Prvi koncert prošao u znaku nogometa

Otvorene Creske kulturne večeri

Walter Salković

Klapa Sv. Juraj i Orkestar Hrvatske ratne mornarice / Foto Walter Salković

Klapa Sv. Juraj i Orkestar Hrvatske ratne mornarice / Foto Walter Salković

Koncert je započeo, a dio publike pa čak i članova orkestra dok nisu svirali, pratili su na asvojim pametnim telefonima tijek utakmice



CRES Dok se hrvatska nogometna reprezentacija u Rusiji borila s Danskom za prolazak u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva, u samostanu sv. Frane otvorene su Creske kulturne večeri, ljetna manifestacija što ju organizira franjevačka zajednica. Iako je neposredno uoči koncerta bilo najavljeno da će on započeti nakon utakmice, zbog ljubitelja glazbe koji su se počeli okupljati u samostanu organizatori i izvođači, klapa Sveti Juraj i Orkestar Hrvatske ratne mornarice, ipak su odlučili održati koncert u prvotno predviđeno vrijeme.


Nakon pozdravnih govora dosadašnjeg gvardijana fra Zdravka Tube, direktorice TZ-a Sanje Živanović i gradonačelnika Kristijana Jurjaka, manifestaciju je proglasila otvorenom zamjenica župana Marina Medarić. Koncert je započeo, a dio publike, pa čak i članovi orkestra dok nisu svirali, pratili su na svojim pametnim telefonima tijek utakmice. Nakon pobjede Vatrenih publici su se pridružili i navijači koji su do tada gledali utakmicu u svojim domovima ili kafićima te su ostatak pjesama izveli zajednički, u jakom domoljubno-navijačkom zanosu.


Nakon koncerta novi gvardijan fra Vitomir Glavaš podijelio je prigodne darove izvođačima, a gradonačelnik Jurjako zahvalio je na dugogodišnjoj suradnji fra Zdravku koji je u Cresu pokrenuo i realizirao niz projekata, a nedavno je dobio premještaj na novu dužnost unutar franjevačke provincije.




– Pokazao si da si u prvom redu čovjek koji nije usredotočen na sebe već na druge, na ljude oko sebe kojima se daješ u potpunosti. Sve svoje darove, znanje i sposobnosti rado si podijelio sa svima nama, a silnu energiju uložio da svi projekti koje si stvarao, sam ili u suradnji s mnogim institucijama, uspiju uz Božju pomoć, a na dobrobit svih – rekao je Jurjako te istaknuo Creske kulturne večeri, obnovu pastirskog stana Batajna te solarne elektrane kod Orleca.


Sljedeći koncert u sklopu Creskih kulturnih večeri održat će se u četvrtak, 5. srpnja, kad će nastupiti riječki zbor Josip Kaplan.