Ruralni razvoj

Obnavljat će se mjesni dom u Bajčićima na Krku

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Rekonstrukcija Društvenog doma Bajčići trebala bi na području cijelog Mjesnog odbora Poljica pridonijeti poticanju razvoja kulture, promicanju svih oblika kulturnog stvaralaštva, ostvarivanju kulturnih i društvenih interesa stanovnika te posebnih interesnih skupina koje će ga koristiti



KRK Jedna od glavnih točaka zbog kojih su se ovog tjedna okupili članovi Gradskog vijeća Grada Krka odnosila se na plan rekonstrukcija zgrade Društvenog doma Bajčići odnosno donošenja Odluke o davanju suglasnosti tog tijela za provedbu ulaganja po jednoj od mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske u sklopu koje se provode aktivnosti »obnove sela u ruralnim područjima«.


Jednoglasnim usvajanjem prijedloga Odluke koju je pred vijećnike stavio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić sad je i formalno kompletiran materijal slijedom kojeg će krčka Gradska uprava prema nadležnim tijelima kandidirati svoj plan temeljite obnove i osuvremenjenja mjesnog doma u tom otočnom naselju, i to bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.



Razloge zbog kojih bi prihvaćanje europskog sufinanciranja realizacije tog hvalevrijednog projekta moglo doći u pitanje Krčani prepoznaju u »prerazvijenosti« Grada Krka. Okolnosti zbog kojih sve otočne lokalne jedinice nerijetko u svojim kandidaturama »izvise« povezane su sa sustavom vrednovanja kojim se kod ocjenjivanja kandidatura »favoriziraju« one iz lokalnih samouprava s nižim indeksima razvijenosti. Vasilić je ustvrdio da su te i takve okolnosti ovog puta uzete u obzir te da se kod pripreme, odnosno razrade projekta, na račun toga, nastojalo maksimalizirati broj bodova u svim ostalim kategorijama koje će se vrednovati.





Za prijavu je tako od vijećnica i vijećnika Grada naposljetku podržana rekonstrukcija Društvenog doma Bajčići (u postojećim gabaritima) u ukupnoj vrijednosti nešto većoj od 3,5 milijuna kuna. U taj iznos, naglašeno je u ovoj prilici, pored troškova izgradnje i opremanja samog objekta uključeni su i rashodi koji proizlaze iz izrade glavnog projekta, korištenja konzultantskih usluga te angažiranja nadzora.


Predstavljajući Vijeću konkretni projekt, gradonačelnik Darijo Vasilić ustvrdio je i da bi potpora iz fondova EU-a, uđe li ovaj projekt u red onih koji će biti financirani europskim novcem, trebala pokriti 80 posto »prihvatljivih troškova« cjelokupnog projekta odnosno nešto više od 2,7 milijuna kuna, dok bi se ostatak, u iznosu nešto većem od 800.000 kuna, financirao sredstvima Gradskog proračuna.



Sam projekt rekonstrukcije Doma u Bajčićima odnosi se na zadovoljavanje više njegovih temeljnih sigurnosnih zahtjeva, među ostalim i njegove stabilnosti odnosno sigurnosti u slučaju požara. Planirana je i rekonstrukcija postojeće kuhinje kao i točionika pića te izvođenje potpuno novog sustava grijanja, hlađenja i ventilacije putem zidnih klima. Predviđaju se i radovi na postavi novih elektroinstalacija kao i postava nove rasvjete, a rekonstrukcija bi, dobije li projekt potporu EU-a, obuhvatila i novu hidroizolaciju kao i postavu nove fasadne ovojnice s kvalitetnom toplinskom izolacijom zgrade. Isto se odnosi i na postavu nove vanjske stolarije čime bi se dobio kvalitetan, siguran i dobro opremljeni društveni prostor u površini od oko tri stotine četvornih metara.



U ovome trenutku, doznali smo u ovoj prigodi, za rekonstrukciju zgrade Društvenog doma Bajčići izrađen je glavni projekt – dokument u kojem stoji da bi realizacija ove investicije trebala značajno pridonijeti kvaliteti života stanovnika tog naselja kao i razvojnom potencijalu mjesta te potaknuti rast i društveno-ekonomsku održivost Bajčića i njihove okolice. Također, prethodno izrađenim »studijskim« dokumentima ukazano je i na očekivano poboljšanje odnosno povećanje broja te obogaćenje spektra kulturnih i društvenih aktivnosti u kojima bi u budućnosti ondje mogli uživati stanovnici tog dijela grada Krka.


Naime, rekonstrukcija Društvenog doma Bajčići trebala bi na području cijelog Mjesnog odbora Poljica (kojem uz samo selo Poljica pripadaju i Bajčići, ali i Brozići, Brusići, Kapovci, Nenadići i Žgaljići) pridonijeti poticanju razvoja kulture, promicanju svih oblika kulturnog stvaralaštva, ostvarivanju kulturnih i društvenih interesa stanovnika te posebnih interesnih skupina koje će, navodi se u dokumentaciji koja će sad biti pridodana ostalim »kandidaturnim materijalima«, u budućnosti također biti korisnici Doma.