Nastavljen niz

Filmska družina Kreše Golika: Žiri oduševile i “Lovačke priče”

Marinko Krmpotić

Prvo i treće mjesto zauzeli su mladi fužinski filmaši s novim filmom na dvije državne smotre održane u Sinju te Bolu



FUŽINE Već niz godina gotovo svaka jesen u fužinsku OŠ Ivanke Trohar donosi sjajne rezultate za Filmsku družinu Kreše Golika, a ta je tradicija nastavljena i ove godine kad se mali fužinski filmaši s dvije velike državne smotre vraćaju sa zaista iznimnim rezultatima – jednim prvim i jednim trećim mjestom!


Ovog im je puta to uspjelo filmom »Lovačke priče« kroz koji su obradili likove tri »velika« lovca koji se, naravno, jedan drugome neumjereno hvale svojim lovačkim podvizima, a dok oni pričaju svoje »lovačke priče«, na ekranu se emitiraju scene stvarnih događaja, da bi na kraju filma lovci pokazali svoje stvarne sposobnosti.


Film je, govori nam Jasna Štimac, ravnateljica OŠ Ivanke Trohar Fužine, najprije prikazan na poznatoj Smotri u Sinju na koju je ove godine bilo prijavljeno oko dvjestotinjak školskih filmova, a odabrano i prikazano je samo pedesetak.


Filmska družina Kreše Golika; Jasna Štimac, Dorijan Medić i Dominik Čebuhar na predstavljanju filma u Sinju


Filmska družina Kreše Golika; Jasna Štimac, Dorijan Medić i Dominik Čebuhar na predstavljanju filma u Sinju






Uz dobar nastup na filmskom platnu, fužinski filmaši osnovci bili su vrlo zapaženi i pri predstavljanju svojih filmova. Tako su rad svojih kolega na smotri u Sinju predstavljali učenici Dorijan Medić i Dominik Čebuhar s voditeljicom filmske družine Jasnom Štimac, a u Bolu je »Lovačke priče« izvrsno predstavio učenik Niko Knez odgovarajući na pitanja voditelja Revije.



– Smotru organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i nije natjecateljskog karaktera, no u razgovoru sa stručnim žirijem djeca su ocijenila naš film najboljim i najzanimljivijim. Potom smo s tim filmom gostovali i u Bolu na 56. reviji što je organizira Hrvatski filmski savez. Ukupno su bila prijavljena 262 filma i to filmovi školskih družina, radioničkih filmova, filmova nastalih u raznim udrugama te školama crtanog filma širom Hrvatske. Od ta 262 filma odabrano je 89 najboljih koji su prikazani u sedam revijskih projekcija. Stručni žiri, koji su činili Maja Flego, Boris Poljak i Petra Zlonoga, dodijelili su fužinarskom filmu treću nagradu u kategoriji igranih filmova. Naravno, ove nagrade koje predstavljaju kontinuitet naših uspješnih nastupa na domaćim filmskim smotrama nas raduju i potvrda su da radimo dobro pa nam i zbog toga motivacije i ideje za nove filmove ne nedostaje, odnosno već smo polako počeli planirati što ćemo raditi ove godine, a cilj će nam opet biti isti – biti što kvalitetniji, napraviti što bolji film te na što ljepši način predstavljati našu školu, Fužine, Gorski kotar i Primorsko-goransku županiju – rekla je ravnateljica Jasna Štimac.


Svakako treba spomenuti da u »Lovačkim pričama« glume Dorijan Medić, Kristijan Klarić, Dominik Čebuhar, Antonija Kajgan, Niko Knez i Tin Tadej. Kamermani, režiseri i montažeri bili su Borna Majnarić, Fran Blažević i Tin Tadej, a sve je rađeno prema scenariju dramske grupe škole koju vode Irena Vlahinić i Nikolina Šubić Zeneral.


Filmska družina Kreše Golika, Mladi filmaši »na terenu«,


Filmska družina Kreše Golika, Mladi filmaši »na terenu«,