Nova luka na Dunatu

Na mjestu improviziranog privezišta niče moderan lučki kompleks

Mladen Trinajstić

Projekt predviđa izgradnju 101 veza, od kojih će 31 komunalni kao i dosad biti ostavljen na upravljanje Županijskoj lučkoj upravi Krk, dok će 70 vezova biti u »komercijalnom režimu«. Uskoro počinje izgradnja novog obalnog zida, »pasarele« u ukupnoj duljini od 80-tak metara



KRK Nakon više tjedana izvođenja radova na rekonstrukciji i dogradnji lučice na Dunatu, polako se počinju nazirati prvi obrisi buduće luke kojom će, sljedom ishođene koncesije, na tom lokalitetu unutar Puntarske drage upravljati krčko komunalno društvo Vecla. Komunalci su, podsjetimo, ove jeseni na tom lokalitetu pokrenuli opsežne radove čije je izvođenje, temeljem provedenog javnog natječaja, povjereno zajednici izvođača koju čine tvrtke GP Krk i riječki BSK Commerce. 


Sto novih vezova


Građevinari, ističe čelnik komunalnog društva Vecla, Danko Milohnić, prije početka iduće ljetne sezone na mjestu još donedavna pomalo improviziranog privezišta obvezali izgraditi te infrastrukturom opremiti moderan lučki kompleks unutar kojeg bi se, u akvatoriju na kojem je do sad bilo u funkciji svega tridesetak vezova, odskora trebalo naći mjesta za stotinu sigurno privezanih polovila.


– Radovi za sada teku prema planu, a nadamo se da će se tako i nastaviti, posebice posluži li nas vrijeme, ustvrdio je Milohnić napomenuvši da radovi koji su se u prvoj fazi izvođenih zahvata uglavnom odvijali u podmorskom dijelu buduće luke Dunat slijede sve terminske ali i financijske planske parametre. Uskoro će se ondje napokon početi intenzivnije raditi i na »nadmorskom« odnosno kopnenom dijelu buduće lučice, u zoni na kojoj će se već u narednim danima početi graditi odnosno uređivati i tzv. pasarela, ustvrdio je direktor krčke komunalne tvrtke koja se, s nakanom izgradnje posvuda nedostajućih kapaciteta lučke infrastrukture, uz jamstvo svog osnivača Grada Krka, još koncem prošlog ljeta kreditno zadužila kod jedne domaće komercijalne banke, i to u iznosu od 5,2 milijuna kuna.





Osim novih gatova i produljenja lukobrana, ulaganja u lučicu Dunat korisnicima će donijeti i značajno višu odnosno kvalitetniju razinu usluga lučke infrastrukture, odnosno strujnih i vodovodnih priključaka kao i svih ostalih servisa uobičajenih za lučka područja, napominje Milohnić zaključivši i da će svi korisnici komunalnih vezova, u dijelu kojim upravlja Lučka uprava, zadržati sva svoja prava, ali i obveze koje su imali prije početka te Vecline investicije koja bi sukladno izvođačkom »hodogramu« trebala biti dovršena tijekom svibnja.



Lukobran i ponton


Projekt na Dunatu, predviđa uspostavu 101 veza od kojih će 31 biti komunalni (te kao i dosad ostavljen na upravljanje Županijskoj lučkoj upravi Krk) dok će s 70 nautičkih vezova u »komercijalnom režimu«, odnosno onih koji će na raspolaganju biti turistima, slijedom koncesijskog ugovora upravljati KD »Vecla«. Dodatni privezišni kapaciteti u luci Dunat dobit će se zahvaljujući produljenju postojećeg lukobrana za dodatnih 90-tak metara, ali i izgradnji jednog gata duljine 48 metara.


Uz to, unutar produljenim lukobranom zaštićenog akvatorija postavit će se i već dobavljeni te ondje već privremeno korišteni 36-metarski pontonski gat, naglašava čelnik Vecle. Milohnić nije propustio ukazati i da će u sklopu planiranih zahvata, u zoni ceste koja od Dunata vodi prema Puntu, uskoro početi graditi novi obalni zid – »pasarela« u ukupnoj duljini od 80-tak metara. Uz taj obalni zid, danas najpliću zonu nove luke produbit ćemo na najmanje jedan metar dubine, a sve da bi se u cijelom lučkom području osiguralo sigurno prometovanje i vezivanje plovila, završio je prvi čovjek krčkog komunalca.