Pozivnica

FOOD REVOLUTION DAY Subota u Malinskoj u znaku zdravog života

Mladen Trinajstić

Foto: S. BARBIŠ

Foto: S. BARBIŠ

Od 9 do 16 sati besplatna predavanja će održavati renomirani nutricionisti, sportaši i psiholozi, a na glavnom trgu trajat će Ulični sajam zdrave hrane. No, bit će tu i prezentacije vježbi, mjerenja tlaka, šećera... a za kraj koncert Dellboys benda



MALINSKA – Food Revolution globalni je pokret kojem je cilj edukacija o zdravoj prehrani i zdravom načinu života, poglavito u dijelu koji se tiče zdravlja djece. Jedna od glavnih pokretačica i promotorica takvih hvalevrijednih nastojanja na otoku Krku jest Sabina Barbiš iz Malinske, ambasadorica otoka Krka u tom pokretu, ujedno i članica udruge Termen. Upravo ona, uz pomoć sve brojnijih istomišljenika, već četvrtu godinu zaredom organizira na malinskarskoj rivi Food Revolution Day – Kongres zdravlja. Najavljujući skorašnju manifestaciju zakazanu za kraj svibnja, Barbiš nam je predstavila zanimljiv i raznovrstan program u sklopu kojeg će, baš kao i prethodnih godina, posjetitelji imati priliku čuti mnogo korisnih informacija vezanih uz zdravu prehranu i zdrav način života te ujedno i kušati neka od ukusnih i zdravih jela koja će se, kao i tijekom svih prethodnih »dana bodulske prehrambene revolucije«, ondje pripremati i nuditi.


– Bitno je, posebno onim najmanjima, omogućiti kvalitetnu hranu, ali i edukaciju o osnovama zdrave prehrane, a sve da bi odrastali u zdrave ljude pune energije i potencijala za učenje – rekla je Barbiš predstavljajući program ovogodišnjeg Food Revolution Daya.


Prema rezultatima istraživanja, u Hrvatskoj čak 35 posto djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i obilježja pretilosti. Uz ovu i više no zabrinjavajuću statistiku, alarmantna je i spoznaja da je Hrvatska rangirana među pet zemalja Europe u kojima je ovaj problem najprisutniji, nastavlja Barbiš, obrazlažući razloge zbog kojih se diljem svijeta, uz pomoć ambasadora Food revolution pokreta (koji je pokrenuo slavni chef Jamie Oliver) organiziraju manifestacije poput ove koju će uskoro, već po četvrti put, ugostiti Malinska.





Udruga Termen uključena je u programski pravac 27 susjedstava, RI2020 – Europska prijestolnica kulture pa će tako i Food Revolution Otok Krk biti dijelom službenog programa EPK.



Kultura prehrane


Zašto je bitno sudjelovati u tom događanju? Odgovor se dijelom krije u činjenici da se kultura prehrane, nažalost, još uvijek ne uči, niti usvaja u školama. Srećom, spremnošću stručnjaka dobrog srca ovo događanje i pokret u cjelini otvara mogućnost prenošenja znanja koja nam svima, barem kad je prehrana u pitanju, trebaju kroz cijeli život, naglašava Sabina Barbiš predstavljajući program skorašnjeg malinskarskog, ali i »sveotočnog« Food Revolution Daya.


U subotu, 25. svibnja, od 9 do 16 sati u Velikoj vijećnici Općine Malinska-Dubašnica predavanja će održavati renomirani međunarodni nutricionisti, sportaši i psiholozi, a ulaz na sva predavanja bit će slobodan. Istovremeno s predavanjima na glavnom trgu u Malinskoj održavat će se i Healthy Street Food Festival – Ulični sajam zdrave hrane. U sklopu tog dijela programa bit će upriličene prezentacije vježbi koje će izvoditi članovi sportskih klubova i fitness treneri, dok će predstavnici Doma zdravlja PGŽ-a i društveno angažirani studenti medicine mjeriti tlak i šećer u krvi te postotke masti i mišića u tijelu. U večernjim satima događanje će biti okrunjeno koncertom Dellboys benda.


– Posjetitelji našeg ovogodišnjeg Kongresa zdravlja na uličnim će štandovima imati priliku kušati i uživati u zdravim specijalitetima poput krčke tjestenine, mediteraneo burgera od tune ili sabljarke, veganskog burgera, falafel salate ili pak salate s mesnim okruglicama te tortilja s piletinom i motarom. 



Nudit će se zdravi specijaliteti poput krčke tjestenine, veganskog ili mediteraneo burgera od tune i sabljarke, falafel salate, sirovih torti i sladoleda bez šećera i glutena i mnogih drugih uličnih poslastica



Veganski sladoled…


U ponudi će biti i sirove torte i kolači, mnogima već dobro poznati zdravi krčki veganski sladoled bez šećera i glutena, osvježavajući voćni sokovi te mnoge druge ulične poslastice – najavila je Barbiš, istaknuvši da će za pripremu zdravih delicija biti zaduženi predstavnici podupiratelja ove pažnje vrijedne manifestacije, među ostalima i King’s Caffea, Bistroa Bukarica, Marioline, Kavane Beleca, Enzita.hr te krčke tvrtke Gelati d’Oro. Bit će slanih i slatkih, mesnih i morskih, pitkih i (slado)ledenih iznenađenja, ponešto za gurmane i zdravoljupce, za velike i za one najmanje, završila je naša sugovornica, odlučna da otočanima pokaže da slasno i zdravo ipak mogu ruku pod ruku!