Vremenska prognoza

Zimu usred proljeća gledat ćemo još do petka. Od vikenda ponovo sve toplije

P. N.



Vremenske prilike posljednjih dana prilično su zanimljive. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula navodi kako je srednja najviša temperatura zraka prva 3 tjedna ovoga ožujka bila čak 16 stupnjeva, čime je četvrta najviša od početka mjerenja. Od prošle nedjelje do utorka, pak, srednja je samo 5,2 °C – 4. najniža za ovo razdoblje! A 3,5 °C, koliko se najviše izmjerilo 24. ožujka 2020. godine 2. je najniža najviša dnevna temperatura zraka na taj dan u godini. I ovaj snijeg potkraj ožujka je “zanimljiv”. Kao i u utorak ujutro, i navečer je u Daruvaru – uz čak 34 cm – bilo više snijega od mnogih mjesta gorske Hrvatske, primjerice od Gospića, Ogulina, čak i Zavižana. I dok je snježni pokrivač u gorju uobičajen i kasnije u godini, u sjevernim krajevima unutrašnjosti poslije 24. ožujka ne mjeri se baš često. Ove godine hoće. Ne samo u srijedu ujutro, nego barem ponegdje još i u četvrtak, možda mjestimice još i u petak, navodi Vakula.


U srijedu će na istoku Hrvatske povremenog snijega ili susnježice biti češće prijepodne, a u drugom će dijelu dana u dosta predjela biti bez oborina. Puhat će umjeren i jak istočni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka od -2 do 3 °C. U središnjoj Hrvatskoj će također prevladavati oblačno vrijeme, uz povremeni snijeg te stvaranje novog snježnog pokrivača. Uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar bit će vrlo hladno. Jutarnja temperatura zraka od -3 do -1 °C, a najviša dnevna većinom oko 2 °C.


U gorju će pasti najviše snijega, posebice u dijelu Gorskog kotara – moguće i novih 15 do 20 cm. Uz jak vjetar bit će i zapuha, a jaka i olujna bura će nositi pahulje snijega pomiješane s kišom i u podvelebitski dio. Temperatura zraka u gorju od -5 do -2 °C, duž obale i na otocima te u Istri jutarnja od -1 do 4 °C, a najviša dnevna između 4 i 8 °C.




Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno te tek rijetko uz malo kiše, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u višim predjelima i snijegom. Puhat će umjerena i jaka bura, u sjevernoj Dalmaciji i s olujnim udarima. Nakon hladnog jutra, uz temperaturu od 0 do 4 °C, u unutrašnjosti -4 do 0 °C, dnevna temperatura bit će malo viša nego u utorak – uglavnom između 8 i 12 °C. 


Na krajnjem jugu Hrvatske također danju malo toplije od utorka, no jutro će biti hladno. Najniža temperatura od -1 do 4 °C, a najviša 9 do 12 °C. Bura će biti uglavnom umjerena do jaka pa će i more biti malo i umjereno valovito.”


Smirivanje vremena u unutrašnjosti započet će u četvrtak, kada će uz blagi porast temperature, osim snijega biti i kiše, ali u malim količinama. Petak donosi djelomično razvedravanje pa će biti sve toplije, osobito za vikend, koji će biti uglavnom suh. Sa slabljenjem vjetra u jutarnjim satima može biti i magle. S povratkom proljetnih temperatura snijeg će se relativno brzo topiti. Mjestimice malo kiše past će još u promjenljiviji četvrtak i petak. S petkom će bura i na sjeveru značajnije slabjeti i posvuda će biti toplije, pa će vikend i vrlo vjerojatno početak novog tjedna biti proljetno topli te prevladavajuće suhi uz dosta sunca.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.