Slavili Slovenci

Lov na veliku ribu u Njivicama: Devet posada u potrazi za morskim divovima

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Na natjecanju je sudjelovalo devet posada i 50-ak natjecatelja s Kvarnera i iz Slovenije, a natjecateljski je dan obilježen ulovom triju tuna koje su prema procjenama težile između 50 i 100 kilograma



NJIVICE Omišaljski »lovci na krupne ribe«, ustrajni promotori big game ribolova – članovi omišaljskog Kluba za sportski ribolov na moru »Big Om« – nastavili su organizirati natjecanja u ovom iznimno atraktivnom, a u nas i sve popularnijem obliku ribolova.


U suradnji s njivičkim hotelijerima koji su u toj sportsko-ribolovnoj disciplini prepoznali i njen turističko-marketinški potnecijal, u Njivicama je održano 2. Županijsko prvenstvo u lovu na veliku ribu, najbolja uvertira u onaj pravi »Big Om« koji se, kao dio nacionalnog prvenstva, u Omišlju već dulje od desetljeća održava u sam smiraj sezone.


Tune se vratile!


Za razliku od prvog županijskog natjecanja održanog početkom srpnja, kad lovci na velike ribe i nisu imali baš previše sreće, ovog puta uzbuđenja ipak nije nedostajalo pa su tako, doznajemo od organizatora, na moru zabilježena četiri zagriza krupnijih tuna.




– Na natjecanju je sudjelovalo devet posada i 50-ak natjecatelja s Kvarnera i iz Slovenije, a natjecateljski je dan obilježen ulovom triju tuna koje su prema procjenama težile između 50 i 100 kilograma, prenio nam je predsjednik Big Oma Tomo Sparožić, naglasivši i da su, s obzirom na to da se lovilo prema pravilima »catch and release«, ulovljene ribe odmah po izvlačenju na brod puštene natrag u dubinu.


Pobjeda je u konačnici pripala slovenskoj posadi »Barracuda« na čelu sa skiperom Bojanom Cestarom. Inače, Barracuda je višegodišnji sudionik Big Oma i ovo im je bila prva pobjeda na natjecanjima te vrste.


Osim ribolovce, njivička je »big game« manifestacija na Plavu terasu privukla i mnogobrojne turiste koji su i ovog puta ondje imali priliku uživati u prigodnom jelovniku baziranom na tuni, odnosno u delicijama koje su od te iznimno kvalitetne, zdrave i ukusne ribe ondje pripremali kulinarski majstori Hotela Njivice.


Natjecateljski dan pokazao je i da se tuna vratila na sjeverni dio Jadrana što je dobar znak i najbolja moguća najava za skorašnji međunarodni »Big Om« na kojem očekujemo 30-ak posada, rekao je Tomo Sparožić, napomenuvši i da su omišaljski ribolovci više no zadovoljni spoznajom da su ovoljetnim »manjim«, županijskim natjecanjima uspjeli zaintrigirati te za sudjelovanje u skorašnjem natjecanju pridobiti cijeli niz novih natjecatelja.


Manifestacije, odnosno natjecanja poput Big Oma nisu ni mjesto, ni vrijeme za učenje jer na njima uvijek sudjeluje oko 30 posada i konkurencija je prejaka.


Novi natjecatelji


To se pak ne može reći i za ovo natjecanje koje je, s obzirom na svoj pomalo revijalni karakter, upravo idealna prigoda da se mnogi konvencionalni sportski ribolovci prvi put okušaju u ovom nimalo jednostavnom i iznimno zanimljivom obliku sportskog ribolova, zaključio je naš sugovornik, napomenuvši da ga posebice veseli činjenica da se na netom zaključenom natjecanju pojavilo nekoliko novih, domaćih posada čiji su članovi iskazali želju za ozbiljnijim educiranjem i upoznavanjem s ovom atraktivnom ribolovnom tehnikom koja je, sasvim očito, pustila duboko korijenje i među Bodulima.