Sjednica Vijeća

Cres je samo na papiru spreman za prirodne katastrofe

Bojan Purić

Novi stručni suradnik za komunalno-stambeni sustav Ismet Krupić govorio je o stanju sustava civilne zaštite



CRES Nedavno u Gradu Cresu zaposlen stručni suradnik za komunalno-stambeni sustav Ismet Krupić na sjednici Gradskog vijeća kazao je da je Cres samo na papiru spreman za eventualne veće katastrofe poput požara, potresa, poplava i toplinskih udara, elaboriravši po točki o stanju sustava civilne zaštite na području Grada, odnosno smjernicama za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja.


Najviše se raspravljalo o opremljenosti i statusu creskih vatrogasaca, koji su formalno organizirani kao Dobrovoljno vatrogasno društvo, iako imaju i zaposlene vatrogasce. Tako je Natalija Marelić Tumaliuan (Akcija mladih) predložila veći iznos za rad DVD-a, Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste predložila je češće educiranje građana i održavanje pokaznih vježbi, Dragan Medarić iz SDP-a predložio je akcije čišćenja šumom obraslog terena, kao posljedice manje ovčarske aktivnosti, te formiranje javne profesionalne postrojbe, bilo zajedničke s lošinjskom ili samostalne, s ciljem da novac za plaće vatrogasaca dolazi iz državne blagajne, a da lokalna samouprava financira opremu.


Predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević s vlastite neovisne liste mišljenja je da je stanje u redu, Josip Pope iz PGS-a da se vježbe na Cresu provode redovno, a proširio je temu na cestu – mišljenja je da loše stanje uske ceste na krajnjem sjeveru otoka predstavlja veći problem za otok Krk jer se glavnina prometa prema Cresu i Lošinju odvija preko trajektne linije Merag – Valbiska, a ne Porozina – Brestova, pa zastoji nastaju na Krku. Dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP) također je za profesionalizaciju postrojbe.




Jednoglasno, iako s raspravom, prošli su prijedlozi odluka o suglasnosti za ulaganje u projekte dogradnje zgrade Dječjeg vrtića Girice kojim bi se dobilo još stotinjak kvadratnih metara prostora i time mogućnost za novu odgojnu skupinu, te za rekonstrukciju zgrade Susajda na Šetalištu, koja već tri godine stoji nekorištena, a ondje je djelovalo kino, klub mladih i drugi sadržaji, da bi bila zatvorena zbog moguće opasnosti s električnim instalacijama. Vijećnici su imali zamjerke na šturo objašnjenje ovih projekata u dokumentima koje su dobili uoči sjednice.


Od pet predloženih odluka o prodajama (dijelova) nekretnina u gradskom vlasništvu, većinsku podršku vijećnika dobile su četiri. Za prodaju dijela nekretnine od 398 kvadrata na Brajdicama bilo je šest glasova, od ukupno trinaestoro članova Vijeća. Sitnom izmjenom gradskog statuta, Zaglav kraj Martinšćice uvršten je u popis naselja.