Važna obljetnica

LEPANTSKA BITKA Krk ugošćuje izložbu ”Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice”

Mladen Trinajstić

Foto I. GRŽETIĆ

Foto I. GRŽETIĆ



KRK Nastavljajući svoju sad već cijelo desetljeće dugu tradiciju obilježavanja Lepantske bitke – povijesnog događanja u kojem su pred 446 godina sudjelovali i brojni Krčani, predstavnici Centra za kulturu Grada Krka osmislili su i pripremili još jedno izdanje manifestcije »Štorija o galiji Cristoi Ressussitato«, događanja posvećenog upravo Krčanima koji su na brodu pod zavjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute dali nemali doprinos velikoj i povijesno značajnoj pobjedi flote Svete lige, kojom je u konačnici zaustavljeno širenje Osmanlijskog carstva prostorom Sredozemlja.


U programu ovogodišnjeg prisjećanja na davna događanja Krčani će iznova ugostiti svoje prijatelje i suradnike, predstavnike kotorskog Pomorskog muzeja Crne Gore koji će se u toj prilici otočanima predstaviti izložbom »Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice«. Centralno događanje ovogodišnjeg obilježavanja te obljetnice upriličeno će biti u vidu izložbe povijesnih fotografija pohranjenih u fundusu spomenutog crnogorskog muzeja koje će Krčani u galeriji Decumanus moći razgledati od subote, 7. listopada pa sve konca tog mjeseca.


Štorija o galiji Cristo Ressussitato i u svom jubilarnom izdanju, doznajemo iz Centra za kulturu, ponovit će niz već uhodanih prigodnih događanja, među ostalim i izlaganje replike vesla krčke galije (u originalnim dimenzijama), zabavni program »Galijotske večeri« koja će biti priređena u baru Volsonis ali i organizirani pohod do ostataka zavjetne kapelice obitelji Čikuta locirane nedaleko OD uvale Valbiska.




Na sam dan kad se daleke 1571. godine odvila ta glasovita pomorska bitka, u subotu 7. listopada, u krčkoj će katedrali biti služena i misa za poginule u tom boju. Za trajanja višednevnog obilježavanja tog povijesno relavantnog događaja u prvostolnici Krčke biskupije bit će prikladnim info-panoom označen grob zapovjednika krčke galije, soprakomita Ljudevita Čikute čije se posljednje počivalište nalazi u središnjem djelu partera katedrale.