Prošlo i buduće

Na Krku ponosni na 32 nova mlada darivatelja krvi u prošloj godini

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

To je postignuće ravnateljica GDCK-a Marija Jakominić pripisala uspješnoj suradnji s krčkom Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir, odnosno brojnim tribinama i radionicama koje se ondje provode



KRK – Na redovnoj sjednici Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Krk koju je vodio predsjednik tog udruženja prof. Antun Lončar, ravnateljica GDCK-a Krk Marija Jakominić predstavila je programe i aktivnosti koji su tijekom prošle godine realizirani te ujedno najavila ciljeve rada kojima će ta iznimno aktivna organizacija težiti u 2020. godini.


Podsjećajući na i lani u djelo uspješno proveden cijeli niz akcija dobrovoljnog darivanja krvi, nije propustila ukazati i na podatak da se tijekom pet prošlogodišnjih takvih akcija ovoj plemenitoj i humanoj praksi čak 32 nova, mahom mlada darivatelja odlučilo pristupiti prvi put.


To je postignuće ravnateljica GDCK-a, osim plemenitosti i humanosti mladih otočanki i otočana, pripisala i više no uspješnoj suradnji koju ta organizacija već godinama ostvaruje s krčkom Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir, odnosno brojnim informativnim tribinama i edukacijsko-motivacijskim radionicama koje se ondje provode.




Podsjećajući na prošlogodišnja postignuća ostvarena u akcijama darivanja krvi, Jakominić nije zaboravila spomenuti i one najustrajnije i najplemenitije otočne darivatelje – članove Kluba 100 kapi (koji okuplja darivatelje sa stotinu i više darivanja). Trojicu takvih – Zdravka Petrića, Berislava Manestra i Zorana Đunđeka – predsjednica Republike Hrvatske lani je nagradila ordenjem Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.


Edukacijske akcije


Govoreći o programima namijenjenim djeci i mladima, čelnica GDCK-a nije propustila istaknuti i da je, u suradnji sa Spasilačkom službom PGŽ-a, tijekom prošle godine u djelo uspješno provedeno mnoštvo edukacijskih akcija, među ostalim i edukacija »Spasilac junior«.


Slijedom tog programa, brojni su se otočni osnovci osposobili za pružanje pomoći unesrećenima u i oko vode, što je vrlo važan iskorak u nastojanjima podizanja razine zdravlja i sigurnosti mladih. Isto vrijedi i za također uspješno u djelo provedene programe natjecanja mladeži Hrvatskog Crvenog križa, a koji su i lani, u suradnji s Osnovnom školom Omišalj, realizirani u njenoj Područnoj školi Dobrinj.


Jakominić je uspješnom i korisnom ocijenila i praksu organiziranja besplatnih pregleda, posebice onih preventivnih koji su za cilj imali rano otkrivanje melanoma. Što se edukacije tiče, tijekom prošle je godine više od 160 kandidata svladalo tečaj pružanja prve pomoći, dok je u sadržajima programa zaštite zdravlja kojeg u krčkim osnovnim i srednjim školama provodi dr. Vanja Tomac sudjelovalo više od tisuću učenika, njihovih roditelja i nastavnika, istakla je Marija Jakominić.


»Pomoć u kući«


Iznimno važnim i vrijednim programom okupljeni predstavnici tog društva okarakterizirali su i onaj namijenjen osobama treće životne dobi, prije svega »Pomoć u kući« kojeg GDCK Krk organizira u suradnji sa svim krčkim jedinicama lokalne samouprave. Zahvaljujući tom programu, danas se posredstvom angažiranih i vrijednih gerontodomaćica i drugih »asistenata« u njihovim domovima pomaže više od 160 korisnika.


U Maloj vijećnici je održano i radno druženje članova Skupštine GDCK-a Krk, iskorišteno i za predstavljanje programa ovogodišnjih aktivnosti pa smo doznali i da će i u 2020. godini jedan od najvažnijih ciljeva biti poticanje i promicanje dobrovoljnog darivanja krvi.


S tim ciljem će na Krku ove godine biti organizirano još više sabirnih akcija, njih čak šest, zaključila je Jakominić, uvjerena da će se tim akcijama i ovog puta nastaviti odazivati brojni novi, mladi darivatelji. U okrilju aktivnosti GDCK-a kontinuirano će se poticati volonterski te humanitarno-socijalni rad, inzistirat će se na još većem broju edukativnih radionica na temu pružanja prve pomoći, ali i realizaciji svih toj organizaciji zakonom dodijeljenih zadaća (vezanih uz pripremu i djelovanje u kriznim situacijama, uz ostalo i kroz sustav civilne zaštite). Novom članicom Kriznog stožera GDCK-a Krk imenovana je dr. Ksenija Končarević.