Parlamentarno prepucavanje

Žestoki ispadi u Saboru: Bulj iznervirao Dalić, Beljak “izvrijeđao” Štromara

Hina

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potpredsjednica Dalić izgubila je živce te se digla iz klupe za ministre i bijesno Bulju poručila kako širi laži 



Mostovac Miro Bulj pitao je u petak na saborskom »aktualcu» kada će biti skinute ploče »postavljene četnicima po cijeloj Hrvatskoj«, a izgradnju termoelektrane Peruća, u čemu sudjeluje suprug ministrice vanjskih poslova, izjednačio je s agresijom na Hrvatsku, na što je, vidno uzrujana, burno reagirala potpredsjednica Vlade Martina Dalić poručivši kako »Ne može slušati te laži«, čime je zaradila opomenu predsjednika Sabora.


Bulje je rekao kako je u Hrvatskoj »upravo obljetnica napada srbočetnika Ratka Mladića na branu Peruča«.


Dalić izgubila živce


»Vidimo da se i dalje vrši agresija direktno povezana sa sukobom interesa iz naše Vlade jer se prijeti narodu Sinja i Cetinske krajine od supruga gospođe Burić potpredsjednice Vlade, da će se oduzeti zemljište, dati ću vam i taj papir, da će se izuzeti zemljište ako ne plate po njihovoj cijeni«, poručio je Bulj, noseći majicu s natpisom »Ne daj se Perućo» premijeru Andreju Plenkoviću.




Potpredsjednica Dalić izgubila je na to živce te se digla iz klupe za ministre i bijesno Bulju poručila kako širi laži te da je »tamo ispod» i njezina djedovina.


»Kolegice Dalić, molim vas, postoje načini kako ćete to izreći, ovo nije primjerno, bez obzira što je gospodin Bulj govorio, ja Vas molim da se tako ne ponašate«, apelirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Zamolio je da se smire strasti te da se takve stvari više ne događaju. »Ovo nije zaista bilo primjereno«, zaključio je Jandroković.


Beljak: Jadnika Štromara nitko ništa ne pita


U raspravu se uključio i HSS-ovac Krešo Beljak. »Ovako ponašanje ministra koje su izabrali saborski zastupnici apsolutno nije primjereno ili neka sama ode. Mislim da će gospodin Plenković svojom čvrstom rukom jasno pokazati što misli o takvom ponašanju«, poručio je koristeći vrijeme predviđeno za zastupničko pitanje.


Beljaka je zanimalo podržava li Vlada inicijativu sukreatorice vanjske politike predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o tzv. uspravnici tri mora – Baltik, Jadran, Crno more.»Ako ste vi umorni, a znam da jeste može odgovoriti i Vaš potpredsjednik gospodin Štromar, tak i tak ga jadnika danas nitko ništa nije pitao«, ustvrdio je Beljak te zaradio opomenu predsjednika Sabora.

»Zašto vrijeđate čovjeka ničim izazvan, mislim da je to potpuno neprimjereno«, pitao ga je Jandroković.


Tko sve voli Cetinsku krajinu


Plenković je priznao kako ni sam nije očekivao »ovako dinamičan kraj aktualnoga sata«.


»Žao mi je da je malo potpredsjednica Vlade možda bila isprovocirana ekspozeom gospodina zastupnika Bulja koji, eto, voli Cetinsku krajinu. Volim je i ja, često dolazim tamo, moja majka je išla u sinjsku gimnaziju pa imam i neke posebne veze prema Sinju i Cetinskoj krajini. Učinit ćemo sve ono što je dobro za njen razvoj, za ekološke aspekte, a i za sve ljude koji tamo žive«, ustvrdio je Plenković.


Beljaku je pak savjetovao da se nastoji »malo odmaknuti od neke percepcije da li postoji raskorak ili nekakva dvoglava vanjska politika«.


HSS-ovac, nezadovoljan odgovorom, premijeru je poručio da ni njemu niti predsjednici Republike nitko nije dao mandat da nas guraju »u nekakve asocijacije koje imaju za cilj stvaranja sanitarnog kordona istoka prema zapadu Europe«.


Panenić: Vrdoljak gura TE u Osijeku


Mostovac Tomislav Panenić prozvao je Vladu jer su umjesto smanjenja parafiskalnih nameta povećali naknadu za obnovljive izvore energije na preko milijardu kuna.Plenković mu je uzvratio da su odabiri o subvencioniranju izvora električne energije napravljeni prije više godina, »a nama je preostalo da u budućnosti tražimo neke druge načine kako da s proizvođačima nađemo rješenje koje neće biti na teret građanima ni gospodarstvu«.

Ustvrdio je kako je od planirane 104 mjere za ukidanje parafiskalnih nameta ispunjeno 50 do 60 posto, što prolazi ispod radara jer oporba želi kreirati besperspektivnu sliku Hrvatske.


Panenić je ustvrdio kako je nezadovoljan jer ministar energetike i okoliša Tomislav Ćorić najavljuje nastavak projekta Krš-Pađane. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je, kaže, pokazala danas da stoji iza Peruće što će »isto podignuti naknadu, a bojim se da će tako nečim rezultirati i svakodnevni dolasci Ivana Vrdoljaka u Ministarstvo energetike. Ljudi ga viđaju tamo, on vjerojatno gura TE u Osijeku, koja će također biti kogeneracijska i građani će plaćati naknadu i za tu elektranu«, poručio je Panenić.


Na jedno od zastupničkih pitanja o tome hoće li voda poskupiti, premijer je kratko uzvratio – ne.