Zajednička platforma

Živi zid sa srodnim europskim strankama predstavio program za novu i bolju Europu

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Poštena Europa, bliža građanima, koja će se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala, dio je programa koji su predstavili predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić te čelnici srodnih europskih stranaka - Luigi di Maio iz talijanskog Pokreta 5 zvijezda , Pawel Kukiz iz poljske stranke Kukiz 15, te Evangellos Tsiompanidis iz grčkog Akkela



ZAGREB Živi zid u nedjelju je predstavio u Zagrebu zajedničku platformu skupine europskih populističkih stranaka za europarlamentarne izbore u svibnju, a predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić poručio je da je riječ o novoj generaciji političara koja će graditi novu i bolju Europu.


Poštena Europa, bliža građanima, koja će se boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala, dio je programa koji su predstavili predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić te čelnici srodnih europskih stranaka – Luigi di Maio iz talijanskog Pokreta 5 zvijezda , Pawel Kukiz iz poljske stranke Kukiz 15, te Evangellos Tsiompanidis iz grčkog Akkela.


Riječ je redom o mladim europskim strankama i pokretima koje su se okupile računajući da će nakon europskih izbora donijeti prevagu u europarlamentu, uvjerene da ni europski pučani i ni socijaldemokrati neće osvojiti natpolovičnu većinu mandata.




»Ovi europski izbori neće se dobivati kao prethodni gdje su stare stranke dobivale većinu. Imat ćemo potpuno drugačiju situaciju, a naša je poruka – poruka nade da stvari mogu biti drugačije nego što su danas u EU«, poručio je Luigi di Maio na predstavljanju zajedničke platforme pozdravljen pljeskom i odobravanjem brojnih članova i pristaša Živoga zida koji su se okupili na predstavljanju nove platforme.


Pet okupljenih europskih stranaka, od kojih finski pokret Sada nije došao u Zagrebu, žele osnovati svoju skupinu u Europskom parlamentu, čineći, kako je rekao di Maio, dobre stvari na dobrobit europskih naroda.


»Želimo da ljudi žive bolje u Europi, da se cijeni njihov rad i odrede minimalna primanja na europskoj razini. Borimo se za dignitet europskog građanina, a ako to ne postignemo, nema razloga za opstanak EU «, istaknuo je.


Ivan Vilibor Sinčić predstavio je zajednički Europski manifest naglasivši da to nije definitivan dokument, jer će se još dorađivati sa strankama koje su se oko njega okupile i s onima koje će se tek okupiti.


Među deset točaka manifesta, ističu se projekti izravne demokracije građana i međusobne suradnje europskih zemalja s poštivanjem specifičnosti i odbacivanjem koncepta centralizacije. Skupina će se zalagati i za korjenite promjene europskih institucija u kojima, kažu, Europski parlament neće biti podređen Europskoj komisiji.


»Želimo promijeniti cijeli koncept europske politike bez lažnih podjela na ljevicu i desnicu i svađa oko lažnih ideoloških podjela«, rekao je Sinčić predstavljajući manifest.


Istaknuto mjesto zauzima i projekt »Transparentne Europe« u kojoj će dominirati borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštita zviždača i jačanje transparentnosti svih zastupnika prema biračima.


Zauzimat će se i za omogućavanje jednostavnog izlaska iz Unije svim članicama koje više ne žele biti dio te zajednice. Žele i da se poštuje odluka svake pojedine države koja ne želi pristupiti eurozoni i prihvatiti euro, a tražit će i zaštitu realnog gospoodarstva te ograničavanje utjecaja međunarodnih korporacija i banaka.


»Poručujemo da smo mi nova generacija koja ima odgovor na svijet koji se mijenja. Želimo Europu vratiti njezinim narodima«, poručio je Sinčić na predstavljanju platforme skupine europskih populističkih stranaka koja se prošlog mjeseca udružila u Rimu.


Skupinu za sada čini pet europskih stranaka pod vodstvom talijanskog PoKreta 5 zvjezdica (M5S). Uz Živi zid, tu su još poljski pokret Kukiz’15, finski Pokreta »Sada« te grčka Stranka poljodjelstva i stočarstva (AKKEL).