Protokol omalovažava žene

Ženska mreža Vargi: Ispričajte se ženama i povucite diskriminirajući protokol za ”pilulu za dan poslije”!

Hina

Ženska mreža traži od ministra da povuče naputak i naloži svima koji se bave trgovinom lijekovima da bez restrikcija prodaju tablete ellaOne, tj. »pilule za dan poslije«.Također traže da se Varga ispriča ženama koje po naputku ispadaju osobama sumnjivog i upitnog mentalnog zdravlja, odnosno nesamostalnim osobama koje ne znaju donositi odluke



ZAGREB – Ženska mreža Hrvatske uputila je u utorak dopis ministru zdravlja Siniši Vargi u kojem traži preispitivanje i povlačenje protokola o izdavanju »pilule za dan poslije«, jer ga smatra diskriminirajućim za žene.


Ženska mreža traži od ministra da povuče naputak i naloži svima koji se bave trgovinom lijekovima da bez restrikcija prodaju tablete ellaOne, tj. »pilule za dan poslije«.Također traže da se Varga ispriča ženama koje po naputku ispadaju osobama sumnjivog i upitnog mentalnog zdravlja, odnosno nesamostalnim osobama koje ne znaju donositi odluke.


U dopisu Ženska mreža ultimativno zahtjeva od Varge podatke o datumu izdavanja protokola i zakonske osnove na temelju kojih je kao ministar zdravlja dužan prihvatiti takav dokument strukovne udruge, iako je iz dopisa jasno da čelnice Mreže ne znaju tko je zapravo autor protokola.




Protokol je, naime, objavila Hrvatska ljekarnička komora na svojoj web stranici, dok Ženska mreža jednom tvrdi da ga je usvojila Hrvatska liječnička komora, a drugi puta Hrvatski liječnički zbor.


»Vaš naputak kojim prepisujete ničim propitani i nedemokratski usvojen Protokol Hrvatske liječničke komore o postupanju kod izdavanja tablete za ‘dan poslije’ potpuno derogira svrhu i ponovno stavlja žene u poziciju osoba koje ne znaju razmišljati i donositi odluke«, stoji u dopisu u kojem se malo dalje od Varge traži da Ženskoj mreži dostavi »podatke o datumu izdavanja Protokola od strane Hrvatskog liječničkog zbora«.