Turistička rugla

Devastirani hoteli u Novom čekaju kupce

Anto Ravlić

Novi ne smije dočekati prve brodove u novoj marini s turističkim ruglima, devastiranim hotelima Klek, propalim San Marinom te zapuštenim turističkim naseljem u Povilama 



NOVI VINODOLSKI Izgradnjom marine Novi Vinodolski će dobiti, uz Resort, još jedan reprezentativni magnet za turizam i gospodarski razvoj.


Nema sumnje da će dva spomenuta objekta privlačiti klijentelu čija će se dnevna potrošnja brojati u stotinama eura. No, takvi gosti tražit će od Novog i stepenicu više. Između ostalog, i ušminkan grad i sve turističke resurse. Do dolaska nautičara očito će trebati srediti hotele koji su otišli u stečaj s firmom Hoteli Novi d.d.


Radi se o hotelima Lišanj, San Marino, Klek i Turističkom naselju Povile. 




Od spomenutih objekata u funkciji je tek hotel Lišanj čije poslovanje može izmamiti osmijeh u dosta turbulentnoj turističkoj zbilji crikveničko-vinodolske rivijere. U hotelu odmara 400 gostiju, slobodnog kreveta nema do 10. rujna. Hotel već drugu sezonu u najmu drži Velimir Piškulić te ističe kako je zadovoljan poslovanjem. 


  Dvije zvjezdice


– Zadovoljan sam ja, ali mislim da su zadovoljni i svi drugi. Trenutno imamo 60 zaposlenih radnika, svi su s našeg područja. Sve se uredno plaća, profunkcionirala je terasa »Vrtić« koja nije radila sedam godina. Želimo gostima ponuditi nešto više, imamo animacije, koncerte na otvorenom. 


Prema mišljenju Piškulića, hotel Lišanj koji trenutno ima dvije zvjezdice bi trebao u perspektivi ići ka dvije zvjezdice više. Novi dio hotela sa 110 soba može uređenjem dobiti četiri zvjezdice. Stari dio hotela u kojem se nalazi 50 soba nema dovoljno prostrane sobe da bi dobio četiri zvjezdice, no kako se radi o objektu pod zaštitom spomenika kulture, adekvatnim uređenjem i taj dio hotela bi mogao do četiri zvjezdice, smatra Piškulić.   

Izvrsne lokacije


Dok »Lišanj« nudi razloge za optimizam, situacija s hotelima San Marino u stoljetnom parku Ivana Mažuranića i hotela Klek, u gradskoj luci, sasvim je suprotna. Tužna slika objekata na izvrsnim lokacijama. Ništa bolja situacija nije niti u TN Povile.


Tamo bi vjerojatno trebalo ostaviti cijelom tek spomen ploču koja podsjeća da je u tim objektima boravila 111. brigada pripremajući se za odlazak na bojišnicu u Liku 1991. godine.


Sve ostalo je za rušenje i ponovnu gradnju ako se naselje želi uklopiti u viziju Novog Vinodolskog kao elitne destinacije. Slučajni prolaznici slobodno mogu razgledati dvadesetak bungalova na kojima su porazbijana vrata i prozori. 


 Stavljanjem dvaju zapuštenih hotela i turističkog naselja u funkciju, koji bi mogli primiti i do petstotinjak gostiju, otvorila bi se mogućnost zaposlenja za stotinjak radnika. Prema nekim informacijama, već na jesen bi se hoteli mogli ponuditi kupcima i investitorima.