Obilježavanje 442. obljetnice Lepantske bitke

Krčka štorija o galiji »Cristo Ressussitato«

Mladen Trinajstić

Na krčkoj rivi bit će izložena replika vesla krčke galije »trireme« u naravnoj veličini, duljina 12,5 metara i težine 250 kilograma. Veslo će biti položeno na »kavalete« te će se tako postavljeno moći pokretati na istinačin kao što se to nekada činilo na galijama 



KRK » U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti – bitki kod Lepanta (7. listopada 1571.) u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist). U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj pa se tako svake godine u grčkom Nafpaktosu (Lepant), u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade okupljaju predstavnici svih zemalja saveznica negdašnje Svete lige. Prije šest godina Hrvatsku je ondje predstavljao upravo Grad Krk. 


   – Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povod za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, posebice života njegova stanovništva, naglašava Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, ustanove pod čijom se kapom posljednjih godina u Krku obilježava taj značajni datum. 


  Prostorna razotkrivanja


Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar nje iznimno pomorsko nasljeđe, još 2008. godine Centar za kulturu pokrenuo je projekt »Štorija o galiji Cristo Ressussitato« kojim se sad već tradicionalno obilježavaju godišnjice Lepantske bitke, nastavlja naša sugovornica dodajući kako isto događanje neće izostati niti ove godine. Krčka proslava 442. obljetnice Lepantske bitke započinje 4. listopada i traje sve do 7. listopada, a ono što program Štorije čini posebnim i prepoznatljivim zasigurno je suradnja organizatora s drugim istočnojadranskim gadovima čije su galije, baše poput krčke, doprinijele pobjedi Svete lige.




– Ovog puta manifestacija je realizirana u suradnji s gradom Kotorom, odnosno tamošnjim Pomorskim muzejem, kojeg, pored prijateljstva, s Krkom vezuje i nekoliko uspješno realiziranih zajedničkih projekata, ističe Parentić najavljujući događanja kojima će se početkom listipada u Krku obilježiti spomenuta godišnjica. 



Za trajanja manifestacije, sve do 13. listopada, svi posjetitelji grada Krka imat će prilike u krčkoj prvostolnici razgledati grob soprakomita Ljudevita Čikute, zapovjednika krčke galije, sudionice Lepantske bitke. Pored groba tih će dana, zaključuju organizatori manifestacije »Štorija o galiji Cristo Ressussitato«, biti postvaljene višejezične deskripcije iz kojih će posjetitelji grada Krka i krčke katedrale moći saznati mnoštvo zanimljivih informacija o povijesti krčke galije ali i životu njenog ondje pokopanog zapovjednika.



   Program manifestacije započinje na prostoru gradske rive i to izlaganjem replike vesla krčke galije »trireme« u naravnoj veličini (duljina 12,5 m; težina 250 kg). Veslo će biti položeno na »kavalete« te se tako postavljeno moći pokretati na isti način kao što se to nekada činilo na galijama. Simulacije zaveslaja pratit će nastup krčkih folkloraša – plesača, pjevača i sopelaša. Uvečer, istog dana, u galeriji Decumanus predviđa se otvorenje izložbe »Prostorna razotkrivanja« riječke autorice Tee Paškov Vukojević čije su slike i skulpture, prenose nam organizatori, inspirirane koloristički dojmljivim ambijentima Mediterana. 


  Zavjetni darovi


Svoju će izložbu u reprezentativnom zdanju crkve sv. Kvirina drugog dana manifestacije predstaviti Krčanima uvijek dragi gosti – predstavnici Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora te Kotorske biskupije koji će ondje predstaviti postav pod nazivom »Ex-voto – zavjetni darovi bokeljskih pomoraca«. Krčku izložbu činit će ukupno 230 zavjetnih pločica uglavnom iz baroknog razdoblja te u nešto manjoj mjeri iz prve polovice 19. stoljeća. Nakon otvorenja ove vrijedne izložbe na gradskoj će se rivi svim posjetiteljima pružiti da u programu Galiotske večeri uživaju u pjesmama bašćanske klape Zvonimir kao i članova klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj. 


   Posljednjeg dana manifestacije, u spomen na legendarnog soprakomita Ljudevita Čikutu, kapetana odnosno zapovjednika krčke galije Cristo Ressussitato biti će organizirana i vođena šetnja do kapelice sv. Nikole na Biski, inače zavjetne kapelice obitelji Čikuta. Istog će dana u večernjim satima u katedrali krčki i kotorski svećenici zajednički slaviti misu za sve poginule u Lepantskoj bitki.