Novost za redovne učenike i studente

Grad Krk ‘olabavio’ kriterije za stipendije, prijave do 15. listopada

Mladen Trinajstić

Krčki srednjoškolci koji udovolje kriterijima natječaja mogu računati na stipendiju u iznosu od 500 kuna / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Krčki srednjoškolci koji udovolje kriterijima natječaja mogu računati na stipendiju u iznosu od 500 kuna / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Stipendije koje su i do sad koristili brojni daroviti krčki srednjoškolci i studenti ove su godine uobličene po nešto nižim te za ostvarenje prava dostižnijim kriterijima, zbog čega je realno očekivati da će i broj gradskih stipendistica i stipendista biti veći no prošlih godina



KRK Temeljem Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata te zaključka koji je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić donio na nedavnoj sjednici kolegija, Grad Krk je i službeno obznanio svoje nove, bitno »olabavljene« uvjete natječaja za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku, odnosno akademsku godinu 2019./2020.


Stipendije koje su i do sad koristili brojni daroviti krčki srednjoškolci i studenti ove su godine uobličene po nešto nižim te za ostvarenje prava dostižnijim kriterijima, zbog čega je realno očekivati da će i broj gradskih stipendistica i stipendista biti veći no prošlih godina.


Prosjek ocjena


Na natječaj kojim će se učenicima dodjeljivati stipendijske potpore u vrijednosti 500, a studentima 700 kuna, moći će se prijaviti redoviti učenici drugog, trećeg ili četvrtog razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj kao i redoviti studenti koji, osim hrvatskog državljanstva i prebivališta na području Grada Krka, ispunjavaju i zaključkom propisane uvjete. Što se srednjoškolaca tiče, njima je propisano da srednjoškolci moraju zadovoljiti i uvjet da im je prosjek ocjena u svim prethodnim razredima bio najmanje 4,5.




Redoviti studenti morat će pak dokazati da im je prosjek ocjena u svim prethodnim akademskim godinama istog studija bio najmanje 3,8 te da su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 50 ECTS bodova.


Novost su i stipendije za deficitarna zanimanja koje će moći ostvariti učenici i studenti koji se obrazuju po programima za stjecanje zvanja koja se smatraju deficitarnim zanimanjem propisanim Odlukom o deficitarnim zanimanjima na području Grada Krka, s time da će srednjoškolci morati ostvariti ocjenovni prosjek koji nije niži od 3,5, a studenti-deficitarci od 3,0 (i najmanje 50 ECTS bodova te da nisu stariji od 25 godina).


Pravo na stipendiju neće ipak moći ostvariti učenici, odnosno studenti ako u okviru istog stupnja obrazovanja primaju stipendiju, potporu ili sličan oblik pomoći od istog ili kojeg drugog isplatitelja, jednako kao ni učenici, odnosno studenti koji su tijekom školovanja ponavljali godinu, studenti uz rad te studenti apsolventi koji taj status imaju dulje od godine dana.


Odgovor za 30 dana


O rezultatima natječaja, ističu u Gradu, svi će pristupnici biti obaviješteni u roku od 30 dana od dana zaključenja natječajnog postupka. Stipendije se dodjeljuju učenicima srednjih škola i studentima za jednu školsku, odnosno akademsku godinu, a isplaćuju se u razdoblju od devet mjeseci. Prijave na natječaj podnose se na odgovarajućem obrascu te se sa svom traženom dokumentacijom dostavljaju u pisarnicu Grada Krka (I. kat, soba 27) ili poštanskim putem, preporučenom pošiljkom na adresu: Grad Krk, 51500 Krk, Trg bana Josipa Jelačića 2. Krajnji rok za dostavu prijava je 15. listopada ove godine.