Općina Omišalj uspjela u nakani

OKONČAN SPOR ‘Tihi’ Šilo poništeno rješenje o koncesiji kamenoloma

Mladen Trinajstić

Ministarstvo je prošle godine »Tihi« Šilo izdalo odobrenje o 10-godišnjoj koncesiji na značajno proširenoj zoni eksploatacijskog polja, a sud je sad ukinuo / Foto M. TRINAJSTIĆ

Ministarstvo je prošle godine »Tihi« Šilo izdalo odobrenje o 10-godišnjoj koncesiji na značajno proširenoj zoni eksploatacijskog polja, a sud je sad ukinuo / Foto M. TRINAJSTIĆ

Sud je poništio rješenje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je »Tihi« dalo koncesiju za eksploataciju proširenog eksploatacijskog polja u uvali koju je Općina namijenila razvoju turizma



OMIŠALJ  Upravni sud u Rijeci poništio je rješenje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je, u listopadu prošle godine, donijelo rješenje o davanju koncesije tvrtki »Tiha« Šilo za eksploataciju mineralnih sirovina odnosno kamena na proširenom eksploatacijskom polju lokaliteta Beavec-Voz.


Godinu dana nakon što je vodstvo Općine Omišalj »dignulo uzbunu« zbog »eklatantnog primjera nezakonitog postupanja predstavnika državnih tijela«, spomenutom je sudskom presudom sad i službeno zaključen postupak koji je, pokazalo se to i razmjerno brzim sudskim poništenjem spornoga rješenja, osim na nezakonitost »zasmrdio« i na moguće pogodovanje privatnim interesima.


Podsjetimo, u studenom prošle godine Ahmetović je sazvala tiskovnu konferenciju na kojoj je, osim zgražanja dodjeljivanjem koncesije tvrtki »Tiha« na području na kojem lokalna uprava sukladno svom prostornom planu želi razvijati turizam, načelnica ukazala i na elemente koji su upućivali na moguće počinjena kaznena djela, kako samih »kamenolomaca« tako i onih koji su njihove radnje »dokumentacijskim manevrima« pokušali »pokriti«.



Komentar poništenja rješenja Ministarstva gospodarstva koji je nedavno, po svojoj presudi izdao Upravni sud, zatražili smo i od direktora tvrtke Tiha Šilo Antona Spicijarića, javnosti dobro poznatog i kao dugogodišnjeg, a sad već i bivšeg načelnika Općine Malinska-Dubašnica.– Ono što priča načelnica ukazuje na njeno temeljno nepoznavanje prava i pravne procedure, kaže Spicijarić. Ništa ondje nije poništeno, već je postupak dodjele koncesije vraćen na ponovni postupak. Ministarstvo će naposljetku u novom postupku taj slučaj riješiti onako kako to temeljem zakona može i treba biti riješeno, a sve što načelnica Ahmetović sad govori su, rekao bih tek njene »rekla-kazala« tvrdnje koje će se na koncu pokazati promašenima, zaključio je Spicijarić uvjeren da će, prije ili kasnije, tvrtka na čijem je čelu ipak dobiti koncesiju na prošireno polje.– Dotad će »Tiha« raditi isključivo na području odnosno polju na kojem smije raditi, zaključio je direktor te otočne tvrtke ne želeći pritom komentirati utemeljenost kaznenih prijava kao ni tijek postupaka koje je Općina, osim protiv državnog tajnika, pred nadležnim sudovima pokrenula i protiv njega kao i tvrtke koju vodi.


Grubo kršenje zakona


Konkretan povod za uzbunu u slučaju kamenoloma Beavec-Voz dogodio se u listopadu prošle godine kad je Ministarstvo gospodarstva, po rješenju koje je potpisao državni tajnik Marijo Antonić, izdalo odobrenje o davanju desetogodišnje koncesije tvrtki »Tiha« Šilo na značajno proširenoj, 25-hektarskoj zoni eksploatacijskog polja.


Tim činom, »skočili« su promptno predstavnici omišaljske lokalne uprave, pokušalo se ozakoniti eksploatiranje mineralnih sirovina u zoni značajno široj od one na kojoj je ta tvrtka dotad koristila već gotovo u potpunosti potrošene »zalihe« kamena. Bura je nastala ponajprije jer se pokazalo da je u najmanju ruku sporan, a sad rješenjem suda i poništeni, »koncesijski dokument«, obuhvatio prošireno polje za kojeg »Tiha« nije dobila nikakvo rješenje niti odobrenje za izvođenje rudarskih radova.


– Ministarstvo je, izdajući Rješenje o davanju koncesije grubo prekršilo zakon i u krajnjoj posljedici, a što je predmet kaznene prijave, pokušalo omogućiti pribavljanje nepripadne imovinske koristi, zaključak je općinske načelnice Mirele Ahmetović koja je posredstvom pravnog opunomoćenika omišaljske lokalne uprave već sredinom studenoga prošle godine na Upravnom sudu u Rijeci bila podnijela tužbu kojom je zatraženo stavljanje izvan snage tog problematičnog rješenja. Doznali smo i da je nakon samo jednog ročišta Upravni sud donio svoj pravorijek kojim je poništeno rješenje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i to kako u njemu stoji, zbog njegove »neutemeljenosti na pravilno i potpuno utvrđenom činjeničnom stanju i pravilnoj primjeni materijalnog prava«.



Treba reći i da je Općina, osim pokretanja postupka pred Upravnim sudom koji je sad zgotovljen, u istom slučaju reagirala i podnošenjem kaznene prijave protiv potpisnika sad poništenog rješenja – državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva Marija Antonića. Temelj za to bila je osnovana sumnja na zloporabu položaja i ovlasti u pokušaju. Kaznene su prijave, potvrdila nam je Mirela Ahmetović, podignute i protiv Tihe Šilo kao i odgovorne osobe u toj kompaniji, direktora Antona Spicijarića.



Bez prava na žalbu


Rezimirajući pravosudni rasplet postupka koji će onemogućiti nelegalno eksploatiranje kamena i zaustaviti nastavak devastiranja prostora namijenjenog razvoju turizma, Općina Omišalj je u spomenutom postupku dokazala da tvrtka koja ondje već godinama drobi kamen nikad nije stekla pravo na »trošenje« proširenog polja pa joj stoga niti odobrenja za korištenje mineralnih sirovina u onom temeljnom polju nisu mogla niti smjela biti zamijenjena koncesijom na širu zonu.


– Pokazalo se da je resorno Ministarstvo potpuno nezakonito »Tihi« iz Šila dalo koncesiju za eksploataciju proširenog eksploatacijskog polja wčime je, bez pravnog utemeljenja, pokušano ozakonjenje nezakonitog čina u uvali koja je, ponavljam, namijenjena turizmu, zaključila je Ahmetović ističući da protiv ovoga sudskog rješenja Ministarstvu nije dopuštena žalba, već kao jedina pravna mogućnost »Tihi« ostaje ponavljanje cijelog postupka.


– To znači i da ta tvrtka ne smije, kao što ni do sad nije smjela, eksploatirati kamen na proširenom polju, a prema dostupnim podacima, kamena na temeljnom polju (na kojem ga ta tvrtka ima pravo koristiti) ostalo je u minimalnoj količini, zaključila je omišaljska načelnica, izrazivši nadu da će radove na drobljenju kamena u doglednoj budućnosti na Vozu ipak nadomjestiti oni kojima će se ondje početi ulagati u turističke sadržaje.