Gošća na otoku

Avantura skupo stajala nezvanu gošću iz Gorskog kotara: Lovac na Krku odstrijelio – medvjedicu

Mladen Trinajstić

Ilustracija Pixabay.com

Ilustracija Pixabay.com

Nikola Dujmović bio je na čeki vrebajući divlje svinje kad se u kasnim večernjim satima iz mraka pojavila zvijer kojoj se nije nadao. Trofej je težak 120 kilograma



OMIŠALJ Iskusni omišaljski lovac, Nikola Dujmović, odstrijelio je medvjeda. Kako doznajemo od spomenutog otočnog lovca, medvjed čija je starost procijenjena između pet i sedam godina odstrijeljen je u kasnim večernjim satima u lovištu VIII/101 Krk.


– Medvjedicu tešku 120 kg ulovio sam na području u neposrednom susjedstvu Zračne luke Rijeka, na području kojim u lovnom smislu gospodari Lovna jedinica »Šljuka« Omišalj odnosno na lokalitetu kojeg mi domaći nazivamo »Pušća-Perova lokva«, prenio nam je Dujmović.


Omišaljski lovac ispričao nam je da je te noći bio na čeki, nadajući se nailasku divljih svinja.




– Ipak, iz mraka mi je pred nišan izašao »gost« kojeg nisam očekivao niti mu se nadao – medvjed za kojeg smo, istini za volju imali neke naznake da se, nakon dvogodišnje pauze, možda uistinu iznova pojavio na našem otoku, prenio nam je naš sugovornik podsjetivši nas da je na tom području medvjed posljednji put odstrijeljen sredinom 2016.



Od otočnih lovaca doznali smo da krčki lovci imaju dozvolu lova na alohtone životinjske vrste, uključujući i medvjede koji su uz divlje svinje a odnedavna i čagljeve zapravo najčešći »nezavičajni gosti« otoka Krka. Medvjedi s goranskog područja, doznajemo od otočnih lovaca, skloni su dolasku na Boduliju, posebice u sušnijim vremenima kad se u potrazi za vodom i hranom zapravo razmjerno često odlučuju »prebaciti« na otoke.



Iako smo, po pitanju lova na alohtonu divljač, već godinama usmjereni na divlje svinje, a povremeno i čagljeve koji se s vremena na vrijeme na Krku također pojavljuju, medvjedi nam također nisu nepoznanica, nastavlja svojim najrecentnijim lovnim trofejem izimno ponosni Dujmović. A da medvjedi nisu tako rijetki gosti odnosno posjetitelji tog kvarnerskog otoka potvrđuje i podatak kojeg su nam ne tako davno prenijeli predstavnici vodstva otočnog Lovačkog društva »Orebica« u sklopu koje djeluje i Lovna jedinica »Šljuka« (čiji je Dujmović član). Prema njihovim navodima, u posljednjih je petnaestak godina na Krku odstrijeljeno 13 medvjeda pa bi se ugrubo moglo reći da svake godine na Boduliji »padne« po jedna takva zvijer.


Prethodnik netom ulovljena medvjeda, vrlo vjerojatno upravo onaj koji je ustrijeljen nešto kasnije, sredinom 2015. napravio je pravi dar-mar na košnicama omišaljskih pčelara postavljenim u susjedstvu uvale Voz. Ovaj posljednjeulovljeni, na sreću lokalnih ovčara i pčelara, zahvaljujući angažmanu odnosno oštrom oku te mirnoj ruci omišaljskog lovca, prema svemu sudeći još se nije stigao osladiti krčkim medom niti ovcama te tako ni naplatiti svoj trud uložen u plivanje kanalom kojim je Krk odvojen od kopna.


Foto Mladen Trinajstić


Foto Mladen Trinajstić



Foto Mladen Trinajstić


Foto Mladen Trinajstić