Zvjezdana prašina

Kostrena plesala u ritmovima valcera, tvista i salse

Barbara Čalušić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

U plesu se okušao i kostrenski načelnik Dražen Vranić koji je bio i domaćin priredbe. Iako nam je »u offu« priznao da nije neki plesač, a salsa mu je draža na tanjuru, odlučio se odazvati humanitarnoj akciji



Kostrenska Narodna čitaonica protekog je vikenda plesala u ritmovima valcera, tvista i salse, a za sve su bile zaslužne članice Udruge Projekt+/-60 koje su kao završetak svog ovogodišnjeg projekta »Izrazi sebe-uvažavaj druge« u Kostreni organizirale plesno-humanitarnu akciju »Zvjezdana prašina«. Članice Projekta+/-60 ovaj put su organizirale svojevrsni Ples sa zvijezdama u kojima su im partneri bili lokalni političari, sportaši, glazbenici i drugi humanitarci koji su se natjecali u valceru i tvistu da bi se u finalu plesala salsa koja je i odlučila o pobjednicima.


Donacijska večer


A pobjednički par koji je osvojio publiku i žiri bili su načelnik Jelenja Robert Marčelja koji je s Ines Ivašić očarao prisutne. U plesu se okušao još jedan načelnik, kostrenski načelnik Dražen Vranić koji je ujedno bio i domaćin priredbe. Iako nam je »u offu« priznao da i nije neki plesač, a salsa mu je draža na tanjuru, odlučio se odazvati humanitarnoj akciji zajedno sa svojim kolegama iz Općinskog vijeća.


– Ovo je prva takva donacijsko-glazbena večer koja ima humanitarnu svrhu i održava se u Kostreni. Gospođa Željka Egredžija, koja je spiritus movens ove akcije, pozvala me je kao načelnika Kostrene, no neću biti sam jer je uz mene i Dražen Soldan, predsjednik našeg Vijeća te vijećnik Siniša Žic, a tu je načelnik Jelenja Marčelja pa i Meštar Toni i drugi interesantni ljudi, rekao je Vranić.




Uz već navedene plesače, članicama Projekta +/-60 pridružili su se Igor Flego, Robi Krulić, Anton Škrobonja, Igor Vlajnić, Daniel Antunović i Andrej Babić.


Inače, ideja za pokretanje »Projekta +/-60« nastala na 40. godišnjci mature Gimnazije Vladimira Nazora, generacije 1974./75., a kako kaže Željka Egredžija, jedan od glavnih motora ovog projekta, udruga kao cilj ima senzibilizaciju društva, posebice žena na aktivno uključivanje u rješavanje problema u svim segmentima društva. Želja nekadašnjih maturantica je da svi imaju više samouvjerenosti i hrabrosti pokazati to što jesu.


Drugačiji od drugih


– Naš je najveći cilj pomoći ženama žrtvama nasilja pa već četiri godine surađujemo s udrugom U.Z.O.R. iz Rijeke. Mi smo malo drugačiji od ostalih jer u tim akcijama dajemo sebe, pa smo dosad bile i manekenke, a sad i plešemo kako bismo potaknuli publiku da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Kad prikupimo novac na našim akcijama, kupujemo sve ono što je korisnicama Sigurne kuće potrebno, a pritom svaka od nas 13 članica mora osigurati i jedan poklon-bon za žene. Naime, žene iz Sigurne kuće osim problema nasilja susreću se i s financijskim problemima pa ih takvim prigodnim poklonima želimo vratiti u normalan život svake žene tako da im poklonimo bon za frizuru, manikuru, masažu, izlazak na pizzu i slično. Primjerice, ove godine dobili smo karte Lutkarskog kazališta za jednu dječju predstavu, dakle predstavu na koju mogu ići majke sa svojom djecom, rekla je Željka Egredžija koja ističe da Projekt +/-60 svim ženama poručuje kako se valja izboriti za sebe, a ne čekati da netko drugi odlučuje o njima.


– Izgrađivanje i njegovanje stava i zdravog životnog stila, aktivan život koji podrazumijeva sudjelovanje u svim sferama društva i života bez obzira na životnu dob, naša je poruka javnosti, i nadamo se motivacija za sve žene koje su svjesne trenutka svog postojanja, poručila je Egredžija.