Nova pravila

Krk će olabaviti kriterije za dodjelu gradskih stipendija

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Jedna od novosti bit će smanjivanje ocjenovnog praga pa će stipendiju moći dobiti srednjoškolci s prosjekom 4,5 i više (za razliku od aktualnih 4,7), a do stipendija će lakše dolaziti i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja



KRK U Velikoj vijećnici Grada Krka jučer je održano sad već tradicionalno druženje gradonačelnika Darija Vasilića sa stipendistima Grada, ponajboljim srednjoškolcima i studentima koje Gradska uprava financijski podupire i u ovoj nastavnoj, odnosno akademskoj godini. Družeći se sa svojim darovitim mladim sugrađanima, srednjoškolcima i studentima, među kojima su i mnogi koji zbog svojih redovnih obveza kroz veći dio godine izbivaju iz rodnoga grada, krčki je gradonačelnik prigodu iskoristio za neobavezni razgovor s mladim Krčankama i Krčanima te upoznavanje s njihovim postignućima i planovima zahvaljujući kojima, ustvrdio je, Krk ne mora strahovati za svoju budućnost. Napomenuvši da je obrazovanjem stečeno znanje nedvojbeno najveća vrijednost, ali i zalog za budućnost, Vasilić je tijekom susreta najavio i da je za iduću godinu u pripremi cijeli niz noviteta na planu provedbe programa stipendiranja.


Niži ocjenovni prag


– Jedna od novosti i promjena u odnosu na aktualni sustav stipendiranja, slijedom kojeg ste i vi stekli pravo na novčane potpore, odnosi se na namjeru ublažavanja, odnosno olakšavanja uvjeta koje stipendisti moraju zadovoljiti da bi stekli pravo na stipendije, a koje se tiče smanjivanja ocjenovnog praga – napomenuo je Vasilić. Tako će dogodine u krug onih koji će moći računati na nemalu novčanu potporu Grada, vrlo vjerojatno ulaziti svi srednjoškolci s prosjekom ocjena 4,5 i više (za razliku od aktualnih 4,7). Vasilić je otkrio da se »olabavljivanje« poprilično visoko postavljenih kriterija planira i kod studenata, istaknuvši i da bi se ponešto šira »stipendistička baza« trebala stvoriti i među studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, odnosno ona za koja se, slijedom dostupnih pokazatelja s tržišta rada, pokazuje da na otoku i u gradu Krku nedostaje kvalificiranog kadra.



Pravo na učeničku stipendiju u vrijednosti 500 kuna tijekom tekuće školske godine ostvaruju učenici Lea Karabaić, Lucija Depikolozvane, Klara Brzac, Vanesa Morić, Božidar Žužić, Zoja Nekić, Katarina Bogdanić, Filip Jurković, Franko Rušin, Nicole Kramar, Maja Svitek, Nikola Benjamin Lekić, Katarina Franc, Anastazija Pahlić, Deni Akvić, Nikola Brnjić i Mateo Žužić, Leo Herić, Andrea Kvasić, Renata Kosić i Robert Turković.




Studentske stipendije u vrijednosti 700 kuna svojim su dosadašnjim ostvarenjima zaslužili pak Fran Vasilić, Lovro Mršić, Ivor Hrast, Karlo Sintić, Krešimir Vido, Borna Plentaj, Deni Vičević, Josip Bajčić, Marko Žužić, Mara Žužić, Ivona Mršić, Iva Žužić, Eva Žužić, Melanie Vičević, Darinka Čutul, Marija Vančina, Sanja Bjelobradić, Renato Lukarić, Emanuela Lekić, Lorena Gašparov, Luka Brozić, Matej Balukčić, Katarina Šušnjara, Božica Bajčić, Rozalija Šajn, Mia Bušljeta, Sara Marijan, Antonela Bogdanić, Ana-Marija Tomljenović te Izabela Klobučar.



Troje odustalo


Slijedom već provedenog natječaja, ove je godine pravo na mjesečnu novčanu stipendijsku potporu ostvario 51 od ukupno 52-je prijavljenih srednjoškolaca i studenata. Ipak, troje mladih nedavno je odustalo od prava na primanje gradske stipendije, i to stoga što su u međuvremenu postali korisnici nešto izdašnijih državnih stipendijskih programa koji su, sukladno pravilima gradske odluke o stipendiranju učenika i studenata, nespojivi s onim krčkim. Tako će u nastavnoj/akademskoj godini 2018/2019. iz gradskog proračuna stipendijske potpore biti isplaćivane na račune 48-ero, po ostvarenom uspjehu ponajboljih srednjoškolaca i studenata, te još 11 njihovih kolega koji isto pravo ostvaruju temeljem programa dodjele stipendija po socijalnom kriteriju.