Tradicija i nogomet

30. Susret sopaca, kantura i tancura otoka Krka: Za svaki gol vatrenih – jedna mantinjada

Slavica Mrkić Modrić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

PINEZIĆI Na jubilarnom 30. susretu krčkih sopaca, kantura i tancura, što se tradicionalno održao ispred ugostiteljskog objekta »Sopele« u Pinezićima, 40-ak polaznika otočnih »Škola svirke sopela i pučkog kanta«, koliko ih se našlo u natjecateljskom dijelu programa, kao i gosti – folkloraši iz FD-a Poljica i KUD-a Bribir, pokazali su da dok je njih, tradicija ne mora brinuti o opstanku. Stručni žiri u sastavu Nenad Polonijo (Kornić), Branko Brnić (Gabonjin), Edi Milohnić (Milohnići) i Dorijan Polonijo (Vrbnik) imao je pune ruke posla jer mladost zna i o najboljima su odlučivale nijanse. U kategoriji kanat prvo mjesto osvojile su kanturice iz Vrbnika Tea Kamenar i Karla Justinić (»Igralo mi zlatno jabelko«, učitelj Ivan Pavačić). Drugoplasirane su bile Mirjam Volarić i Dina Antić, također Vrbenčanke koje je pripremio isti učitelj, a treće mjesto Dina Antić i Mariza Renčić (Vrbnik, uč. I. Pavačić) podijelile su s Marom i Anom Vadnov (Vrbnik, uč. I. Pavačić).U kategoriji sopelaša do zaključno 16 godina slavili su Božidar i Mateo Žužić iz Vrha (»Tanac po staru – kuntra«, učitelj Filip Kosić), drugo mjesto osvojili su Dominik Mance i Ivan Škrabonja iz Dobrinja (Veros – polka, uč. Ivan Pavačić), a trećeplasirani su Luka Vranić i Mateo Marijanić iz Omišlja (»Divojka je ruže zalivala« – korak, uč. Nikola Kovačić).

Za nagradu – sopele


Najbolji u kategoriji od 17 do 22 godine bili su sopilaši iz Krasa Matej Justinić i Damjan Šamanić (Polka Šoto – tanac, uč. Marijan Orlić). Žiri je drugo mjesto dodijelio Damjanu Šamaniću i Ediju Salkanoviću (Korak – Tonac va kući, uč. Marijan Orlić), a treće Filipu Crnčiću i Marinu Petroviću (Tanac na placi – Polka, uč. I. Pavačić) iz Dobrinja. Najbolji su nagrađeni sopelama što ih već tradicionalno izrađuje Marijan Orlić – Senkić.Sudionike smotre posebno su veselili sopelaši pristigli s riječkog područja, tj. gosti iz škole Ronjgi na Viškovu Arijan Skoki – učenik i Goran Prša – učitelj, koji posljednje dvije godine vraćaju sopele na Halubje, područje na kojem je djelovao Ivan Matetić Ronjgov, velikan koji je 1925. godine otkrio istarsku ljestvicu, onu istu koju je u rujnu 2009. UNESCO zaštitio i stavio na prestižnu listu svjetske kulturne baštine, čime je ona postala dionicom tradicijske glazbe čovječanstva.


Smotru su svirkom na sopelama otvorili braća Ive i Slavko Kosić (Kosari), nakon čega je Ive Kosić, predsjednik Udruge sopaca otoka Krka pozdravio sve nazočne i zaželio im ugodnu večer. Rekao je šjor Ive i jednu veliku istinu koja glasi – dok je tradicije, bit će i utakmica. Darko Dujmović, tajnik Udruge zahvalio je natjecateljima i njihovim učiteljima, sudionicima revijalnog dijela, publici i gostima na dolasku, a krčki knez Mikula IV Frankopan, u ulozi izaslanika gradonačelnika Krka Darija Vasilića, a u pratnji plemenite kneginje Dorotee, pozdravljajući sve prisutne rekao je – na kraju ćemo odsvirati i jednu mantinjadu za Putina (što predvidio, to se i ostvarilo op. a.).– Velika čast mi je biti na ovakvom događanju, slušati i gledati svu tu mladost koja njeguje tradiciju i skrbi o svom identitetu – kazala je Jadranka Čubrić, počasna tajnica Hrvatske glazbene unije PGŽ-a, čestitavši Udruzi na 30. obljetnici i organizaciji ovako zahtjevnog programa čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, PGŽ, HGU PGŽ, HDS-ZAMP, HUZIP, Grad Krk i općine otoka Krka.


Gromoglasno navijanje


Ništa manje zanimljivi nisu bili niti nastupi onih »izvan konkurencije« kao ni već spomenutih gostiju – čuvara tradicije iz Poljica i Bribira. Kako se smotra odvijala u terminu utakmice kojom je hrvatska nogometna reprezentacija pokušala i uspjela izboriti put u polufinale na Svjetskom prvenstvu, organizatori su spojili tradiciju i nogomet, pa su početak smotre pomjestili u nešto raniji termin, tako da preklapanja zapravo takoreći nije ni bilo, ali zato gromoglasnog navijanja itekako. I onog za sopce, kanture i tancure na pozornici, ali i onog za vatrene dečke na travnjaku u Sočiju. Sve u svemu, izuzetna večer u Pinezićima, večer koja je pokazala kako se tradicijom navija – svaki gol hrvatske reprezentacije bio je popraćen jednom mantinjadom. Utakmica uz, umjesto čipsa i pivo – šurlice, fritule i vino, a umjesto vuvuzela i ostalih fućkalica, uz zvuke tradicionalnog hrvatskog instrumenta na kojem su svirane ne »navijačke borbene« već tradicionalne – ljubavne. Čestitke organizatorima i svim mladim čuvarima identiteta otoka Krka i Primorja, kao i njihovim učiteljima.