Nepribrajanje glasova u Sisku

Zelić o nepravilnostima u biračkim odborima: I namjerno krivo brojanje glasova DORH bi mogao tretirati kao nenamjerno

Tihomir Ponoš



ZAGREB – Državno, i niža izborna povjerenstva, trebali bi voditi računa o tome da ljudi poput onih na biračkom mjestu broj 6 u Sisku na parlamentarnim izborima prošle godine, više ne budu u izbornim tijelima i to bi bila jaka poruka. Ustvrdio je to Dragan Zelić iz GONG-a komentirajući slučaju s tog biračkog mjesta na kojem je prema zapisniku kandidatkinja SDP-a Kristina Ikić Baniček osvojila nula preferencijalnih glasova, a Općinsko državno odvjetništvo je obrađujući njenu kaznenu prijavu ustvrdilo da je dobila 23 takva glasa i nakon toga odbacilo njenu kaznenu prijavu zaključivši da se radi o nenamjernoj pogrešci.


Brojanje preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima održanim 11. rujna prošle godine bilo je mjestimično doista problematično, ali jedino je Ikić Baniček odlučila zbog toga podnijeti kaznenu prijavu. Na biračkom mjestu 107 u Splitu izbornoj koalciji SDP-HNS-HSS-HSU nije pripisan niti jedan preferencijalni glas.


Sumnjivo je bilo još nekoliko biračkih mjesta u Splitu na kojima su kandidati raznih lista – i Narodne koalicije, i koalicije HDZ-HDS, i Mosta, i Pametnog – osvajali neuobičajeno malen broj preferencijalnih glasova u odnosu na broj osvojenih glasova. Državno izborno povjerenstvo nam je u odgovoru na upit u povodu sisačkog slučaja navelo da ono daje preporuku izbornim povjerenstvima ovlaštenima za imenovanje biračkih dobora da u biračke odbore ne imenuju osobe u čijem su se ranijem radu u biračkim odborima uočile nepravilnosti.




No, ta preporuka odnosi se samo na one članove koje izborna povjerenstva samostalno imenuju. Članove biračkih odbora imenuju i političke stranke, a one nisu dužne postupati po preporuci DIP-a. Zelić je ustvrdio da je odluka sisačkog Općinskog državnog odvjetništva loša jer svaku prijavu o narušavanja izbornih prava treba vrlo ozbiljno shvatiti. 


– Ova odluka ne doprinosi tome da članovi biračkih odbora rade po pravilima. Članovi odbora mogu raditi kao što su radili na tom biračkom mjestu u Sisku svjesno i namjerno, a da poslije toga DORH zaključi da je to bilo nenamjerno. Zelić je apostrofirao važnog educiranost članova biračkih odbora, ali i to da članovi odbora mogu biti odlično educirani i svjesno manipulirati.


 Iz DIP-a su nam odgovorili da će i dalje upućivati nadležna izborna povjerenstva na to da educiraju članove biračkih odbora, donositi podsjetnike o radu biračkih odbora te razvijati i na svojim internetskim stranicama objavljivati on-line edukacije čanova odobra. Zelić je konstatirao da otprije postoji problem s izbornom administracijom na nižim razinama, a posebno ga brinu pojedine pojave poput glasanja u ime druge osobe, nebrojanja ili nepripisivanja osvojenih glasova pojedinom kandidatu, te zastrašivanje birača.


– Poruka Vladi i novom ministru uprave Lovri Kuščeviću je da hitno srede izborno zakonodavstvo, zaključio je Zelić.