Božić u srcu

Creski gimnazijalci volontiraju: ‘Lijep je osjećaj pomoći’

Walter Salković

Snimio Walter SALKOVIĆ

Snimio Walter SALKOVIĆ

Humanitarna akcija »Božić u srcu« počela je slučajno kada su na božićnom sajmu ponudili keksiće koje su sami ispekli. Od tada to čine redovno, a ovogodišnji prihod namijenili su Zavodu za onkologiju, hematologiju i kliničku genetiku Dječje bolnice na Kantridi



CRES Prije pet godina, gotovo slučajno, creski gimnazijalci su na humanitarnom božićnom sajmu koji je organizirala OŠ Frane Petrića ponudili keksiće koje su sami ispekli. Bio je to pun pogodak jer su sve brzo rasprodali. Sljedeće godine pripremili su se još bolje, u izradu keksića uključile su se mame, none, nastavnice, akciju su nazvali »Božić u srcu«, a sav prihod od prodaje poklonili su Zakladi »Ana Rukavina«. Preklani su donacijom razveselili korisnike Prihvatilišta za beskućnike »Ruže sv. Franje« u Rijeci, a prošle godine su, opet od prodaje keksića, kupili termo-pisač za prijenosni ultrazvuk Klinici za kirurgiju Dječje bolnice na Kantridi. I uoči ovoga Božića marljivo su pekli i pakirali keksiće, a sav prihod od prodaje namijenili su Zavodu za onkologiju, hematologiju i kliničku genetiku Dječje bolnice na Kantridi.


Volontiranje ispunjava


Gimnaziju u Cresu, područni odjel malološinjske Srednje škole Ambroza Haračića, trenutačno pohađaju 42 učenika u četiri razreda, a većina ih je aktivna u izvannastavnoj aktivnosti »Volontiram, a ne moram«, kroz koju se tijekom godine provode razne humanitarne akcije. Osim »Božića u srcu«, gimnazijalci redovito sudjeluju u akcijama Crvenoga križa te u tjednu Hrvatska volontira. Prva su škola u Primorsko-goranskoj županiji čiji su maturanti, umjesto prosipanja brašna, organizirali prikupljanje namirnica za Socijalnu samoposlugu u Rijeci pod geslom »Pospi se dobrotom, a ne brašnom«. Surađuju i s riječkom udrugom Nada te redovito sudjeluju u obilježavanju Dana ružičaste vrpce i Dana narcisa. Izračunali su da tijekom godine, kroz razne aktivnosti, ukupno prikupe i do 30.000 kuna koje doniraju u humanitarne svrhe, čemu treba pridodati velike količine raznih prehrambenih artikala.


Giulia Rodinis je ovogodišnja maturantica, a bez nje nije prošla niti jedna gimnazijska akcija.




– Lijep je osjećaj znati da si svojim radom pomogao drugima. Potrebno je tako malo da se postigne puno. Ne smijemo biti sebični jer je ljudima pomoć puno potrebnija nego što mislimo. Svjesna sam da postoji puno potrebitih, ali isto tako znam da ne mogu pomoći svima, nego samo nekima od njih – rekla je Giulia, no to je ne obeshrabruje da i dalje s velikim osmijehom na licu poklanja drugima svoje slobodno vrijeme. Njezin školski kolega Filip Dlačić, učenik 3. razreda, također je revan volonter.


– Volontiranje je nešto što me ispunjava jer shvaćam da u svijetu mnogi ne mogu bez tuđe pomoći. U školi volontiram jer naša profesorica često organizira akcije pa se u slobodno vrijeme volim priključiti. Naravno da se, uz dobru ekipu koja volontira sa mnom, uvijek i dobro zabavimo, nasmijemo, pa čak i zapjevamo – ispričao je Filip.


Pokretači promjena


Kroz sve te godine mlade Cresane okuplja i potiče njihova profesorica talijanskog i njemačkog jezika Sonja Pokupec Salković. Za volonterski rad 2016. godine Primorsko-goranska županija ju je proglasila volonterom godine, a Grad Cres nagradio zahvalnicom. Članica je Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva.


– Lijepo je slušati te mlade ljude kako se dogovaraju što će tko kupiti i u čijoj će se kuhinji peći kolačići. Naravno da mame i none pomažu, ali meni je cilj da učenici sami, svojim rukama i od svoga džeparca nešto naprave za drugoga. Volonterstvo je prekrasno jer kad volontiraš nikad nisi sam, uvijek postoji barem još jedna osoba uključena u tu čaroliju, osoba zbog koje nešto radim.


U volonterstvu je podjednako lijepo i davati i primati. Mislim da sam u proteklih nekoliko godina uspjela kod svojih učenika probuditi svijest o pomaganju drugima, da smo zajedničkim radom malo-pomalo razvijali i širili duh volonterstva u našem gradu. Većini učenika creske gimnazije danas nije problem odvojiti dio svoga slobodnog vremena da bi nekome konkretno pomogli, ne samo u humanitarnim akcijama, nego i u župi ili sportskom klubu – rekla je profesorica Pokupec Salković, naglasivši još da volonterstvo pokreće niz promjena u društvu jer su volonteri osobe koje svojim angažmanom mijenjaju nabolje svijet, ali i sebe.


– Zato sam ponosna na svakoga od svojih učenika koji je uložio svoje slobodno vrijeme, znanje ili neku vještinu da bi izmamio osmijeh na licu drugoga. Onaj tko daje zapravo prima stostruko – zaključila je Pokupec Salković.


Lijep je osjećaj pomoći onome kome je tvoja pomoć potrebna