Izložba planinara

Obzovaši će izložiti svoje prvo desetljeće

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Zanimljiv i atraktivan postav izložbe čiju koncepciju potpisuje dopredsjednik krčkog planiranskog udruženja Dragan Nišler, PD Obzova realizira u suradnji s Centrom za kulturu Grada Krka



KRK Povodom 10. godišnjice uspješnog rada krčkog Planinarskog društva Obzova, u galeriji Decumanus smještenoj u samom središtu tog otočnog grada bodulski planinari svoj desetljeće dug organizirani rad svojim će sugrađanima predstaviti prigodnom izložbom dokumentarnih fotografija. Zanimljiv i atraktivan postav izložbe čiju koncepciju potpisuje dopredsjednik krčkog planiranskog udruženja Dragan Nišler, PD Obzova realizira u suradnji s Centrom za kulturu Grada Krka.


Da tradicija organiziranog planinarstva na Krku ima i dulju tradiciju, naglašavaju zaljubljenici u prirodne ljepote i tu vrst uživanja u aktivnom životu, potvrđuje podatak da je još osamdesetih godina prošlog stoljeća u okviru tadašnje DINA-Petrokemije Omišalj djelovala planinarska sekcija koja je organizacijski bila pridružena riječkom Planinarskom društvu Platak.


Fond fotografija


Nakon što su početkom devedesetih aktivnosti petrokemičarskih planinara zamrle, dio članova spomenute sekcije, ojačan s novim, širim krugom otočnih pasioniranih pobornika planinarskih aktivnosti, 2008. godine našao se među osnivačima slavljeničkog Planinarskog društva Obzova unutar kojeg se, odmah po osnivačkoj skupštini, novookupljeno članstvo bacilo na organiziranje i priređivanje prvih pješačkih i planinarskih izleta, nastavljajući s takvom praksom do današnjih dana.




A kako je od samog osnutka Društva dobar dio krčkih planinara bio posvećen i fotografskom dokumentiranju svojih izleta, tijekom proteklog desetljeća u kućnim se arhivama Obzovaša stvorio popriličan fond kvalitetnih i atraktivnih fotografskih zapisa uz koje su, pripremajući se za ovu zanimljivu izložbu, članovi tog društva obuhvatili i prikladno predstavili i neke isječke iz lokalnih tiskovina i elektronskih medija vezane uz objave kojima je PD Obzova u proteklom periodu javnosti predstavljala svoj rad. Mjesta se u Decumanusu našlo i za plakate kojima su, tijekom proteklih deset godina, najavljivane izletničke ture dobro organiziranih otočnih planinarki i planinara.


Izloženim, odnosno u Decumanusu predstavljenim materijalom, članovi krčkog planinarskog udruženja progovorit će i predstaviti i dio postignuća svojih članova, posebice onih koji su se tijekom godina djelovanja tog društva uspješno školovali i licencirali prema pravilima Hrvatskog planinarskog saveza, i to za vodiče-markaciste. Izložba će biti prigoda i da Obzovaši javnost podsjete i na doprinos kojeg su mnogi među njima dali u aktivnostima uređivanja, održavanja i označavanja otočnih planinarskih staza i šetnica, ali i eko-akcijama čišćenja pojedinih otočnih predjela kao i održavanju značajnog broja kulturnih, zabavnih i sportsko-rekreacijskih manifestacija, posebice onih koje su u svojim programima obuhvaćale organizirane pohode i izložbe putopisnih fotografija u provedbi kojih su upravo članovi planinarskog društva-slavljenika igrali ključne uloge.


Daleka putovanja


Posebna pažnja, doznajemo od organizatora ove zanimljive izložbe, posvećena je fotografijama koje su otočni planinari snimili tijekom svojih dalekih putovanja, i to ne samo Europom već i Azijom, Afrikom i Južnom Amerikom. Poseban fotografski kutak osiguran je i za podsjetnik na neka neobična događanja upriličena u organizaciji članova tog društva, poput dočeka i proslave Nove godine na Obzovi ili pak noćnog uspona na taj najviši vrh Bodulije, a koji se tradicionalno organizira tijekom kolovoza.


Postavom koji će otočnoj javnosti svečano biti predstavljen na otvorenju zakazanom za ovaj petak, 22. veljače, u 18 sati organizatori će prezentirati i elemente vizualnog identiteta tog udruženja, statističke podatke o članstvu i radu Obzove te na koncu upriličiti i progodnu svečanost u sklopu koje će uručiti zahvalnice, priznanja i diplome zaslužnim članovima Društva. Prigodna izložba ostat će otvorena sve do 28. veljače, a svi zainteresirani moći će je razgledati svakim radnim danom od 10 do 13 sati, ali i drugo doba uz prethodnu najavu i dogovor s predstavnicima Centra za kulturu Grada Krka.