Prosvjed za čistu valu

GRAD NA MORU BEZ MORA: Bakranima je dosta i traže da ih prestanu trovati

Sanja Gašpert

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

"Imamo fotografije kako se čiste ostaci tereta i lopatama bacaju u more. Teret se prevozi u otvorenim vagonima, uglavnom noću, i skladišti se previsoko pa ga bura raznosi po cijelom bakarskom zaljevu.Tone ugljena lete u zrak. Sve prijavljujemo nadležnim inspekcijama, od kojih uvijek dobijemo odgovor kako je prijava zaprimljena, ali ne dobivamo povratne informacije. Grad Bakar je deklarativno protiv luke, ali u deset godina Grad nije ništa po tom pitanju učinio."



BAKAR – Stotinjak građana Bakra, većinom članova Građanske inicijative Za Bakarski zaljev i zaleđe, BazZa, okupilo se jučer na prvom u nizu prosvjeda protiv zagađenja iz Luke Bakar. Prosvjedna povorka, u kojoj je bilo svih generacija Bakrana, od djece do umirovljenika, ali i nekolicina gradskih vijećnika, krenula je ispred Magistrata, a prosvjedni skup održan je na ulazu u Lučki terminal Bakar.


Prosvjednici su, s maskama na licu, sa sobom nosili i transparente s porukama – »Stop ekocidu«, »Bakar nije crna točka«, »Grad na moru bez mora«, »Vala je naša«, »Luka za rasuti reket«, »1967.-2017. ča ni dosta?«, »Imamo pravo na čisti zrak«, »Mislite na ljude, na prirodu, na životinje, trujete nas«, »Perite nam grad«, »Udahnimo izdahnimo«, »Za čista pluća grada Bakra«.


– Pozvali smo sve građane zabrinute zbog stanja zraka i mora u Bakru da se pridruže prosvjedu, želeći senzibilizirati javnost, izraziti nezadovoljstvo, potaknuti promjene. Pozvali smo i gradske vijećnike, ali malo njih se odazvalo, pozvali smo i gradonačelnika Tomislava Klarića, ali ga nema. Ovim prosvjedom želimo reći dosta zagađenju, jer godinama trpimo prljavo more, oblake prašine. Od 1967. godine, dakle već pola stoljeća otkako je luka u Bakru koristi se ista tehnologija, ništa se ne ulaže, posebice ne u ekologiju. Bakar je grad na moru bez mora, nemamo svoju plažu. Imamo fotografije kako se čiste ostaci tereta i lopatama bacaju u more. Teret se prevozi u otvorenim vagonima, uglavnom noću, i skladišti se previsoko pa ga bura raznosi po cijelom bakarskom zaljevu.




Tone ugljena lete u zrak. Sve prijavljujemo nadležnim inspekcijama, od kojih uvijek dobijemo odgovor kako je prijava zaprimljena, ali ne dobivamo povratne informacije. Grad Bakar je deklarativno protiv luke, ali u deset godina Grad nije ništa po tom pitanju učinio. Od gradonačelnika Klarića puno očekujemo, međutim, iako je on više puta u javnosti izjavljivao kako bi, da se njega pita luka za rasuti teret u Bakru bila odavno zatvorena, vidimo da se ništa ne događa. Znamo da se njega kao gradonačelnika ne pita puno, međutim, kao saborski zastupnik Klarić je mogao i može puno toga učiniti za svoj grad. Čak je dvije godine bio članom Saborskog odbora za ekologiju, pa ništa nije napravio, kazala je članica BazZa-e Dunja Sabljar Štrbac.


Dunja Vladislović, također članica BazZa-e, istaknula je kako je ovaj prosvjed iskaz demokratskog društva, način da građani kažu što ih smeta, da preuzmu sudbinu u svoje ruke.


– Ovo je prvi u nizu prosvjeda koje ćemo organizirati ove godine, a sljedeći najavljujemo u rujnu. Ukoliko ne bude pomaka i vidljivih rezultata, a pri tome mislimo da se počne ulagati u tehnologiju i ekologiju, slijedi blokada luke barkama. Ovim putem pozivamo i druge eko udruge da nam se pridruže. Žalosno je da su se prosvjedu odazvala svega tri vijećnika, od kojih dvoje iz oporbe. Dobili smo informaciju kako nam se iz Grada nitko neće priključiti jer smatraju kako se ovakvi problemi rješavaju diplomatskim putem, kazala je Vladislović.


Nezavisni gradski vijećnik Ljubomir Vladislović kazao je kako su upravo ekološki problemi jedan od glavnih razloga njegove kandidature na proteklim lokalnim izborima.


– Uz luku za rasuti teret, probleme stvara i kanalizacija, kao i odlaganje otpada. U gradskom proračunu fond za ekologiju iznosi svega 60 tisuća kuna, što je pet puta manje od fonda za reprezentaciju, kazao je Vladislović, koji je, također, iznio i neke podatke iz revizije poslovanja Luke, prema kojima se od milijunskih sredstava namijenjenih, između ostalog i ekologiji, niti kuna ne planira uložiti u Bakar, što znači da u Luci to ne smatraju problemom. SDP-ov vijećnik Elis Jakovčić podržao je prosvjed jer, kako je kazao, želi čišći Bakar, modernizaciju luke, izgradnju kanalizacijskog sustava.


Prosvjedu se odazvala i vijećnica vladajućeg HDZ-a, Kristina Podnar, koja je istaknula kako su u velikoj mjeri do sada iskorištena sva pravna sredstva da se luci prijeti zbog zagađenja, ali bez rezultata. Zato sam danas uz svoje sugrađane, kazala je Podnar.


Umirovljenica Karmela Klepac iz Bakra došla je podržati prosvjed zbog svoje djece i unučadi.


– Došla sam jer je dosta ovog ekocida. Ovo se više ne može trpjeti, dimi se po noći i po danu, kuće su nam blatne, voćke su nam prašnjave, dvorišta prljava, more zagađeno. Došla sam reći ne zbog generacija koje dolaze, kazala je Klepac.


snimio Marko Gracin


snimio Marko Gracin