Naše kritike nisu "perfidne igre"

Zelena lista poziva Milanovića da oko Plomina C sluša glas razuma ili naroda

Hina

Premijera pozivaju da pokuša »barem jednom«, umjesto onog što mu govori prvi potpredsjednik Čačić, »poslušati glas razuma ili pak glas naroda, jer istarski i hrvatski građani ne žele novu ugljenaru u svom dvorištu«



ZAGREB –  Zelena lista danas je premijera Zorana Milanovića, u povodu njegova posjeta Plominu, pozvala da posluša glas naroda i razuma kada je riječ o najavljenoj gradnji termoelektrane Plomin C na ugljen, a ne samo ono što mu govori prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ističući da u njihovim kritikama i rješenjima vezanima uz taj projekt nema osjećaja, već samo logike i zdravog razuma.


Ta je ekološka udruga priopćenjem reagirala na jučerašnju Milanovićevu izjavu tijekom Vladine sjednice kako se, u situaciji u kojoj se Vladi ništa suvislo ne može predbaciti u ekonomiji i financijama, »igra prikriveno, ali perfidno, na najniže osjećaje…«.



Njemačka kompanija RWE neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, ali spreman je pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa, priopćeno je danas iz RWE-a. Odluka o nesudjelovanju u predkvalifikacijskom krugu je većim dijelom posljedica prilagodbi u RWE-ovoj strategiji vezanoj uz strukturu europskog portfelja elektrana te trenutačnih kapitalnih ograničenja, kaže se u priopćenju RWE-a.Kako se navodi, RWE je, kao dugogodišnji HEP-ov partner u termoelektrani u Plominu, primio na znanje objavu poziva za iskazivanjem interesa za strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, a koji traje do danas, 14. rujna.RWE ispunjava sve natječajne uvjete i spreman je projekt podržati sa svoje sadašnje pozicije dioničara TE Plomin d.o.o. te kao kompanija s iskustvom i znanjem u realizaciji projekata velikih elektrana te vrste u Europi, navodi se u priopćenju. »RWE je, međutim, donio odluku da neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo. Odluka je većim dijelom posljedica prilagodbi u RWE-ovoj strategiji vezanoj uz strukturu europskog portfelja elektrana te trenutačnih kapitalnih ograničenja«, ističu iz te kompanije.Dodaju kako je RWE-u dobro poznata sve teža situacija u proizvodnji energije za temeljne potrebe u Hrvatskoj kao i uloga koju bi u tom kontekstu imala nova elektrana u Plominu.»Zbog toga je RWE izrazio zanimanje da projekt podrži djelujući kao HEP-ov zastupnik – tehnički savjetnik u projektu, tako što će voditi brigu o upravljanju i održavanju objekta te dobavljanju energenta i prodaji proizvedene električne energije«, zaključuje se u priopćenju.Inače, njemački je RWE partner HEP-a u termoelektrani Plominu 2. Naime, tvrtka TE Plomin d.o.o, koja je vlasnik TE Plomin 2, mješovito je društvo u vlasništvu 50 posto RWE Powera i 50 posto HEP-a d.d., a s tom tvrtkom HEP Proizvodnja d.o.o. ima dugogodišnji ugovor o vođenju i održavanju TE Plomin 2 (bloka B). 




»Gospodine premijeru, mislimo da su naše kritike u vezi Plomina C jako suvisle, a ni rješenja nam nisu baš za baciti. Najmanje su prikrivena, perfidna ili igraju, kako vi kažete, na najniže osjećaje«, ističu u Zelenoj listi.


Premijera pozivaju da pokuša »barem jednom«, umjesto onog što mu govori prvi potpredsjednik Čačić, »poslušati glas razuma ili pak glas naroda, jer istarski i hrvatski građani ne žele novu ugljenaru u svom dvorištu«.


Kao svoje prigovore, među ostalima, navode ugljen kao vrlo skupo i zastarjelo energetsko rješenje i najprljavije fosilno gorivo koje se u EU sve više napušta jer proizvodi velike imisije CO2 i ostalih stakleničkih plinova, Hrvatska bi ga morala uvoziti, a kao nužna se nameću povećana investiranja u postrojenje i zbrinjavanje otpada.


Kao rješenja nude gradnju termoelektrane na prirodni plin iz sjevernog Jadrana kao vlastiti energent, bez potrebe za dodatno ekološko zbrnjavanje te nepotrebna ulaganja i zaduživanja.


Đakovačka podružnica Zelene liste u svom priopćenju, pak, upozorava na prekomjernu sječu šumskih površina u širem području oko jezera Borovik u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije.


Zabrinuti građani, ističu, tvrde da se na tim terenima, na kojima kroz koncesiju gospodari tvrtka Sunčane šume, provodi prekomjerna, čista sječa koja graniči s pustošenjem šumskog staništa s trajnim posljedicama, kao i da se raspolaganje dijelom drvne mase ne provodi sukladno zakonu.


»Zakonska rješenja Republike Hrvatske moraju se poštovati i provoditi nedvosmisleno i doslovno, jer u protivnom možemo samo ‘platiti misu’ i pomoliti se za budućnost koja je pred nama, pa tako i za opstanak naših slavonskih šuma«, zaključuju u priopćenju.