Cijeli tjedan - radni

Zbog velikog obima posla saborski zastupnici umjesto u srijedu s radom počinju već u ponedjeljak

Hina



Zbog obimnog dnevnog reda koji ih očekuje do uskršnje stanke, saborski zastupnici plenarni radni tjedan, umjesto uobičajene srijede, započinju već u ponedjeljak, a u utorak bi konačno trebala biti i sjednica saborskog Odbora za Ustav na temu amandmana na prijedlog novog saborskog Poslovnika.  


Tjedan će započeti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojem je cilj definirati OPG kao prepoznatljiv i prihvaćen organizacijski oblik poljoprivrednika te proširenje djelatnosti OPG-a, razvoj vlastitih kapaciteta u proizvodnji kao i omogućavanje gospodarskog rasta, razvoja i restrukturiranja OPG-ova i poljoprivrede.


Zakonom se utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  te način i uvjeti za upis u Upisnik OPG-a, odgovornost i prava nositelja OPG-a i članova OPG-a, nadležna tijela i nadzor u primjeni zakona. 




Mogućnost obavljanja dopunskih djelatnosti na OPG-u kao što su primjerice proizvodnja neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe, pružanje ugostiteljskih ili turističkih usluga, utvrđena je s namjerom da jedna obitelj ima jedan OPG koji omogućava održivo gospodarenje i samozapošljavanje članova obitelji.


Predloženim zakonom proizvodni resursi kao što su traktori, kombajni, stoka, neophodni za obavljanje poljoprivrede bit će zaštićeni od ovrhe, kao i imovina nužna za obiteljski život  i stanovanje.


Registar OPG-ova će biti javan kako bi se točno znalo tko što i koliko proizvodi.


Konačnim prijedlogom zakona prihvaćene su primjedbe koje se odnose na nomotehničko i jezično usklađivanje zakonskih odredbi, jasnije definiranje sjedišta OPG-a. Zbog sprječavanja administrativno birokratskih represija na njihovu štetu propisano je izricanje opomena za nepoštivanje zakonskih odredbi, a kazne su tek krajnji alat. Brisana je odredba koja se odnosi na solidarno jamstvo članova OPG, te su radi bolje provedbe definirani financijski iznosi sredstava koji su izuzeti od ovrhe.