EU veze

Mladi Nizozemci i Estonci u zavičaju bodulskih partnera

Mladen Trinajstić

Čvrsto povezani EU projektima – estonski, nizozemski i krčki srednjoškolci tijekom obilaska grada Krka /  Foto: SŠ KRK

Čvrsto povezani EU projektima – estonski, nizozemski i krčki srednjoškolci tijekom obilaska grada Krka / Foto: SŠ KRK

Mladi Nizozemci i Estonci u zavičaju bodulskih partnera Srednjoškolci iz Estonije i Nizozemske nagradnu su ekskurziju na Krk zaslužili sudjelovanjem u eTwining projektima u kojima su se čvrsto partnerski povezali s krčkom SŠ Hrvatski kralj Zvonimir



Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir proteklog je tjedna bila domaćin učenicima iz Srednje škole Kuusalu (Kuusalu Keskkool) iz istoimenog estonskog grada. Estonski su srednjoškolci u Krk pristigli u okviru inicijative »Move2Learn, Learn2Move«, i to kao dobitnici nagradne ekskurzije koju su zaslužili svojim nagrađenim eTwinning projektom nazvanim »Welcome To Wherever You Are«, a kojeg provode u partnerstvu s krčkim srednjoškolcima, pod mentorstvom prof. Gordije Marijan.


Mladim Estoncima, doznajemo od ove krčke profesorice i mentorice, u Krku su se u ovoj progodi pridružile i njihove kolege – ambasadori Europskog parlamenta iz Srednje škole Picasso Lyceum iz nizozemskog grada Zoetermeera, a koji, također zajedno sa svojim domaćinima – krčkim srednjoškolcima, sudjeluju u eTwinning projektu »Bear Goes on a Trip Across the EU«.


Teambuilding


Svaki od pomno isplaniranih te događanjima ispunjenih dana jednotjedne ekskurzije, a ujedno i druženja mladih otočana, Estonaca i Nizozemaca, prenose nam iz krčke srednje škole, u cijelosti je ispunio očekivanja sudionika pa su tako realizirani svi postavljeni ciljevi, uključujući i one okrenute međusobnom predstavljanju i upoznavanju u Krku okupljenih vršnjaka »sa svih strana« Staroga kontinenta. Uz svojevrsne programe teambuildinga, gostujući su srednjoškolci u pratnji svojih domaćina u ovoj prilici imali prigodu sudjelovati u bogatom i sadržajnom programu terenske nastave, odnosno obilazaka i razgleda svega onog što grad i otok imaju za pokazati.


Nagradna ekskurzija




Podsjetimo, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir još je prošle godine postala dijelom inicijative Move2Learn, Learn2Move kad je na natječaju za najuspješnije eTwinning projekte u 2016./2017. školskoj godini zaslužila nacionalnu oznaku kvalitete, što je učenicima uključenim u njegovu realizaciju priskrbilo razrednu ekskurziju u nizozemsku prijestolnicu – Amsterdam, a sve s ciljem (sukladno svrsi spomenute inicijative) promicanja europskog identiteta, aktivnog građanstva i povećanja međukulturalnog razumijevanja.