Uz Vrbenske užance stalo cijelo mjesto

Mladen Trinajstić

Gužva i strka na svakom koraku / snimio  M. TRINAJSTIĆ

Gužva i strka na svakom koraku / snimio M. TRINAJSTIĆ

Duh starine obuzeo je središte Vrbnika kroz pjesmu, ples i uprizorenja starih običaja i načina života starih Vrbenčana



Petu godinu zaredom, Vrbenčani su oživjeli stari, vjekovni duh svog mjesta i svojim brojnim ljetnim posjetiteljima, na izuzetno dojmljiv i dopadljiv način, pokazali svo bogatstvo i raznovrsnost svog kulturnog i folklornog nasljeđa. Baš svaki kantunić, svaka ulica i trg starogradske jezgre oživio je i zabrujao pa su i mještani ali i ovih dana ondje izuzetno brojni turisti uistinu imali što vidjeti, čuti, a na koncu i okusiti.


U organizaciji Vrbničkog kulturnog društva Frankopan pred pet ljeta pokrenuta manifestacija »Vrbenske užance« i u svom ovogodišnjem, jubilarnom izdanju na svjetlo dana iznijela je sve što žitelji tog poznatog i posjećenog otočnog turističkog i enološkog središta i dalje njeguju i ljubomorno čuvaju od zaborava. Kako nam je rekla predsjednica VKD Frankopan Ivana Vadnov, organizatore je razveselila spoznaja da se njihovim nastojanjima iz godine u godinu priključuje sve veći broj mještana i entuzijasta pristiglih i iz dobrog dijela ostalih krčkih mjesta.



Osim uprizorenja motiva kojima su posjetiteljima predstavljeni običaji kao i svakodnevica Vrbnika kakav je stoljećima bio, program koji je potrajao do kasno u noć obuhvatio je i dječje radionice glagoljice i filcanja vune, glazbeno-scenske programe, izložbe slika, nastupe kantura, tancura i sopaca, vrbenskih pjesnikinja i svih ostalih zaljubljenika u baštinu i starinu. Organizatorima su provedbi programa ovog puta svojim sudjelovanjem pripomogli i članovi Udruga Krčki knezovi Frankopani, Udruge sopaca otoka Krka, Katedre Čakavskog sabora Kornić, mali glagoljaši iz Vrbnika, Kornića i Malinske, skupina žena iz Drage Bašćanske kao i članice krčke srednjoškolske klape.





Duh starine središte Vrbnika obuzeo je kroz pjesmu, ples i uprizorenja starih običaja odnosno način života starih Vrbenki i Vrbenčana. Nakon kraće, prigodne svečanosti otvorenja održane na Škujici rijeka posjetitelja potom se prelila cijelom povijesnom jezgrom unutar koje su, na brojnim »postajama«, angažirani i entuzijastični mještani i mještanske uprizorili motive iz svakodnevice svojih predaka.


Osim rastuće posjećenosti ove manifestacije, posebeno nas veseli odziv brojnih entuzijasta koji se s velikim veseljem priključuju ovoj manifestaciji zbog čega je i svako novo izdanje Vrbenskih užanci sve sadržajnije i bogatije, istakla je Vadnov napomenuvši da je prvo takvo događanje nastalo spontano, željom članova koji su željeli pridonijeti sadržajnosti ljetne ponude mjesta i dati doprinos očuvanju i predstavljanju umnogome jedinstvenog duha odnosno kulturnog i društvenog ozračja Vrbnika.


U programu je ovog puta sudjelovalo više od 120 entuzijasta, zaljubljenika u vrbensku baštinu i tradiciju čija su nastojanja pomogli gotovo svi domaći poduzetnici, vinari, ugostitelji, ali i predstavnici svih lokalnih institucija čime je, zaključila je čelnica VKD Frankopan, ostvaren jedan od važnijih ciljeva tog događanja – nastojanje da se u Vrbenske užance uključi baš cijeli Vrbnik.