Ženska soba

Žrtva nasilja zgrožena istupom Aleksandra Stankovića: ‘Otkud ti pravo da govoriš u moje ime?’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT



Ženska soba – centar za seksualna prava reagirala je na sadržaj i način komunikacije novinara HRT-a, Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2, emitiranoj 20. listopada u kojoj je sudjelovala gospođa Jelena Veljača kao predstavnica organizacija koje su pokrenule niz prosvjeda „Pravda za djevojčice“ (Platforma za reproduktivna prava, Ženska soba, Zaklada Solidarna, Inicijativa #Spasime).


– Reakciju pišemo potaknute pozivima nekoliko žena koje su preživjele seksualno nasilje, a koje su telefonski kontaktirale našu organizaciju danas, u danu nakon emitiranja emisije.Kao organizacija koja se 17 godina bavi temom seksualnog nasilja i koja radi direktno s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, iskazujemo zabrinutost uslijed izjava gospodina Stankovića.

Smatramo da su iznesene teze usmjerene na propitivanje i otvoreno iskazivanje nerazumijevanja, pa čak i osude konkretne žrtve seksualnog nasilja, opasne po žrtve seksualnog nasilja koje su emisiju gledale, u smislu dodatne traumatizacije. Smatramo također kako su takve teze opasne u smislu poticanja trenutnog društvenog konteksta u kojem se žrtvu okrivljava za nasilje koje doživi ili se propituje njeno ponašanje prije, tijekom ili nakon proživljenog nasilja.


Još jednom ističemo da je jedina osoba koja je odgovorna za seksualno nasilje počinitelj nasilja koji je odlučio nasilje počiniti. Smatramo da je dužnost nadležnih institucija Republike Hrvatske procesuirati počinitelje seksualnog nasilja, imajući poseban obzir prema osobama koje prijavljuju seksualno nasilje te vodeći računa o specifičnoj prirodi traume koju osoba preživi.




Također, smatramo da je dužnost okoline, društva i medija ne podržavati kontekst u kojem se nasilje opravdava ili relativizira čime se direktno utječe na pojavnost tog nasilja.


Ističemo da su razlozi zbog kojima je preživjelima izuzetno teško prijaviti seksualno nasilje razni, a uključuju: strah od počinitelja (strah od kazne, od osvete, od učestalog ponavljanja nasilja), strah da će ih drugi okriviti za preživljeno nasilje, strah od reakcije okoline, strah od odbacivanja partnera i obitelji, strah od reakcija institucija i toga što će proživjeti tokom procesa, strah da im nitko neće vjerovati, sram da itko sazna za to što im se događa, brojne predrasude kojima je seksualno nasilje obavijeno i dr.


Tijekom današnjeg dana Ženska soba zaprimila je telefonske pozive u kojima smo izložene agresiji i prijetnjama od strane građana u kojima nam se prijeti napadima iz domene seksualnog nasilja, te nas se vrijeđa pogrdnim imenima.


Takve reakcije građana smatramo pokazateljem stanja društva u kojem čak i borba protiv seksualnog nasilja izaziva nove nasilne reakcije. Također, osuđujemo prijetnje nasiljem koje su upućene g. Stankoviću, a o kojima piše na svom Facebook statusu.


Nedopustivo je da itko prijeti bilo kome, posebice njihovoj djeci i obitelji, a posebice seksualnim nasiljem. Svaka javna rasprava, pa tako i ova, koja je od iznimne važnosti za osobe koje su preživjele seksualno nasilje, mora biti civilizirana. Upravo protiv kulture nasilja se i borimo.


Sukladno reakcijama osoba koje su preživjele seksualno nasilje, a koje su nam se obratile tokom današnjeg dana, želimo poslati jasnu poruku riječima jedne od preživjelih koje su nam se danas telefonski javile kao reakciju na konkretan nastup g. Stankovića (izjavu koristimo uz dozvolu korisnice): „Otkud ti pravo da govoriš u moje ime i otkud ti pravo da mi držiš prodike o tome kad se treba progovoriti?“


U nadi da će ovo naše priopćenje pridonijeti širenju prostora razumijevanja za sve osobe koje su preživjele seksualno nasilje i pridonijeti senzibilizaciji i odgovornom postupanju svih dionika društva i institucija u smjeru smanjenja seksualnog nasilja, a naročito onih dionika koji, zbog svoje javne pozicije, imaju utjecaj na veći broj građanki i građana i na cijelo društvo, reagirao je tim Ženske Sobe.