Odvožena posljednja etapa

Mitas 4 Islands: Česi i Švicarke pokorili četiri kvarnerska otoka

P. N.

Prve u sve četiri etape utrke – Švicarke Cornelia Hug i Esther Süss

Prve u sve četiri etape utrke – Švicarke Cornelia Hug i Esther Süss

Ukupni pobjednici su Mitas Team i Swissgirls. Ovogodišnju utrku obilježili veliki peh belgijskog tima znakovitog imena Double Trouble te Brazilke koje su prštale pozitivnom energijom. Hrvati najjači u kategoriji Masters



MALI LOŠINJ  Na pobjedničko su se postolje utrke brdskog biciklizma Mitas 4 Islands zasluženo uspele Švicarke Cornelia Hug i Esther Süss. Njihov tim Swissgirls prvi je iz ženske kategorije ušao u cilj sve četiri etape utrke – na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju.


Ukupni su pobjednici u muškoj kategoriji Česi Filip Adel i Michal Kanera. Njihov Mitas Team sve je etape završio na drugom mjestu dok su se na prvom mjestu u četiri etape izmijenila tri tima.



U ciljnu arenu današnje etape koja je krenula iz središta Malog Lošinja, a završila u Sunčanoj uvali, prva je stigla Češka sporitelna – Accolade 1, tj. češki vozači Matouš Ulman i Pavel Bound. Najbolji hrvatski predstavnici Đani Simčić i Anthony Bilić koji čine Adrenalina Giant MTB Team, zauzeli su 14. mjesto.




Prvo mjesto domaći su natjecatelji Ivica Mesarić i Pavao Roset iz tima Husqvarna MTB osvojili u kategoriji Masters.


Posljednja etapa utrke, ona na Lošinju, bila je najkraća – imala je samo 40 kilometara, ali je bila tehnički najzahtjevnija. Natjecateljima je to bila posljednja prepreka koju su morali svladati kako bi dobili titulu »finisher«. Ona podrazumijeva da je biciklist u četiri dana kroz četiri etape u zadanom vremenu svladao 270 kilometara i preko 5.000 metara visinskog uspona.



Osim što, zahvaljujući sjajnoj organizaciji, raste ugled utrke u svijetu, Mitas 4 Islands mnogo čini u promociji Hrvatske kao odredišta za izvansezonski turizam, točnije njegov dio vezan uz sport, rekreaciju i zdravi stil života. Također, uz sportaše, biciklizmom se bavi i sve veći broj rekreativaca što su, uz turističke zajednice, prepoznali i Valamar Riviera, Jadranka hoteli te Jadrolinija. Svi oni pružili su potporu održavanju utrke Mitas 4 Islands, trenutačno petoj po veličini u svijetu.



– Najveći peh utrke imali su Belgijci  Leyn Donavan i Ghekiere Justine iz tima ovaj put znakovitog imena Double Trouble. Prvi je svega nekoliko kilometara prije cilja pao s bicikla nakon čega je morao odustati od završetka utrke. Budući da se utrka vozi u timu od dva vozača i oba moraju ući u cilj s vremenskom razlikom manjom od dvije minute, članovi tima Double Trouble ostali su bez titule »finishera« – kazao je Tomislav Zobec, direktor utrke Mitas 4 Islands.



U ciljnoj areni svoj su ples sreće otplesale Brazilke Luciana Cox i Adriana Boccia koje čine Flower People Team. Djevojke koje voze cvijećem ukrašene bicikle i nose kacige s ticalima, neobične naočale i plašteve superjunakinja, mame osmijehe gdje god se pojave.


– Na etapnim utrkama brdskog biciklizma sudjelujemo od 2009. godine i svaka nam utrka završava posebnom koreografijom. U tome smo dosljedne čak i u ekstremnim vremenskim uvjetima, npr. kad smo pothlađene kroz snijeg vozile utrku u Kanadi. Za razliku od tih uvjeta, ovdje je prekrasno. Uživamo u lijepom vremenu i svemu što Kvarner nudi zaljubljenicima u adrenalinske sportove. Zato ćemo ovdje ostati još nekoliko dana i obalu istraživati veslajući kajakom – kazala je Adriana Boccia.