Svečano puštanje u rad

Novi cjevovod i precrpna stanica: Pag, Karlobag i Rab imat će od ovog ljeta sigurnu opskrbu vodom

Orjana Antešić

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Riječ je o investicijama ukupno vrijednim nešto više od 54 milijuna kuna, a pridoda li se tome i novo filtersko postrojenje koje je ugrađeno na vodozahvatu Hrmotine, ovaj veliki projekt »komunalca« Vodovod Hrvatsko primorje - južni ogranak »penje« se na ukupno 60 milijuna kuna.



STINICA – Na Pagu, Rabu i ovom potezu podvelebitskog primorja od ove će turističke sezone imati sigurniju i bolju opskrbu vodom. Danas je svečano pušten u rad novi, paralelni transportni cjevovod Stinica – Koromačina u dužini od 16,7 kilometara te rekonstruirana precrpna stanica Stinica.


Riječ je o investicijama ukupno vrijednim nešto više od 54 milijuna kuna, a pridoda li se tome i novo filtersko postrojenje koje je ugrađeno na vodozahvatu Hrmotine, ovaj veliki projekt »komunalca« Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak »penje« se na ukupno 60 milijuna kuna.


Premda će blagodati sigurnije opskrbe vodom sa kopna osjetiti i Rabljani i njihovi gosti, ove investicije prvenstveno će i u značajnoj mjeri značiti poboljšati vodoopskrbu otoka Paga, koji zadnjih godina prolazi kroz turističku ekspanziju. Konkretno, izgradnjom ove trase od Stinice do Koromačina dobavna moć transportnog cjevovoda do Paga povećana je sa dosadašnjih 170 na 190 litara vode u sekundi.




Milan Nekić, direktor društva Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak, čiji su osnivači gradovi i općine Senj, Rab, Pag, Novljana, Povljana, Karlobag i Lopar, istaknuo je da je ovo prvi korak ka dugoročnom rješenju osiguranja dovoljnih količina vode na cijelom ovom podvelebitskom potezu. To znači da će se dodatni, paralelni cjevovod postaviti duž cijele ove vodoopsrkrbne kralježnice, od Hrmotina do Koromačine. Riječ je o takozvanoj drugoj i trećoj fazi, sveukupne dužine tridesetak kilometara.


Valja spomenuti kako su glavni izvođači radova, kako na polaganju nove trase cjevovoda, tako i na rekonstrukciji precrpne stanice Stinica bile redom domaće tvrtke – zagrebačka Vodotehnika, vinkovački AMM i Elektro centar Petek iz Ivanić Grada.