Posjet s vrha

Ministar u gostima: Gari Capelli kod gradonačelnika Raba Nikole Grgurića

Hrvoje Hodak

foto: Hrvoje Hodak

foto: Hrvoje Hodak

- S ponosom mogu reći da otokom vlada pozitivna, investicijsko-poduzetnička klima i vjerujem da će u narednom periodu, što će već za nekoliko godina biti vidljivo, Rab znatno napredovati kao turistička destinacija, kazao je Grgurić.



Nakon što je dan ranije prisustvovao Danu investitora grupacije Valamar održanom u rapskim hotelima Valamar Padova i Valamar Collection Imperial, ministar turizma Gari Capelli, jučer je u Maloj vijećnici Grada Raba s pažnjom saslušao izlaganja gradonačelnika Raba Nikole Grgurića i njegovog zamjenika Denisa Deželjina koji su mu ukratko predstavili brojne aktualne rapske infrastrukturne projekte, ali i one koji sadržajno oplemenjuju turističku ponudu Raba, poput nezaobilazne „Rabske fjere“, skorih „Kantuna“, Rapskih glazbenih večeri, Rab Jazz Festivala, Starog Varoša, itd.


Ministar Capelli spomenuo je neke od poteza ministarstva koji bi trebali biti korisni za otoke, pa tako i mogućnost da tijekom idućih nekoliko godina dođe do znatno bolje prometne međusobne povezanosti otoka.


U kontekstu novih perspektiva zdravstvenog turizma ministar je spomenuo i skorašnje donašanje novog zakona o zdravstvenom osiguranju.




– Samo taj segment turističke ponude mogao bi, Hrvatskoj omogućiti ostvarivanje prihoda od 14-15 milijardi eura godišnje, kazao je Capelli.


Na hrvatskim otocima, na kojima živi 125 tisuća stanovnika, ostvaruje se značajnih 25% turističkog prometa, i to svakako treba biti prepoznato u pripremi novog Zakona o otocima.


Gradonačelnik Grgurić spomenuo je i projekt uređenja plaža za koji je Grad dobio dvije lokacijske dozvole, i to za uređenje plaža Škver i Banova vila, a predana je i dokumentacija za ishođenje lokacijskih dozvola za plaže Padova 1, 2 i 3. Zahvalio Ministarstvu na odobrenih 129.500 kuna za biciklističko – pješačku poučnu stazu „Rimski put“, a spomenuo je i 150.000 kuna dobivenih od Ministarstva poljoprivrede za izradu strategije razvoja turizma.


– S ponosom mogu reći da otokom vlada pozitivna, investicijsko-poduzetnička klima i vjerujem da će u narednom periodu, što će već za nekoliko godina biti vidljivo, Rab znatno napredovati kao turistička destinacija, kazao je Grgurić.


Ministar je na kraju rapskim čelnicima i turističkim djelatnicima Raba dao dvije preporuke. U daljnjem investiranju treba graditi smještajne objekte s najmanje 4 zvjezdice, te je kao dobar primjer naveo dobar malološinjski hotel Bellevue koji je, dobivši preuređenjem dodatne zvjezdice, s prijašnjih 80, došao do više od 200 zaposlenih.


Preporučio je također svojim rapskim kolegama i gradnju pansiona za smještaj zaposlenika u turizmu koji će stizati na otok.


Druženje rapskih čelnika s ministrom Capellijem nastavljeno je obilaskom novoobnovljene Donje ulice, nakon čega su posjetili prostor nekadašnjeg samostana sv. Ivana Evanđelista, renesansnu crkve sv. Justine u s postavom Zbirke sakralnih umjetnina župe Uznesenja Marijina, benediktinski samostan sv. Andrije i prostorije Udruge rapskih samostreličara.