Prognoza

‘Zima će nam opet pokazati zube’: Vakula o nagloj promjeni vremena koja nas očekuje

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Dok će jedni odahnuti zbog prestanka južine, drugi će već tijekom petka imati nevolje zbog bure i snijega. Zima nam ponovno "pokazuje zube"! Dočekajmo je spremni, zaključuje Vakula



Nakon iznadprosječno toplog četvrtka s južinom, danas u većini Hrvatske povratak zimskih uvjeta, ponegdje i s debljim snježnim pokrivačem, pa možete li – gorjem ne putujte od 8 do 20 sati, još bolje – do subote, a i podno Velebita će od petka poslijepodne do subote kasno navečer biti ograničenja u prometu. Za mnoge će vjerojatno najpovoljnija biti nedjelja, a od ponedjeljka ponovno oblačnije i vjetrovitije, vjerojatno s češćim oborinama, prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U četvrtak je, uz južinu, ponegdje na zapadu već jutarnja temperatura zraka bila viša od prosječne najviše, i to ne samo za sredinu siječnja nego čak i za početak ožujka. No, već u petak stiže promjena – nagla, brza, pa i žestoka… Ponegdje će biti i obilne kiše praćene munjama i gromovima, koji se gdjekad mogu vidjeti i čuti i uz padanje snijega, što i nije odviše česta pojava, za razliku od za siječanj uobičajenoga debljeg snježnog pokrivača u gorju, a i jake i olujne bure na sjevernom dijelu Jadrana… Razvedravanje u noći na subotu pridonijet će novim “minusima” na kopnu, pa će zimski ugođaj potrajati i u sljedećem tjednu, barem prema temperaturi, a ponegdje i po još koječemu…


U Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, najprije uz kišu, više u zapadnijim krajevima, gdje već prijepodne stiže zahladnjenje i snijeg, osobito u brdima. Zapuhat će sjevernjak i sjeveroistočnjak, a temperatura će veći dio dana biti između 2 i 7 °C, navečer niža. U središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro najtoplije, a navečer će uz djelomično razvedravanje biti i “minusa”. No, prije toga kiša, već od jutra na sjeverozapadu i snijeg, uz stvaranje pokrivača, u gorju i debljeg od 10 centimetara, a u nizinama uglavnom tanjeg. Štoviše, u samom središtu Zagreba možda ponovno i izostane zbog efekta toplinskog otoka. Zapuhat će gdjegod prolazno umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu i dijelu gorja već oko podneva bura, često jaka, na udare ubrzo i olujna, koja pahulje iz gorja može donositi i ponegdje na obalu, pa i bliže joj otoke. No, češća će biti kiša, gdjegod i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, najmanje u Istri, u čijoj je unutrašnjosti i snijeg moguć samo rijetko. Temperatura većinom od 5 do 10 °C, u gorju od 0 do 5 °C, uz prijepodne uglavnom toplije od poslijepodneva.




U Dalmaciji će dnevni temperaturni hod biti uobičajen, ali malen zbog juga, oblaka i kiše, mjestimice i obilnijih pljuskova i grmljavine, a u unutrašnjosti i snijega, uglavnom u brdima. Poslijepodne će bura biti sve češća, na udare ponegdje i olujna, a more i dalje umjereno valovito i valovito. Podjednako će valovito biti i na jugu Hrvatske, ali zbog cjelodnevnog umjerenog i jakog juga, uz koje će se temperatura uglavnom malo mijenjati. Sunčanih će sati biti malo, a pljuskovi i grmljavine bit će češći prema kraju dana.


Zimski će ugođaj u kopnenom području biti i tijekom vikenda, a i u većem dijelu sljedećega tjedna, ponajviše zbog temperature primjerene sredini siječnja, a manje zbog snijega, kojeg će od subote do ponedjeljka biti samo rijetko i u malim količinama. I na Jadranu će biti sve hladnije, te za većinu vjerojatno najpovoljnije u nedjelju, jer će u subotu te ponovno od ponedjeljka biti oblačnije, uglavnom i kišovitije, te vjetrovitije, na sjevernom dijelu uz često jaku buru, gdjegod i s olujnim udarima, a na jugu će prevladavati jugo.


– Dakle, dok će jedni odahnuti zbog prestanka južine, drugi će već tijekom petka imati nevolje zbog bure i snijega. Zima nam ponovno “pokazuje zube”! Dočekajmo je spremni, zaključje Vakula.