Odgovorno prema prirodi

Lopar dosegnuo gornje granice broja turista, vrijeme je za nove sadržaje

Biljana Savić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Prošla godina je ocijenjena kao najuspješnija po ostvarenom turističkom prometu, ali i po ostvarenim prihodima, a loparski općinski načelnik Josip Borić ističe da sada turizam treba organizirati tako da ostaje u granicama održivosti, te da prije svega treba ulagati u kvalitetu i sadržaje, gdje puno očekuju od najveće turističke kuće na otoku i njezinih ulaganja



LOPAR »Neka školji budu bolji« – poručili su i ove godine članovi loparskih udruga DŠR Forza, ŽK Užanca, UVDR Lopar, DVD Lopar, KUD San Marino, DŠR Lopar, ŠRD Lopar, Udruga ovčara Lopar, LD Kuna, PD Kamenjak i MD Rab koji su se odazvali pozivu Općine Lopar i Turističke zajednice općine Lopar te pridružili tradicionalnoj akciji čišćenja plaža i pristupa plažama na području Lopara, ali i Golog otoka i Grgura, a sve kako bi ovo otočno mjesto čisto i spremno dočekalo prve goste u sezoni 2018. godine koji se već ovih dana, uoči Uskrsa, očekuju na »otoku sreće«.


Akciji su se pridružili i djelatnici Šumarije Rab, te najveće turističke tvrtke, Imperial d.d. Rab. Logističku potporu akciji dala je tvrtka Lopar Vrutak d.o.o., a da svaki sudionik akcije dobije rukavice pobrinula se tvrtka Kalina d.o.o. Alat je svatko donio sam, a zborno mjesto za »Samorčane« bilo je na Melu, a za »Sajužane« na Lučici, dok su se nakon akcije svi zajedno družili na domjenku koji su pripremili djelatnici TN San Marino.


Najuspješnija godina


– Na nama je da budemo odgovorni prema prirodi i održivom razvoju ovog prostora kao i čitavog otoka Raba a onda s turizmom ne bi trebalo biti problema – kaže Josip Borić, načelnik Općine Lopar i predsjednik TZO Lopara, ističući kako je svaka turistička sezona Loparane veliki izazov budući da je prošle godine otok Rab prešao granicu od dva milijuna noćenja, a udio Lopara je oko 95 tisuća dolazaka i 750 tisuća noćenja na 1.200 stanovnika, što ovu općinu svrstava na peto mjesto općina u Hrvatskoj s obzirom na broj noćenja po stanovniku.




Precizna statistika koju je na nedavnoj redovnoj sjednici Skupštine TZO Lopar iznio direktor Marin Mušćo, pokazuju da je na području Općine Lopar lani je ostvareno 95.226 dolazaka, što je četiri posto više nego 2016. godine i 755.412 noćenja, odnosno šest posto više nego godinu ranije.


– Prosječan broj dana popunjenosti je 71 dan, od čega 122 dana u hotelima, 75 u kampovima, u kampovima i 59 dana u privatnom smještaju. Nadalje, prosječan broj dana boravka turista iznosi 7,9 dana, što je najbolji prosjek u Primorsko-goranskoj županiji. Najbrojniji su bili turisti Nijemci s 41 posto ostvarenih noćenja, zatim Austrijanci s 12 posto, Mađari s 10 posto, Slovenci sa 7 posto, te Hrvati i Česi s po 6 posto ostvarenih noćenja – kazao je Mušćo, a članovi Skupštine su na osnovu pokazatelja koje je direktor TZ-a iznio zaključili da je po ostvarenom turističkom prometu, ali i po ostvarenim prihodima i rashodima, 2017. godina bila najuspješnija turistička godina u Loparu.


– U 2017. godini realizirano je ukupno 2.732.140,53 kuna prihoda i 2.699.969,10 kuna rashoda, a višak od 32.171,43 kuna prenosi se u ovu godinu. Veseli činjenica da je osim izvornih prihoda, boravišne pristojbe i članarine, ostvareno 331.679,41 kuna raznih sufinanciranja, sponzorstava i donacija, što čini više od 12 posto ukupno ostvarenih prihoda – istaknuo je Mušćo, dodajući da je za turističku 2018. godinu, koja polako započinje, već krajem 2017. godine, u sklopu programa rada i financijskog plana, izrađen bogati kalendar događanja, usuglašen s TZG Raba, Centrom za kulturu Lopar te Imperijalom d.d.


– Prva događanja iz kalendara već su odrađena kao, primjerice, karnevalski program, a tijekom godine nas očekuju brojne manifestacije poput Uskršnjeg doručka, MTB utrke 4 Islands, brojnih ribarskih fešti, teniskog turnira Rab Open, Festivala skulpture u pijesku, Smotre klapa, koncerata ozbiljne glazbe, Krumprifesta, Paradise samba festivala, Loparske noći, Pumidorfesta, Eko-etno festa, Male Gospe, Rab island traila….


U planu je i osnivanje Udruge iznajmljivača, kao i brojne edukacije i radionice, te projekti u svrhu podizanja kvalitete usluge u destinaciji u svim segmentima – najavio je Mušćo i dodao da su u suradnji s Općinom Lopar, KTD Lopar Vrutak i udrugama s područja Općine Lopar dogovorene, te većim dijelom i odrađene, aktivnosti na uređenju mjesta. Neki zahtjevniji komunalni projekti još uvijek su u tijeku, kao što je izgradnja sportske dvorane, uređenje obalnog zida u luci Lopar, radovi na državnoj cesti D 105 kao i na nekim nerazvrstanim cestama, no oni bi, kazao je Mušćo, do dolaska prvog značajnijeg broja turista u mjesto trebali biti okončani.


U raspravi je istaknuto i da će zgrada TZ Općine Lopar biti uskoro spremna za nadogradnju kako bi se unutar novonastalog prostora smjestili sadržaji koji bi putem multimedijskih uređaja trebali prikazati povijest mjesta Lopar do današnjih dana uz prostor za različite svečanosti.



Iako se u nekim medijima pojavila ideja da bi plutajući LNG terminal, koji Omišljani ne žele, trebalo smjestiti pored Golog otoka, odnosno na njegovu jugozapadnu obalu zaštićenu od bure na kojoj se nalaze pristanište i napuštene zgrade bivšeg zatvora, Općina Lopar za ovaj otok ima sasvim druge planove.


– Na Golom otoku kroz novi PPU Općine Lopar moguće je planirati turističku zonu u smanjenom obuhvatu za razliku od važećeg PPU Općine Lopar kao i spomen područje – kaže načelnik Borić, napominju da to što će se od toga dogoditi najviše ovisi od državi.


– Vlasništvo Republike Hrvatske je čisto i jasno, granice pomorskog dobra određene, općina nema velike ovlasti na tom prostoru – pojašnjava Borić. Osim toga, da bi se bilo što moglo planirati na tome području, potrebno je privesti kraju sporazum o razdruživanju iz 2006. godine temeljem kojeg su se trebali riješiti brojni imovinski i pravni momenti, kao i granica između Općine Lopar i Grada Raba.


– Kako to u redovnom postupku nije moguće riješiti, moramo pristupiti arbitraži koju inače provodi Ministarstvo uprave putem svojih komisija. Imenovan je novi sastav te komisije i mislim da imamo uvjete uz sve dosad odrađeno da se s tim postupkom krene, i mislim da bi to trebalo što prije razriješiti jer postoje karte, zakoni i pravila, postoji i dobra volja, sad je pitanje vremena i ministarstvada se to konačno nakon 12 godina razriješi – kaže Borić, dodajaći da je Goli otok je kao i otok Sv. Grgur bio u granicama obuhvatu novonastale Općine Lopar i katastarske općine Lopar.


– To je početna točka sve ostalo ćemo predočiti komisiji kad postupak bude pokrenut – zaključuje načelnik Općine Lopar.



U granicama održivosti


Načelnik Općine Lopar i predsjednik TZ Lopara Josip Borić, osobito ističe da je turizam potrebno organizirati tako da ostaje u granicama održivosti, što je istaknuo i u općinskim planovima i dokumentima.


– S više od 20 sačuvanih i održavanih pješčanih plaža, s više od 10 tisuća turista u mjestu i nekoliko tisuća turista koji dolaze s druge strane otoka tijekom najvećeg opterećenja u špici sezone, jasno je da moramo odrediti što i kako dalje. Novi prostorni plan i dalje ima zadatak čuvati najatraktivnije dijelove Općine, a to je zeleni pojas uz prirodne plaže Crikvena Dražica, Ciganka, Dubac i Sahara, koje nisu komercijalizirane, a tu su i Rajska plaža i plaža Livačina gdje trebamo razmišljati o učinkovitijem upravljanju i novim tematskim sadržajima uz očuvanje plaža i njihovih specifičnosti – kaže Borić. Kao najveći problem ljeti u Loparu navodi prometnu zakrčenost, nedostatak parkirnih mjesta i nedostupnost prostora.


– Jasno nam je da ne možemo imati nekoliko tisuća parkirnih mjesta uz objekte, pa isto toliko uz plaže, pa isto toliko na svakom atraktivnom dijelu općine. Dosta se toga riješilo šetnicama, mnogi prostori uz plaže uzimaju se u najam, ali nismo ostvarili krajnje rješenje koje je zadovoljavajuće – kaže Borić i ocjenjuje da je u Loparu, uz manja ispadanja na infrastrukturi, prije svega odvodnji i vodoopskrbi, sezona 2017. godine ipak bila uspješna.


– Mislim da smo dosegli gornje granice ukupnog broja turista u mjestu i vrijeme je za nove sadržaje i kvalitetu, a tu puno očekujemo od Imperijala i njihovih ulaganja u kvalitetu i sadržaje. Očekujemo i najavljeni i obećani master plan ulaganja na prostoru općine u kamp i hotelsko naselje San Marino, koji bi trebao odrediti smjer turizma u općini na duže vrijeme. Privatni smještaj iz godine u godinu sve je bolji, ali dugoročnost kredita sklopljenih prije deset ili više godina trenutno ne omogućava nova veća ulaganja u privatnom smještaju dok se ti krediti ne otplate – zaključio je Borić.