Lov na krupne ribe u Omišlju

Big game fishing: Odskočna daska za Kostariku

Mladen Trinajstić

Natjecanje ima međunarodni karakter i očekuje se sudjelovanje čak 30 ekipa, svake s po četiri člana. Otvorenje manifestacije predviđeno je za danas u 20 sati, dok će prvi od tri natjecateljska dana biti četvrtak, kad će natjecatelji na cjelodnevni ribolov iz omišaljske luke kretati već od 8 sati



OMIŠALJ » Omišalj će koncem ovog tjedna, osmu godinu zaredom biti domaćin »Big Oma« – natjecanja u »big game fishingu« ili kako bi to naš narod rekao – lovu na krupne ribe! »Big Om« koji će se održavati od 29. do 31. kolovoza jedno je od svega četiri takva natjecanja u Hrvatskoj, događanja koja se odvijaju po pravilima IGFA Svjetskog prvenstva u offshore natjecanju (Offshore world championship), a natjecanje ima i kvalifikacijsku vrijednost pa pobjednik naposljetku stječe pravo odlaska na svjetsko prvenstvo u Kostariki. – Natjecanje ima međunarodni karakter i očekuje se sudjelovanje čak 30 ekipa, svake s po četiri člana, kaže nam, najavljujući skorašnji sportsko-ribolovni big game spektakl Dajana Brozić, tajnica omišaljskog Kluba za sportski ribolov na moru »BIG OM«.


   »Big Om« je uz »Offshore Challenge 2013« Komiža, »Big game kup prvaka – Vodice« te »Big game Jezera – Murter« jedno od četiri verificirana kvalifikacijska natjecanja koja se odvijaju i boduju po pravilima svjetske OWC federacije. Ova natjecanja spadaju u sam vrh sportskih, ali i turističkih događanja pa uživaju pokroviteljstvo županijskih vlasti, kao i ministarstava poljoprivrede i turizma, čak i predsjednika RH, informira nas Dajana Brozić o natjecanju koje će u Omišalj privući kremu domaćeg i europskog big game ribolova. A da se na Big Omu ima što vidjeti, organizatori tog zanimljivog i atraktivnog događanja obrazlažu podsjećajući na iskustva iz proteklih izdanja tog natjecanja na kojima su znali pasti kapitalci tune teški i preko 300 kg!


Stroge propozicije


Pritom su predrasude o neselektivnom ribolovu namijenjenom pukom »ubijanju dosade« dokonih ribolovaca koji pritom, vozikajući se brodovima, troše i enormne količine goriva potpuno promašane i neutemeljene, tvrde organizatori, potvrđujući to propozicijama samog natjecanja slijedom kojih je određeno kako ukupna kvota dozvoljenog vađenja tuna ne smije premašiti 400 kg. – Sve preko toga mora se vratiti u more, nastavlja Sparožić, napominjući i kako je najmanja dozvoljena kilaža za vađenje tune 50 kg.





– U ovih osam godina na »Big Om« lovljeni su kapitalci mjereni stotinama kilograma, a vinovnici izgubljenih bitaka pričaju o sjevernojadranskim tunama samcima nevjerojatne snage i težine, ističe Tomo Sparožić, predsjednik organizacijskog odbora Big Om-a, dodajući kako je ribolovno područje (koje obuhvaća Riječki zaljev, Creski kanal i Kvarnerić) tradicionalno stanište velikih tunjeva samaca – riba vrijednih divljenja koje uz to postižu i vrtoglave cijene na japanskim ribljim burzama.



Svaka ulovljena tuna ispod te kilaže također se obavezno mora vratiti u more te se ne boduje. Najmanja kilaža za igluna i iglana je 30 kg, dok je za trupa, gofa, lampugu i luca minimum postavljen na 5 kg. Morski psi bilo koje vrste se uopće ne boduju i obavezno se puštaju, baš kao i sve druge, slučajno ulovljene riblje vrste. Upotreba harpuna strogo je zabranjena, jednako kao i uporaba živih mamaca. Ribu na brod mora izvlačiti jedan natjecatelj, a pomoći mu mogu ostali članovi ekipe tek kada se riba privuče na 5 metara od broda, objašnjavaju nam organizatori, nastojeći javnosti približiti sve ono što će se idućih dana događati na moru diljem Kvarnera. Jednako tako, svako »kačenje« ribe mora se prijaviti sucima i snimati kamerom (po posebnim propozicijama), a prijavljuje se i pozicija broda. Samo izvlačenje, koje može potrajati satima, također nadziru suci.


  

Turistička atrakcija


Stroga pravila i selektivni, održivi pristup ribolovu na velike ribe zapravo je jedini svjetli primjer kontroliranog ribolova na hrvatskom Jadranu, zaključuju organizatori Big Oma, događanja koje osim sportske, ima i neupitnu turističko-promotivnu komponentu. Ona se koncem svakog ljeta, uvijek iznova, ogleda u posvemašnjoj živosti koja za trajanja tog višednevnog natjecanja zavlada na omišaljskoj rivi. Temeljna pravila »Big gamea« poželjna su i za sve ostale vrste ribolova, ističu članovi omišaljskog ribolovnog društva, uvjereni kako će u spomenutoj manifestaciji i ovog puta jednako uživati njeni sudionici, kao i brojni gledatelji, odnosno posjetitelji programa koji će se za trajanja Big Oma odvijati na omišaljskoj obali, gdje će frišku, netom ulovljenu ribu iz Kvarnera, s ljubavlju pripremati kulinarski majstori iz njivičkog restorana »Rivica«. Otvorenje manifestacije predviđeno je za danas u 20 sati, dok će prvi od tri natjecateljska dana biti četvrtak, kad će se natjecatelji na cjelodnevni ribolov iz omišaljske luke zapućivati već od 8 sati.