Fundraising kampanja

Životni meč proslavljenog borca: “Ljudi, pomozite, molim vas, moj otac je nepokretan”

P. N.

Photo Pixsell

Photo Pixsell

Kći Branka Cikatića pokrenula je fundraising kampanju preko koje se mogu uplatiti sredstva za pomoć Branku. Javljaju se fanovi diljem svijeta, spremni pomoći svom idolu, koji ih je zadivio svojom velikom borilačkom karijerom



RIJEKA Legendarni hrvatski borac Branko Cikatić proživljava meč najteži meč u svom životu. Već pet mjeseci smješten je u splitskoj bolnici zbog plućne embolije, zbog čega mu je bio ozbiljno ugrožen život. 


– Branka je gušilo i Hitna pomoć ga je iz našeg doma u Solinu odvela u bolnicu na Križinama gdje mu je utvrđena plućna embolija. U KBC-u je zatim došlo do komplikacija jer je dobio bolničku bakteriju i uslijedila je sepsa.


U jednom trenutku mu liječnici nisu davali nikakve šanse. Mjesec i pol dana ležao je na intenzivnoj njezi i izvukao se. Sada je dobro. Zadnja dva tjedna je na odjelu fizioterapije gdje su ga digli na noge i brzo se oporavlja, ispričala je za Slobodnu Dalmaciju njegova supruga Ivana Davidovski Cikatić.




Kako bi pomogla ocu, njegova kći Lucija pokrenula je fundraising kampanju na gogetfunding.com servisu, preko koje se mogu uplatiti sredstva za pomoć Branku. Javljaju se fanovi diljem svijeta, spremni pomoći svom idolu, koji ih je zadivio svojom velikom borilačkom karijerom.



– Došla sam na tu ideju jer je tata u dosta teškom stanju. Skoro nije preživio u petom mjesecu. Sada je još u bolnici, a jednom kada izađe trebat će nam sredstva za njegovu fizioterapiju i rehabilitaciju. Trebat će provesti puno vremena u toplicama kako bi se potpuno oporavio, a mi ne možemo to iznijeti sami, rekla je Lucija za Jutarnji.


Otada je Cikatića podržalo 18 backera, odnosno korisnika koji su za njegovo liječenje uplatili ukupno 482 eura, a Lucija je uvjerena kako će Tigra podržati još mnogi ljudi.


Trenutno stanje je jako loše, a Hrvatski tigar ne može ni komunicirati sa članovima svoje obitelji.


– On leži nepokretan u bolnici. Ne može hodati, no komunicira s nama i razumije nas. Njegovo teško stanje je rezultat sepse, bakterije i plućne embolije.



U bolnici čine sve što mogu i što je u njihovoj moći, no ta je bakterija i dalje u njegovu organizmu i pokazuje se rezistentna na sve lijekove. Dobio je i dekubitus od dugotrajnog ležanja.


Branko Cikatić bio je apsolutno nezaustavljiv. Kao borac osvojio je prvi K1 Grand Prix turnir sa 38 godina koji se održavao u Tokiju, i ušao je u povijest kao najstariji osvajač. Na putu do titule pobijedio je legendu borilačkih sportova Ernesta Hoosta. Specijalnosti su mu bile tajlandski boks i kickbox.


Njemački časopis Karate Budo Magazine 1989. dodijelio je Cikatiću nagradu Zlatna rukavica i proglasio ga najpopularnijim borcem na svijetu. Spomenimo kako su tom prilikom iza Hrvatskog tigra ostali velikani kao što su Jean-Claude van Damme i Chuck Norris, piše Jutarnji.