Povratak u školu

Od ove godine na Krku nastava i za djecu s teškoćama u razvoju

Mladen Trinajstić

Dobrinjski prvašići na svečanosti povodom prvog dana škole / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Dobrinjski prvašići na svečanosti povodom prvog dana škole / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Pod kapom Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, s radom su krenule dvije razredne skupine kojima su sad »pokrivene« područne škole dviju od ukupno tri otočne školske matice, one omišaljske (u sklopu koje djeluje njena područna jedinica u Dobrinju) kao i krčka (u okrilju koje djeluje i Područna škola Vrh)



KRK  Jučer je za sve otočne osnovce, a posebice prvašiće, bio poseban dan. Nekima zbog povratka u školske klupe, a prvašićima zbog njihova napokon dočekanog ulaska u »školski svijet«, pa je svima jučerašnji dan bio drugačiji i u najmanju ruku – pamćenja vrijedan.


Upravo takvo jutro jučer je osvanulo i za osmero otočnih mališana s teškoćama u razvoju, po četvero s područja općine Dobrinj i grada Krka koji su, baš kao i svi ostali njihovi vršnjaci, jučer prvi put zasjeli u svoje školske klupe i to unutar dvaju posebnih razrednih odjeljenja ustrojenih unutar PŠ Dobrinj odnosno PŠ Vrh.


Poznato okruženje


– Posebni razredni odjeli krčkim će učenicima s različitim oblicima intelektualnih odnosno teškoća u razvoju osigurati primjerene programe odgoja i obrazovanja uz podršku edukacijskih rehabilitatora i ostalih stručnih suradnika različitih profila u njima poznatoj lokalnoj sredini, a što je za tu, iznimno osjetljivu kategoriju mališana, od velike važnosti – naglasila je tijekom jučerašnje svečanosti »otvorenja« nove školske godine (a s njom i uspostave takvog razreda u dobrinjskoj školi) Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka. Upravo pod kapom te ustanove s radom su krenule dvije razredne skupine kojima su sad »pokrivene« područne škole dviju od ukupno tri otočne školske matice, one omišaljske (u sklopu koje djeluje njena područna jedinica u Dobrinju) kao i krčka (u okrilju koje djeluje i Područna škola Vrh).


Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ





– Pripreme za ovaj iskorak trajale su cijelu jednu godinu pa zato i ne čudi da smo sad svi i sretni, i zadovoljni, ali i ponosni što smo, zahvaljujući podršci nadležnog ministarstva, PGŽ-a, kao i krčkih škola odnosno jedinica lokalne samouprave, ovdje sad konačno uspjeli uspostaviti model organiziranja nastave za djecu s razvojnim teškoćama, naglasila je Šabarić Rubeša. Objasnila nam je i da tim programom sad obuhvaćene male otočanke i otočani, barem što se školovanja tiče, više neće trebati odlaziti put Rijeke.



Spomenimo i da je, osim 17 prvašića s područja Dobrinjštine, u svoje školske klupe u OŠ Omišalj jučer zasjelo i njihovih 36 vršnjaka iz Omišlja i Njivica. Kako je istaknuo ravnatelj Žarko Žarković, OŠ Omišalj u školskoj godini 2018./2019. sveukupno broji 324 polaznika od kojih su 122 u Dobrinju, a 202 u Omišlju. OŠ Malinska-Dubašnica danas pak broji 240 polaznika, od kojih je 31 prvašić u dva razredna odjela. OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk u nastavnu godinu ulazi sa svojih 786 učenica i učenika od kojih je 350 upisano u krčku »maticu«. Njena PŠ Vrh broji 135 učenika, PŠ Punat 117, PŠ Baška 108, a Područna škola Vrbnik 76 osnovaca. Spomena je vrijedan i podatak da su u samom gradu Krku jučer po prvi put s radom krenula čak tri razredna odjeljenja prvašića. Iznimno brojna generacija krčkih »klinaca i klinceza« sačinjena od 59 prvašića vodstvo škole »natjerala« je na ustroj dvaju razrednih odjeljenja s dvadesetero, te jednog s 19 novopečenih prvaša. Istovremeno, u Vrbniku su u prvi razred krenula samo dva učenika, zbog čega je ondje ustrojeno kombinirano razredno odjeljenje sačinjeno od dvoje prvaša i devetero polaznika drugog razreda. Sve ostale područne škole – dakle Baška, Punat i Vrh, imaju po jedno »redovno« nastavno odjeljenje prvašića. U Baški i Vrhu u školu je krenulo po trinaestero polaznika prvih razreda, dok će u Puntu, s dvotjednim kašnjenjem uzrokovanim radovima na dovršetku gradnje nove škole i sportske dvorane, u školu tek krenuti 12 prvašića.


– Školovanje mališana u poznatom okružju njima je značajno ugodnije i manje stresno, podcrtala je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje, napomenuvši da je realizaciji programa koji financijski u potpunosti pokriva resorno ministarstvo vjetar u leđa dala i činjenica da je provedba tog oblika obrazovanja na Krku povjerena dvjema domaćim, otočnim stručnim edukacijskim rehabilitatoricama koje će, zaključuje Šabarić Rubeša, potporu imati i u svim ostalim stručnim suradnicima Centra, jedine ustanove na području PGŽ-a u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, rehabilitacija te radno i stručno osposobljavanje djece i mladeži s intelektualnim i svim drugim »utjecajnijim« teškoćama u razvoju.


Uskoro još bolji uvjeti


Zadovoljstvo uvođenjem u rad novog razrednog odjela tijekom jučerašnje svečanosti u sklopu koje su pjesmom i plesom dobrinjski osnovci dobrodošlicu zaželjeli svim svojim novopečenim prvašićima, nisu skrivali ni pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, dobrinjski općinski načelnik Neven Komadina, kao ni Žarko Žarković, ravnatelj OŠ Omišalj te zamjenica župana Marina Medarić koja se velikoj fešti otočnog školstva priključila u njenom nastavku, u Vrhu.


– Tri su važna razloga zbog kojih sam danas jednostavno morala biti ovdje, istakla je Stilin, otkrivši da prvi, naravno, »leži« u novouspostavljenom posebnom razrednom odjelu. Onaj drugi, ne manje važan, krije su u činjenici da je ove godine, ojačana sa svojih 17 prvašića, dobrinjska škola polaznicima najbrojnija u svojoj povijesti, napomenula je županijska pročelnica istaknuvši da se treći razlog njena dolaska krije u nastojanjima da se, u suradnji s lokalnom upravom, za 122 dobrinjska osnovca stvore još bolji uvjeti školovanja. S načelnikom Komadinom sad smo otvorili i službeni dijalog vezan uz zajedničku pripremu i razradu ambicioznog projekta prostornog širenja ovog školskog zdanja koje će u skorijoj budućnosti, zahvaljujući zajedničkim zalaganjima Županije i Općine Dobrinj – vjernog podupiratelja svega što ima veze sa školstvom i mladima na ovom djelu otoka – ovoj zgradi »dodati« nove učionice, zaključila je Stilin.


Edita Stilin najavila je proširenje sve brojnije dobrinjske škole, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Edita Stilin najavila je proširenje sve brojnije dobrinjske škole, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ