Spektakl u Omišlju

Knez Ivan VII. preuzeo krčki tron od Mikule IV.

Mladen Trinajstić

Knez Ivan VII. Frankopan (u sredini) u Omišlju je preuzeo tron od krčkog kneza Mikule IV. (desno) / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Knez Ivan VII. Frankopan (u sredini) u Omišlju je preuzeo tron od krčkog kneza Mikule IV. (desno) / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Trenutak prije nego što se na Omišalj sručio pljusak i prekinuo uprizorenje na tron Knezova krčkih Frankopana zasjeo je knez Ivan VII. (Arsen Kraljić) preuzevši ga od svog »oca« Mikule IV., kojeg godinama uprizoruje Petar Kopanica



OMIŠALJ Uprizorenjem povijesnog povratka »Knezova krčkih Frankopana« – otočanima već dobro poznatog Mikule IV, a ovog puta i njegove sina, Ivana VII u najsjeverniji krčki kaštel Omišalj, ostvareno je još jedno u nizu zanimljivih i atraktivnih događanja kojima članovi otočne udruge ove godine obilježavaju i slave 900. obljetnicu prvog spomena te dobro poznate hrvatske plemenitaške obitelji.


Program započet svečanim mimohodom spomenutim otočnim mjestom i odlaskom svite koju je predvodio krčki knez Mikula IV do vidikovca na lokalitetu Vele steni, a potom i trga Prikešte, gdje se trebala odviti glavnina te kostimirane priredbe, naprasno je morao biti prekinut zbog pljuska koji se, tek nakon što su brojni Omišljani i njihovi gosti zauzeli mjesta na trgu, sručio na Omišalj.


Trud se isplatio


Ipak, valja reći, golemi trud brojnih kostimiranih Krčana i Omišljana, kao i njihovih ništa menje brojnih gostiju, među ostalima i predstavnika Gradske straže Bakar i Udruge plemstva Grada Trsata nije bio uzaludan.





Već je i mala, prije kiše izvedena »predstava« ukazala da se trud članova okupljenih povijesnih društava isplatio te da se i na takav način itekako može baštiniti i promovirati vrijedna i bogata baština otoka Krka, uz ostalo i kroz predstavljanje te plemićke obitelji koja je stoljećima vladala Krkom i dobrim djelom Hrvatske.


– Držimo da je ovo uistinu dobra prilika da sve ono što već godinama činimo i nastojimo postići u predstavljanju povijesti i zasluga krčkih knezova u gradu Krku, a u kojem smo do sad uglavnom bili koncentrirani, sad na neki način proširimo i na ostala krčka mjesta, posebice njegove povijesne kaštele poput Omišlja, rekao je obrazlažući motive upriličenja tog događanja čelnik Udruge Krčki knezovi Frankopani Petar Kopanica. Istaknuo je i da je uloga njegova sina, kneza Ivana VII s razlogom povjerena dugogodišnjem članu te krčke udruge, Omišljanu Arsenu Kraljiću. Upravo će on, a nakon što danas simbolično zasjedne u kneževski tron kojeg ću mu sa zadovoljstvom prepustiti, od sada pa nadalje ovdje predstavljati našu obitelj ili bolje rečeno udrugu u različitim slavljima i manifestacijama koje će se u Omišlju u budućnosti odvijati, otkrio nam je sveprisutni »krčki knez« Petar Kopanica.


Češće i sustavnije


 Napomenuo je da se već i iz činjenice da je ulogu njegove kneginje spretno odigrala direktorica TU TZO Omišalj Andrea Orlić Čutul može iščitati da iza nastojanja vraćanja Frankopana u kulturnu odnosno turističku svakodnevicu Omišlja stoji i ta važna omišaljsko-njivička institucija.
Ovaj današnji događaj je začetak češćeg i sustavnijeg prikazivanja Frankopana i njihova značaja za ovaj otok te ćemo sasvim sigurno, uz pomoć udruge »Krčki knezovi Frankopani« i njihove netom promovirane omišaljske družine predvođene upravo ustoličenim knezom Ivanom VII, već od iduće godine ovdje i mi početi osmišljavati i upriličavati različite manifestacije inspirirane srednjevjekovljem, ustvrdila je čelnica omišaljskog TZ-a dodavši da će se takvim događanjima nastojati obogatiti niz već postojećih zbivanja kojima se dosad uglavnom turistički valorizirala antička ostavština.


U programu koji se trebao zbiti na omišaljskom trgu prigodni povijesni presjek i prikaz najzanimljivijih činjenica iz povijesti obitelji Frankopan trebao je iznijeti u srednjevjekovnog notara kostimirani arheolog Ranko Starac. Iznenadni pljusak, nažalost, tom dobrom poznavatelju povijesti otoka Krka pa tako i loze Frankopan omogućio je tek kratko izlaganje koje je, baš kao i cjelokupna zanimljiva i atraktivna priredba, naposljetku moralo biti prekinuto.