Bivši predsjednik na skupu u Opatiji

Mesić Karamarku: neću da i moj djed ispadne žrtva komunizma

Davor Žic

Bivši predsjednik poručio je ministru Karamarku neka u »akciji bageri« pronađe i kosti  njegovog djeda i identificira ih, da ne bi i on završio među žrtvama komunizma



 Sram me je što ova vlast, umjesto da otvara radna mjesta, otvara rupe u tlu



U taj kontekst stavio je i najnovije »pothvate« ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, za koje je kazao da su na tragu relativizacije događaja iz vremena Drugog svjetskog rata.


– Poručujem ministru da, dok bude kopao bagerom diljem Hrvatske,  ako nađe kosti mojeg djeda i ostalih dvadesetak istaknutih HSS-ovaca  iz mog mjesta koje su ubile ustaše, da ga identificira kako bismo ga  mogli pokopati kraj bake, koju su ustaše ubile nekoliko godina kasnije.  Da ne bi i on završio među žrtvama komunizma, rekao je Mesić. Na  tom tragu govorili su i neki drugi sudionici okruglog stola.


– Ne može se deklarativno zapisivati antifašizam u Ustav, a kasnije ga  se ne držati. Sram me je što ova vlast, umjesto da otvara radna mjesta,  otvara rupe u tlu. Svim žrtvama se treba pokloniti, ali ova istraživanja  su posao povjesničara, a ne policije, kazao je primorsko-goranski  župan Zlatko Komadina.


Veteran civilnog aktivizma, Zoran Pusić, kazao  je kako osnovni problem s nerazumijevanjem antifašizma nastaje zbog  neadekvatnog obrazovnog sustava.


– Sedamdesetih godina, kada su se po zidovima ispisivale parole  »Smrt fašizmu, sloboda narodu«, smatrao sam da je to ulagivanje  režimu i tako passe, da sam ispod jednog takvog natpisa dodao i »Dolje  Franjo Josip«.


Danas mislim drugačije, jer osnovne ideje fašizma – relativizaciju ljudskih prava i tvrdnju da cilj opravdava sredstva, još uvijek  dominiraju našim društvom. Kada netko na Trgu bana Jelačića usklikne  »Srbi van iz Vukovara«, to nije ništa drugo nego fašizam«, zaključio je  Pusić.


Don Ivan Grubišić dodao je kako se čini da »danas koristimo retrovizor i stalno gledamo u prošlost, umjesto da koristimo reflektor kojim ćemo osvijetliti budućnost«, a voditelj Centra za mirovne studije  Gordan Bosanac naglasio je kako je cilj civilnog sektora da propagira  nenasilje kao glavnu vrijednost suvremenog društva.


– Paradoksalno je da su neki elementi fašističkog uređenja u Hrvatskoj oživjeli s formalnom demokratizacijom i liberalizacijom, a organizacije civilnog društva moraju tu uskočiti i braniti barem osnovna prava svih ljudi, zaključio je Srđan Dvornik.