Podrška Općinskog vijeća

Dogradnja vrbničkog vrića otvorit će jasličku skupinu

Mladen Trinajstić

Područna škola Vrbnik do sad je u prilagođenom prostoru prizemlja »glumila« i vrtić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Područna škola Vrbnik do sad je u prilagođenom prostoru prizemlja »glumila« i vrtić / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Područna jedinica Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« već desetljećima radi u ograničavajućim uvjetima prizemlja Područne škole Vrbnik. Manjak raspoloživog prostora u školi priječi širenje odgojnih usluga vrtića



VRBNIK  Nakon što je na posljednjoj održanoj sjednici Općinskog vijeća Vrbnika podrškom članova tog tijela donesena Odluka o suglasnosti Vijeća provedbi projekta »Rekonstrukcije dijela prizemlja osnovne škole i dogradnje dječjeg vrtića i jaslica u naselju Vrbnik«, plan jačanja i osuvremenjenja vrbničkih kapaciteta namijenjenih predškolcima ušao je u svoju ključnu, odnosno fazu o kojoj će u konačnici najviše ovisiti brzina njegove realizacije.


Dobivanje bespovratnih EU potpora oživotvorenju tog za žitelje Vrbnika i okolice vrlo važnog i potrebnog projekta nužno je za ostvarenje plana koji tamošnji općinari već godinama pripremaju i razrađuju, izrađujući i prikupljajući dokumentaciju koja sad već sadrži i ishođenu pravomoćnu građevinsku dozvolu.


Projekt koji je, nakon dobivanja formalne suglasnoti predstavničkog tijela Općine Vrbnik, sad i službeno odaslan tijelima koja će vrednovati pristigle kandidature, prijavljen je na natječaj koji se upravo provodi po mjeri 7 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., odnosno njegov dio vezan uz razvoj i davanja potpora »temeljnim uslugama i obnovi sela u ruralnim područjima«. Plan što ga je vrbnička lokalna uprava započela pripremati još u svom prošlom sazivu sad je napokon spreman za realizaciju koja bi, dobije li u međuvremenu program proširenja i osuvremenjenja tamošnjeg vrtića zeleno svjetlo mjerodavnih tijela, mogla krenuti već nagodinu.


Suživot funkcionira




Područna jedinica Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« Krk, u okrilju koje djeluje i ta vrbnička predškolska ustanova, već desetljećima radi u ograničavajućim uvjetima predškolcima prilagođenih prostorija prizemlja Područne škole Vrbnik. Iako suživot tamošnjih osnovaca i predškolaca u praksi dobro funkcionira, manjak raspoloživog prostora u školi priječi širenje odgojnih usluga Područnog vrtića na pružanje usluge brige o mališanima jasličkog uzrasta.


Povećanje kapaciteta vrtića s njegove današnje mogućnosti prihvata tek jedne mješovite vrtićke skupine (u kojoj može najviše biti 24 polaznika) za još jednu, jasličku skupinu, prihvatni potencijal tog objekta predškolskog odgoja »ojačao« bi za dodatnih 16 mjesta osiguranih za mališane uzrasta od prve do treće godine te bi vrtić u konačnici mogao primiti 40-ero malenih stanovnika te krčke lokalne zajednice. A to je, procjenjuju u Općini Vrbnik, dostatno da bi se to pitanje ondje moglo smatrati dugoročno riješenim.


Osim skorog udvostručenja prihvatnog potencijala svog vrtića, Vrbenčani drže i da bi se planiranom te dokumentacijski već iskompletiranom rekonstrukcijom škole, odnosno dogradnjom vrtića, osiguralo pružanje kvalitetne usluge predškolskog odgoja i obrazovanja te time poboljšali uvjeti života mladih roditelja, a posredno i ukupnog stanovništva Općine Vrbnik. Nije nevažno ni to što bi planiranim izmještanjem vrtića iz prostorija područne škole u novu zgradu koja bi se podigla u njenom neposrednom susjedstvu (a s kojom bi škola bila povezana toplim hodnikom) profitirala i vrbnička škola. Tamošnjim bi osnovcima, naime, na uporabu bile vraćene danas od vrtića »okupirane« prostorije u kojima bi se tad još kvalitetnije i komotnije mogla organizirati njihova nastava.


Nova radna mjesta


Nije nevažan ni podatak da bi izgradnjom novog vrtića i ojačavanjem njegovih kapaciteta uvođenjem jedne jasličke skupine došlo i do uvijek dobrodošlog otvaranja novih radnih mjesta i to stoga što bi, prema planu, taj čin stvorio potrebu za upošavanjem petero djelatnika – po dvije odgajateljice i spremačice te jedne kuharice. Seljenje vrbničkih predškolaca i njihovih teta iz prostorija koje danas koriste, a koje se rasprostiru na tek 90-ak kvadrata u nov, vremenu u kojem živimo primjereniji kompleks, površina prostorija namijenjenih djeci predškolskog uzrasta, sukladno projektu po kojem je već ishođena građevinska dozvola, narasla bi na tek nešto manje od 550 kvadrata »razbacanih« unutar njegovih triju etaža.


Ukupna vrijednost projekta (s kojim se, s obzirom na to da je ona osnivač OŠ Frana Krste Frankopana Krk, prethodno složio i PGŽ) prema troškovnicima koji su sastavni dio kandidacijske dokumentacije neznatno premašuje 9,2 milijuna kuna. Od tog iznosa Općina Vrbnik iz EU fondova planira namaknuti 5,9 milijuna kuna, dok će 2,3 milijuna lokalna samouprava osigurati iz vlastitog proračuna. Ostatak od kojih milijun kuna Vrbenčani se nadaju »ubrati« iz drugih, dostupnih im državnih izvora potpora. Bude li sve po ovom pitanju teklo kako se u Općini nadaju da hoće, izgradnja samog kompleksa (prema projektu što ga potpisuje Rajko Sandrovac iz hreljinske tvrtke Plan-Consulting) trebala bi potrajati 18 mjeseci i biti zgotovljena početkom 2021. godine.