Dvije novogradnje dobile stanare

KLJUČEVI U RUKE POS-ovi stanovi razveselili 22 puntarske obitelji

Mladen Trinajstić

Uzbuđeni budući stanovnici novoizgrađenih stambenih objekata ispred svojih novih domova / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Uzbuđeni budući stanovnici novoizgrađenih stambenih objekata ispred svojih novih domova / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Ukupna vrijednost investicije, s uključenim dodatnim radovima, dostiže gotovo 19 milijuna kuna. APN je u projekt uložio 17 milijuna kuna, a ostatak Općina Punat koja je darovala i zemljište



PUNAT Ni tmurni oblaci, niti kiša koja je na trenutke sipila nad Puntom nisu uspjeli pokvariti radost kupaca, a od jučer i formalnih vlasika dvadeset dvaju stanova koji su, samo koji dan prije ugovorenog roka, uselili u svoje nove stanove izgrađene u sklopu programa društveno poticane stanogradnje.


Proslavi useljenja stanara u POS-ov kompleks izgrađen u Puntu, na donedavna općinskom zemljištu lociranom točno iza područne škole, uz buduće stanare dviju funkcionalno povezanih građevina (kojima su u ovoj prilici uručeni ključevi njihovih novih domova) nazočili su i Krešimir Žunić, zamjenik direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, kao i puntarski općinski načelnik Marinko Žic.


Svima njima, naposljetku, pripala je čast i zadovoljstvo da članove 22 otočne obitelji uvedu u nove, istakli su i kvalitetno izgrađene prostorije stambenih građevina čijim će hodnicima i dvorištem već za koji dan odzvanjati dječji smijeh.


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ





– Nakon deset godina rada na pripremi, odnosno formalno-pravnom, ali i financijskom »zaokruživanju« ovog projekta, danas smo napokon dočekali potvrdu da je sve što smo zajedničkim snagama činili i oko čega se trudili bilo smisleno te na korist značajnog broja žitelja naše lokalne zajednice, ponajviše mladih obitelji koje će ovdje sad napokon na kvalitetan način rješiti pitanje svog »krova nad glavom« – ustvrdio je Žic.


Pomoć Županije


Općinski načelnik nije propustio potcrtati i da je gradnja dvaju stambenih nizova sačinjenih od deset vezanih stambenih građevina u konačnici stajala nešto više no što je prvotno bilo planirano.


– Ukupna vrijednost investicije, s uključenim dodatnim radovima koje je financirala Općina, dostiže gotovo 19 milijuna kuna – rekao je Žic, istaknuvši da je APN u projekt puntarskog POS-a uložio 17 milijuna kuna, od kojih 2,7 milijuna iz dijela državnih poticaja.



Jedna od dvadeset dvije jučer najsretnijih Puntarki bila je Dijana Sindičić kojoj je, stjecajem okolnosti, pripala čast da iz ruku općinskog načelnika prva primi ključ svog novog stana.– Presretena sam. A kako bih se drugačije mogla osjećati u trenutku koji sam tako dugo čekala, a sad napokon i dočekala – rekla je vidno uzbuđena otočanka.– Do sad sam živjela u kući s roditeljima pa je ovaj trenutak zapravo onaj u kojem, i simbolično, ali i stvarno, »odlijećem iz roditeljskog gnijezda«. Stan sam već razgledala. Lijep je, čini mi se i kvaliteteno izgrađen, ali, a što nikako nije nevažno, i povoljno kupljen, posebice uzme li se u obzir da su »redovne« cijene četvornog metra stambenog prostora na našem otoku nerijetko i dvostruko veće od one po kojoj smo mi sad ovdje uspjeli doći do svojih »kvadrata« – zaključila je Dijana Sindičić.


– Ukupni udio Općine u ovoj kapitalnoj investiciji je nešto viši od 4,5 milijuna kuna, a u taj je iznos uključena vrijednost zemljišta koje smo APN-u darovali za ovu namjenu, ali i 1,85 milijuna kuna kojima smo sudjelovali u podmirenju razlike u cijeni između maksimalno propisane cijene »kvadrata« i cijene koje je ovdje postignuta u javnoj nabavi prigodom odabira najpovoljnijeg graditelja – podsjetio je nečelnik Općine Punat. Nije zaboravio spomenuti i da je zahvaljujući s APN-om udruženim sredstvima namaknut i novac zahvaljujući kojemu su izvedeni radovi na komunalnom, odnosno infrastrukturnom opremanju područja na kojem se sad nalaze dva POS-ova »stambenjaka«.


– Samo izgradnja pristupne prometnice i parkirališnog prostora, zajedno sa sustavom javne rasvjete i odvodnje oborinskih voda, stajala je 1,9 milijuna kuna – ustvrdio je Marinko Žic, podsjetivši da je lokalnu upravu u tom dijelu ulaganja pomogla i Primorsko-goranska županija koja je, posredstvom svog Programa sufinanciranja programa ravnomjernog razvoja, Puntarima osigurala bespovratnu potporu u vrijednosti 250 tisuća kuna.


Potvrda sinergije


Zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić ocijenio je pak da je jučer useljen stambeni kompleks najbolja potvrda učinkovitosti sinergijskog djelovanja lokalne uprave, Agencije i države, odnosno nadležnog ministarstva.



Spomenimo i da se unutar dvaju jučer useljenih stambenih nizova mjesta našlo za šest jednoipolsobnih, dva dvoipolsobna, 11 trosobnih, dva troipolsobna te jedan četverosobni stan, kvadratura kojih varira od najmanje 58 pa sve do 112 četvornih metara. Cijena »kvadrata« koju su kupci platili, kao i svugdje u priobalju te posebice na otocima gdje su cijene izgradnje nekretnina nešto više, maksimalno je dozvoljenih 1.125,66 eura. Treba reći i da je u nešto više od godinu dana neprekidanih radova kompleks izgradila tvrtka GPP Mikić.



– Udruživanjem znanja, raspoloživih resursa i novca uistinu se posvud mogu graditi ovakvi objekti koji, treba reći, zapravo i nemaju povoljniju alternativu, posebice kad je u pitanju cijena njihova koštanja, ali i povoljnost kreditnih uvjeta koje njihovi stanari ostvaruju prilikom kupnje – ustvrdio je Žunić. Rekao je i da je društveno poticana stanogradnja u Puntu primjer da se takvi projekti s jednakim uspjehom mogu realizirati u visokorazvijenim turističkim destinacijama, ali i u onima koje to nisu, a unutar kojih se, samo ukoliko lokalna samouprava pokaže htijenje i dobru volju, u različitim kombinacijama sinergijskog djelovanja pitanje izgradnje kvalitetnog i povoljnog stambenog prostora također može riješiti.


I pomoćnik ministra Danijel Žamboki istaknuo je da se POS kontinuirano nastavlja dokazivati potrebnim, ali i učinkovitim modelom osiguravanja povoljnog i kvalitetnog stambenog prostora, a time i »alatom« pronatalitetne politike, pa i zaustavljanja iseljavanja mladog stanovništva.