Stanogradnja

Atipičan puntarski kompleks POS-a oduševio direktora APN-a

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Izgradnja 22 stana u 10 stambenih građevina u nizu, vrijedna nešto više od 11,5 milijuna kuna, napreduje prema planu i trebala bi biti okončana do svibnja, a idući tjedan, 28. studenoga budući će vlasnici, slijedom redoslijeda na listi prvenstva, imati priliku odabrati svoje buduće stanove



PUNAT  Gradilište kompleksa društveno poticane stanogradnje na kojem se već mjesecima odvija intenzivna gradnja stanova namijenjenih žiteljima Punta i okolice, obišli su predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. APN-ova delegacija koju je predvodio direktor te državne agencije, Slavko Čukelj, obišla je i upoznala se s tijekom izvođenja radova u društvu predstavnika Općine Punat koju su tom prigodom predstavljali općinski načelnik Marinko Žic, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Nataša Kleković te voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo i prostorno planiranje Anton Orlić.


Radovi prema planu U razgovoru s izvođačima i predstavnicima nadzora, prenose nam iz Općine Punat, konstatirano je da se radovi na POS-ovim stanovima odvijaju planiranom dinamikom i u ugovorenim rokovima, a novi direktor APN-a istom prilikom nije skrivao zadovoljstvo u Puntu viđenim, a za POS-ovu stanogradnju pomalo netipičnim načinom oblikovanja kompleksa unutar kojeg će se naći mjesta za 22 stambene jedinice.



Postupak odabira stanova održat će se u prostorijama Narodnog doma u Puntu u utorak, 28. studenoga od 11 do 13 sati, i to prema rasporedu objavljenom na službenim internetskim stranicama APN-a. Potencijalni vlasnici pozvani su da, ako kupnju stana planiraju uz obročnu otplatu, na odabir stana donesu potvrde o kreditnoj sposobnosti koju im je u prethodnim postupcima izdala neka od šest poslovnih banaka uključenih u projekt (Erste, HPB, OTP, Privredna, Splitska ili Zagrebačka banka). Ukoliko se kandidati s liste ne odazovu pozivu na odabir stana, smatrat će se da su odustali od kupnje, a daljnji izbor stanova nastavit će se sukladno redoslijedu na listi reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa POS-a na području Općine Punat.





Zajednička ocjena predstavnika APN-a i »općinara«, koju nam je po obilasku gradilišta prenio načelnik Marinko Žic, jest da se POS-ovi stambeni nizovi koji su, prateći tipologiju izgradnje karakterističnu za to krčko lokalno središte, razrađeni u formi kuća u nizu, ondje odlično »uklapaju« u ambijentalna obilježja šire zone. – Smješten između škole koja je također u izgradnji, novog, nedavno izgrađenog trgovačkog centra i hostela, ovaj će projekt društveno poticane stanogradnju pridonijeti nastojanjima promjene i dodatnog oplemenjivanja vizure ovog dijela Punta – zaključio je čelnik općinske uprave.


Parkirališna mjesta Sastanak s budućim vlasnicima,  na kojem će se izvršiti postupak formalnog odabiranja stanova, saznajemo od predstavnika APN-a, održat će se već 28. studenoga. Nakon toga će nadležne službe APN-a stanarima pripremiti predugovore, dok će se oni završni, službeni ugovori s budućim vlasnicima ondje izgrađenih stambenih jedinica, po već uhodanom sistemu, sklapati po ishođenju uporabne dozvole. Ugovoreni rok za završetak radova je svibanj iduće godine.


Podsjetimo, taj nešto više od 11,5 milijuna kuna vrijedan projekt podrazumijeva izgradnju 22 stana u 10 stambenih građevina u nizu, uz mogućnost nastavka gradnje kad se (i ako) za to ukaže potreba. Svaka od 22 stambene jedinice dobit će svoje parkirališno mjesto od kojih je dio u sklopu samog kompleksa, a dio na susjednom javnom parkiralištu. Unutar prvog od dvaju ondje izgrađenih POS-ovih »nizova« mjesta se našlo za 4 jednoipolsobna, 2 dvoipolsobna te 6 trosobnih stanova, dok se u onom drugom nizu grade i uređuju 2 jednoipolsobna, 5 trosobnih, 2 troipolsobna te jedan četverosobni stan. Radove izvođe građevinari tvrtke GPP »Mikić« iz Omišlja.