Općina pridonijela modernizaciji škole

Malinskarski osnovci od Općine dobili suvremenu opremu: Učit će na dvije pametne ploče

Mladen Trinajstić

Zahvaljujući općinskoj potpori, malinskarski osnovci i njihovi nastavnici uče pomoću pametnih ploča / Foto M. TRINAJSTIĆ

Zahvaljujući općinskoj potpori, malinskarski osnovci i njihovi nastavnici uče pomoću pametnih ploča / Foto M. TRINAJSTIĆ

Nove pametne ploče već su u funkciji i naši ih učenici, jednako kao i učitelji, sa zadovoljstvom koriste, istakla je ravnateljica Nedeljka Turčić



MALINSKA– Prigodnim obilaskom školaraca, polaznika Oš Malinska-Dubašnica, općinski načelnik Robert Anton Kraljić u društvu svojih suradnika jučer se imao prilike uvjeriti u korisnost i uporabnu vrijednost dviju ondje novopostavljenih pametnih ploča.


Suvremena obrazovna pomagala, istaknula je ravnateljica te otočne obrazovne ustanove, Nedeljka Turčić, malinskarskim je osnovcima dobavila Općina Malinska-Dubašnica čije je vodstvo, po tko zna koji put pozitivno odgovorilo potrebama »svoje« škole.


Izdvajanjem nešto više od 30 tisuća kuna lokalna je uprava omogućila vrijedan, a osnovcima i njihovim nastavnicima i dobrodošao tehnološki iskorak kojim je unaprijeđena te osuvremenjena kvaliteta provedbe nastavnih procesa.


S više od 30 tisuća kuna Općima Malinska-Dubašnica omogućila je tehnološki iskorak škole / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


S više od 30 tisuća kuna Općima Malinska-Dubašnica omogućila je tehnološki iskorak škole / Foto Mladen TRINAJSTIĆ





Ukorak s vremenom


– Nove pametne ploče već su u funkciji i naši ih učenici, jednako kao i učitelji, sa zadovoljstvom koriste, predstavila nam je u ovoj prigodi ravnateljica Turčić ne zaboravivši napomenuti i da se pametne ploče za sad koriste u učionicama u kojima se provodi nastava predmeta STEM područja odnosno matematike, fizike, kemije i biologije. Iako se dio nastavnika još uvijek nije u upoznao s baš svim mogućnostima koje pametne ploče sa sobom donose, uvjerena sam da ćemo u vrlo skorom vremenu svi u našem malom, ali složnom odgojno-obrazovnom kolektivu svladati i taj i mnoge druge informatičko-tehnološke alate koji su nam sad na raspolaganju i koji, iz dana u dan, postaju sve važnijim i nezobilaznijim pomagalima u našim nastojanjima prenošenja znanja učenicima, istakla je Turčić te dodala da se u tom smislu u malinskarskoj školi već provode (ili će se uskoro provesti op.a.) edukacijsko-prezentacijske radionice na kojima će i oni najmanje informatički potkovani prosvjetari imati priliku usvojiti vještine »baratanja« pomagalima koja nastavni proces čine zanimljivijim, sadržajnijim, kvalitetnijim te što je posebno važno – i djeci razumljivijim. Da je »praćenje« odgojno-obrazovnih, ali i svih ostalih potreba mladih žitelja te krčke lokalne zajednice jedna od zadaća za koje se u općinskim strukturama uvijek nađe »i prostora i sluha« potvrdio nam je jučer načelnik Robert Anton Kraljić.



Inicijativu za nabavku pametnih ploča školskom je vodstvu dala skupina mlađih nastavnica i nastavnika dio kojih se s mogućnostima tih nastavnih pmagala upoznao u drugim školama u kojima također rade.– Praksa kontinuiranog tehničkog odnosno informatičkog osuvremenjivanja školske opreme razlog je zbog kojeg našu školu sve češće za mjesto svog rada odabiru brojni mladi nastavnici, čak i iz predmeta za koje je danas teško naći profesore, kaže ravnateljica ocjenjujući da se i zbog opće kvalitete života na Krku, jednako kao i postignutog visokog standarda u uređenosti i opremljenosti otočnih škola, primjećuje spremnost sve većeg »kopnenih« prosvjetara za rad na Boduliji.


– Naravno da je u nabavci svega što osnovcima treba glavna zadaća uvijek bila i ostala na osnivaču škole odnosno PGŽ-u. Ipak, gdje god se pokaže da i mi s lokalne razine možemo pomoći – mi spremno i sa zadovoljstvom uskačemo, rekao je načelnik.


I Kraljić, ali i Turčić u ovoj su nam prigodi predstavili da ovo nije ni prvi niti jedini primjer takvog općinskog »uskakanja« istaknuvši da je na početku ove nastavne godine, također zahvaljujući izdvajanjima Općine, OŠ Malinska-Dubašnica opremljena suvremenim, 80-ak tisuća kuna vrijednim sustavom video-nadzora kojim je podignuta razina sigurnosti tamošnjih osnovaca za vrijeme njihova boravka u i oko škole.


Traži se logoped


A da se briga predstavnika lokalne samouprave o potrebama djece i mladih ne zaustavlja samo na informatičkoj i tehničkoj potpori malinskarskoj školi, potvrđuje vrlo konkretna potpora kojom su vijećnici Općinskog vijeća Malinska-Dubašnica u ovogodišnjem proračunu osigurali sredstva nužna za sufinanciranje troškova rada školskog logopeda – danas nažalost nepostojećeg stručnog djelatnika u toj odgojno-obrazovnoj ustanovi koju pohađa 260-ak mališana sa zapadnog djela otoka Krka.


– Za zapošljavanje logopeda u punom radnom vremenu dobili smo suglasnost nadležnog ministarstva, a sad se još samo nadamo uspješno zgotoviti natječajni postupak kojim tražimo taj, na našem tržištu rada danas iznimno deficitarni kadar, zaključila je ravnateljica ne skrivajući svoje nade da ćemo i o tom vrijednom iskoraku jedne od triju krčkih osnovnoškolskih ustanova uskoro moći javnosti prenijeti dobre vijesti!