Nautički raj

Novi u novom ruhu: Marina gotova do kraja studenog 2012. godine

Anto Ravlić

Gradnja marine s 260 vezova u moru i 200 mjesta na suhom vezu trebala bi početi u listopadu, a prvi bi brodovi mogli uploviti već u studenome 2012. godine 



NOVI VINODOLSKI Napravljen je još jedan korak ka izgradnji marine u Novom Vinodolskom.


Raspisan je natječaj kojim koncesionar marine Nautica Mare iz Zagreba traži izvođača za investiciju vrijednu 110 milijuna kuna.


Koverte s ponudama otvorit će se 2. kolovoza. Sljedeći velik korak bi trebao uslijediti također u kolovozu, kada se očekuje potvrda glavnog projekta ili, po staroj terminologiji, građevinska dozvola. Radovi bi trebali početi u listopadu, a očekuje se da će marina biti izgrađena do studenog 2012. godine.





Kapacitet marine je 260 vezova. Na suhom vezu naći će se mjesta za 200 brodova



Možda će se dio vremena izgubiti na pilotiranje rupe od 30 metara nađene na dnu buduće marine. U svakom slučaju, 2013. godine na veliko će se uplovljavati i isplovljavati iz marine u Novom. Da se radi o ozbiljnom koncesionaru potvrđuje činjenica da je već uplaćeno 600 tisuća kuna na ime koncesije. Grad Novi Vinodolski, Primorsko-goranska županija i država ravnopravno su podijelili prihod od koncesije. Nautica Mare nije bila dužna raspisati javni natječaj, no ipak se odlučila na taj potez kako bi našla najboljeg izvođača. 


Novi Vinodolski će za godinu-dvije osvanuti u novom ruhu. Teško će ga prepoznati nautičari koji će stizati s mora, ali i motorizirani turisti koji će se spuštati u novi centar Novog. Postojeći lukobran produžit će se za 130 metara.



– Radi se o revolucionarnom projektu koji će potpuno izmijeniti vizuru Novog Vinodolskog. Novi Vinodolski danas ne živi na moru, a realizacijom projekta Novi se vraća moru. Uz marinu će se vezati neke druge djelatnosti i siguran sam da će marina biti prekretnica u gospodarskom razvoju grada. Marina u planovima egzistira već 30 godina, a sada smo napokon došli u realizaciju projekta koji bih nazvao udarnim projektom Novog Vinodolskog, kaže gradonačelnik Oleg Butković



Na zapadnoj strani niknut će drugi lukobran dužine 180 metara. Nasipat će se pet tisuća kvadrata, izgraditi središnji objekt, prilazne ceste, natkriveno parkiralište s 24-satnim nadzorom. U sklopu marine dio će se rezervirati za sportsku lučicu za manje brodice i domicilno stanovništvo. Kapacitet marine je 260 vezova. Na suhom vezu naći će se mjesta za 200 brodova.


U sklopu marine naći će se dizalica, benzinska postaja, radionica za popravak jedara, tapetarska radionica, ured za iznajmljivanje brodova, servis za čišćenje brodova, ugostiteljski objekti, trgovina, servis za čišćenje i glačanje rublja, frizersko-kozmetički salon, turistička agencija. Predviđena je mogućnost opskrbe brodova hranom i pićima u marini. Očigledno će se otvoriti i veći broj radnih mjesta. 


Marina će sigurno biti veliki mamac za nautičare. Krk je na četiri milje, a Rab, Sv. Grgur i Goli otok su na petnaestak milja udaljenosti. Malo ozbiljniji brod na Rajsku plažu u Loparu, u bivše komunističke kazamate na Golom ili u sjenu predivne šume na Sv. Grguru stiže za pola sata. Marinom Novi Vinodolski zaista postaje predvorje nautičkog raja..