Gradonačelnik Vasilić zadovoljan proglašenjem Krka najboljim gradom, objasnio kako su to postigli

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

"Nema razvoja ako nema dovoljno mjesta u jaslicama, dječjim vrtićima i produženim boravcima u školama", poručio je



RIJEKA Gradonačelnik Krka i predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić u petak je izrazio zadovoljstvo proglašenjem Krka najboljim hrvatskim gradom, ustvrdivši da je to kruna višegodišnjeg pozicioniranja Krka među najbolje gradove po više kriterija.


Izbor za najbolje hrvatske gradove proveli su internetski portal gradonačelnik.hr, dnevnik Jutarnji list i agencija Ipsos. Krk je dobitnik dvaju titula, najboljeg malog grada po kvaliteti života te po gospodarstvu, a kako je bio jedini grad s osvojene dvije titule ocijenjen je ukupno najboljim gradom.


Vasilić je na konferenciji za novinare rekao kako je to rezultat inzistiranja na umjerenosti, održivosti, otvorenosti i mnogo drugih sastavnica uspješnog vođenja grada. Svi javni servisi dostupni su građanima, održava se infrastruktura te se stvara atmosfera u kojoj se potiču poduzetnički projekti, a i svi demografski pokazatelji su pozitivni, kazao je.




“Nema razvoja ako nema dovoljno mjesta u jaslicama, dječjim vrtićima i produženim boravcima u školama”, poručio je.


Vasilić, koji je gradonačelnik Krka već 27 godina, iznio je niz podataka koji potvrđuju uspješnost Krka, među kojima je registriranih 420 obrtnika i 280 tvrtki na 6243 stanovnika, koliko službeno ima Krk pa se, istaknuo je, može reći da je to grad u kojem nema nezaposlenih.


Dodao je kako se svake godine ostvaruje porast stanovnika, prosječno nešto više od jedan posto godišnje. Krk je, kazao je gradonačelnik, po prosječnom dohotku po stanovniku četvrti u Hrvatskoj, ima jednu od najmanjih stopa siromaštva u zemlji, svaka šesta osoba je visokoobrazovana, a odlični rezultati ostvareni su na području gospodarenja otpadom, uz jedan od najvećih postotaka prikupljanja odvojenog otpada.


Uz sve to, pohvalio se Vasilić, Krk je prvi u Hrvatskoj po efikasnosti gradske uprave. Naime, naveo je, oko 70 milijuna kuna izvornih prihoda gradskog proračuna ostvaruje se uz samo 20 zaposlenih osoba u gradskoj upravi.