Sanacija na čekanju

Nautičare za Uskrs dočekuju blokirani osorski most i most Privlaka

Slađana Vignjević

Osorski most u puno je boljem stanju i mogao bi biti otvoren za pomorski promet

Osorski most u puno je boljem stanju i mogao bi biti otvoren za pomorski promet

Dok osorski most ipak može biti otvoren za pomorski promet kad završe radovi u kanalu, most Privlaka je zbog kvara mehanizma zakretanja potpuno blokiran, a iz HC-a poručuju da početak sanacije ovisi o javnoj nabavi, čiji je rok do 31. prosinca (!?), pa bi ovog ljeta mnogi nautičari mogli »poljubiti vrata« Malog Lošinja 



Iako je već godinama jasno kako je most Privlaka, izgrađen 1948., a obnavljan 1973. i 1988., nagrižen zubom vremena te da je dotrajalost velika prijetnja njegovom zakretanju, takvo se stanje očito ignoriralo. Kao što se ignorirao i njegov značaj kao objekta preko kojeg se odvija cjelokupna opskrba i komunikacija Malog i Velog Lošinja s ostatkom otoka te dalje u smjeru Cresa i kopna. Uz to, zakretanjem mosta nautičarima i turističkim brodovima omogućavao se prolaz s jedne na drugu stranu otoka. Sada je sve to upitno, ali je istodobno i signal da je zadnji trenutak za trajno rješavanje ovog problema vjerojatno gradnjom drugog mosta, što se već dulje vrijeme najavljuje.



    Slijedi i objašnjenje: »Kvar se odnosi na nemogućnost prelaska ekscentra pri funkciji zakretanja preko desnog oslonca ekscentra. Razlog tome su dotrajalost mosta, preveliki progib mosta nakon oslobađanja ekscentara (prolaze tereti teži od dopuštene nosivosti), oštećenja na betonskom temelju centralne osovine i betonskim osloncima ekscentara. U slučaju da se most uspije zakrenuti i da lijevi ekscentar prijeđe preko desnog betonskog oslonca ekscentra, došli bi u situaciju da se most ne bi mogao više vratiti u primarni položaj, čime bi se prekinuo promet preko mosta«. Iako je prošlo gotovo šest mjeseci otkad se most zaglavio, sanaciji mosta Privlaka, iznimno bitnog za lošinjski turizam, nije se pristupilo. U riječkoj jedinici Hrvatskih cesta, glavni inženjer u Odjelu za tehničke poslove Erik Karuza potvrdio je da je izrađen Projekt sanacije mostova Privlaka i Osor koji je tijekom 2014. proslijeđen u postupak nabave. 


    – Sanacija navedenih mostova predviđena je Planom nabave za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. godine. Početak radova na sanaciji mostova ovisi o vremenu potrebnom za provedbu postupka javne nabave, informacija je iz Hrvatskih cesta.    


Gosti dezinformirani


Iako za desetak dana na Lošinj dolaze prvi brojniji, uskrsni gosti, koji obilježavaju početak turističke sezone, i dalje je nepoznato u kojoj je fazi natječaj oko mosta Privlaka, je li uopće proveden, tko će biti izvođač radova ako je uopće izabran te u kojem bi se periodu pristupilo popravljanju blokiranog mosta. 


    Pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša u Gradu Malom Lošinju, Tanja Jović, otvoreno izražava sumnju u popravak mosta Privlaka prije početka sezone te iskazuje zabrinutost za lošinjski turizam. 


    – Bojim se da najava Hrvatskih cesta da će se putem javne nabave sanirati most Privlaka u vremenu od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. nije nikako zadovoljavajuća za žitelje našeg otoka i za turiste. Naime, u peljarima je navedeno otvaranje mosta i nautičari nisu obaviješteni o tome da je most i dalje blokiran. Nadalje, brodovi naših prijevoznika morem svakodnevno, u tijeku turističke sezone, prolaze tom rutom na izlete. Stoga smo od HC-a tražili maksimalne napore da se sanacija izvede u najkraćem roku, ali i da se dugoročno riješi ovaj problem, smatra Tanja Jović.