Otočna ponuda

KRK FOOD FEST Jela od šurlica i šparoga krčkih hotelskih chefova – ma za prste polizat

Biljana Savić

Direktor hotela Malin Nediljko Vučetić /  Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Direktor hotela Malin Nediljko Vučetić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Šurlice i šparoge glavne su zvijezde prve ovogodišnje gastro manifestacije Krk Food Fest, a o tome kako ih pripremaju u svojim hotelima  ispričali su nam direktor »Malina« Nediljko Vučetić i direktor Hrane i pića Hotela Krk Milan Sajić



KRK Krk Food Fest krovni je brand pod kojim su turističke zajednice otoka Krka odlučile predstaviti autentično iskustvo svoje gastronomske ponude osiguravajući svakom posjetitelju doživljaj izuzetnog gastronomskog iskustva kojem će se vraćati i koje će neminovno povezivati upravo s otokom Krkom.


Prva od ovogodišnje tri etape Krk Food Festa započela je šurlicama, omiljenom delicijom mještana i posjetitelja, autentičnim proizvodom otoka Krka. A o tome koliko je poznata i cijenjena krčka tjestenina, govori podatak da bi u doglednoj budućnosti trebala dobiti najprije nacionalnu, a potom i europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla.


Točnije, šurlice i šparoge glavne su zvijezde prve ovogodišnje gastro manifestacije Krk Food Festa, a u ovaj se gastro projekt ujedinilo sedam turističkih zajednica otoka Krka. Šurlice predstavljaju ponos krčke kuhinje, ali i gastronomsku poveznicu s poviješću i načinom života čitavog otoka.





I ove godine čak trideset krčkih restorana, od 30. ožujka do 29. travnja, predstavlja svoje kulinarske interpretacije na temu šurlica i šparoga, koje će varirati od recepata naših nona pa do nekih novih autorskih verzija modernog gurmanskoga izričaja.


Šurlice se pripremaju u brojnim kombinacijama koje će zadovoljiti svačiji ukus, bez obzira na to je li riječ o kreaciji s morskim plodovima, gulašu ili umaku sa slasnim krčkim šparogama, a upravo će divlje šparoge, uz šurlice, biti glavni atribut krčkih stolova.


Ništa bez žlahtine


U ovu se manifestaciju nisu uključile samo konobe i restorani, već i hoteli, poput hotela Marina i hotela Malin.


Nediljko Vučetić, direktor hotela Malin u Malinskoj kaže nam da ovaj hotel ovakvim manifestacijama želi obogatiti svoju gastro ponudu ali i dodatno promovirati domaće proizvode kao i lokalne, otočne proizvođače.



Između ostalog, tijekom ove manifestacije na meniju je Bodulski pijat koji se sastoji od  krem juhe od šparoga, domaćih šurlica sa šparogama, kozicama i skutom te palačinki sa skutomReceptŠurlice sa šparogama, kozicama i skutom(za 10 osoba)Kozice (očišćene) kg 0,70Šparoge šumske kg 0,50Šurlice domaće kg 1,40Skuta domaća kg 0,50Ulje maslinovo lit 0,15Vino bijelo  lit 0,15Povrtni temeljac lit 1,00Češnjak po željiSolPaparPostupak kod pripremanjaU lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo i kuhamo šurlice (al dente). Šparoge operemo, odstranimo donji tvrdi dio, a mekani dio s vršcima izlomimo na kraće komadiće (cca 5-6 cm).Tvrdi dio šparoga kuhamo u posebnoj posudi (loncu) za temeljac. Na ugrijanom maslinovom ulju popržimo šparoge, dodamo očišćene repove kozica i isjeckani češnjak. Podlijemo bijelim vinom i pirjamo na laganoj vatri 3-4 minute, zatim dodajemo šurlice direktno iz vode (ne ih prati) zalijemo temeljcem i prokuhamo 2-3 minute. Poslužiti sa skutom, odnosno na pripremljeno jelo staviti skutu.


– U svojim restoranima Mulino i Royal već duži niz godina organiziramo tematske dane, kao što su Dani šparoga i krčke janjetine, Dani šurlica, Dani bakalara i slično, a na inicijativu Turističke zajednice otoka Krka od prije dvije godine, sa zadovoljstvom smo se odazvali zajedničkoj akciji koja danas nosi naziv Krk food fest. Manifestacija je hvalevrijedna jer ujedinjuje krčke ugostitelje koji svojim umijećem i znanjem prezentiraju otok Krk s domaćim proizvodima lokalnih proizvođača. U hotelu Malin organiziramo Dane šparoga i krčke janjetine svake godine u travnju i svibnju, pa nam nije bio problem proširiti ponudu i sa šurlicama, čime smo dobili jedinstvene proizvode s jedinstvenim okusima našega kraja. Ove godine, unatoč lošem vremenu i nedostatku šparoga početkom travnja, manifestacija se uspješno odvija i vjerujemo da će svi gosti biti zadovoljni okusima koje pripremaju naši kuhari, kaže nam Vučetić i naglašava da hotel Malin u svojoj ponudi uvijek pokušava prezentirati otočne proizvode, pa su tako u karti uvijek prisutni krčki pršut, sir, šurlice i one sezonske namirnice koje se u datom trenutku mogu nabaviti. A osim hrane, prisutna je, dakako, i krčka žlahtina, bez koje ni jedan bodulski pijat ne bi imao smisla.


Domaći OPG-ovi


– Sljubljivanjem ovih okusa gostu se nudi jedinstvena mogućnost da kroz lokalne namirnice doživi sve čari otoka Krka. Suradnja s lokalnim proizvođačima i OPG-ima je jako dobra, jer kvaliteta i dovoljna kvantiteta njihovih namirnica omogućuje nam organiziranje ovakvih i sličnih manifestacija. Upravo su lokalni otočki OPG-ovi glani dobavljači divljih šparoga ili krčke janjetine, a šurlice izrađujemo u Hotelu Malin, kaže Vučetić.


Milan Sajić, direktor Hrane i pića u hotelskom poduzeću Hoteli Krk d.o.o. ističe da Hoteli Krk rado sudjeluju i odazivaju se svakom pozivu i incijativi TZ otoka Krka koja je vezana uz gastro ponudu putem Krk Food Festa.



– U našem restoranu Marina u hotelu Marina nudimo našim gostima prigodna jela po pristupačnim cijenama tijekom Dana šurlica i šparoga od 30. ožujka do 29. travnja, isto tako sudjelujemo u Danima janjetine i sira od 4. do 27. svibnja i svake godine odaziv je sve bolji.


Juneća pisanica


 U Resortu Dražica u našem pansionskom restoranu Dražica u sklopu naših nacionalnih večera gostima nudimo gulaš s domaćim šurlicama koje sami pripremamo, kaže nam Sajić i upoznaje nas s nekim od jela iz restorana Marina.



– Tagliata od bifteka s pestom od šparoga i šurlicama sastoji se od sočnog bifteka, maslinovog ulja, ovčjeg sira, pirjanih divljih šparoga i domaćih šurlica koje daju izvrstan okus ovom jelu na koje smo posebno ponosni. Nudimo i promo Bodulski pijat, a čine ga filet bijele ribe mariniran u citrusima s malo češnjaka i kremastim umakom od šparoga te juneću pisanicu sa šparogama, pršutom i šurlicama. Juneću pisanicu pripremamo s bijelim umakom od pršuta i šparoga uz dodatak domaćih šurlica, opisuje nam Sajić, a vjerujemo da će i svi gosti biti zadovoljni.