Izvanredna skupština

Zbog raskola Udruženje hrvatskih putničkih agencija pred novim izborima

Alenka Juričić Bukarica

Boris Žgomba / Foto Ognjen Alujević / NL arhiva

Boris Žgomba / Foto Ognjen Alujević / NL arhiva

Nezadovoljstvo je doseglo kulminaciju kada su iz članstva izbačene članice, koje tvrde da su tražile transparentniji rad



RIJEKA  Aktualni direktor Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Željko Trezner do daljnjeg ostaje na toj funkciji, međutim, krajem ožujka ili početkom travnja organizirat će se izborna skupština na kojoj će se birati čelništvo i tijela najvećeg udruženja putničkih agencija u Hrvatskoj.


Izglasano je to na izvanrednoj skupštini UHPA-e u Zadru, koju su zahtijevale brojne članice nezadovoljne radom resorne udruge. U međuvremenu je Trezner i ponudio mandat na raspolaganje, međutim, sa 169 glasova za, od ukupnih 324, članovi skupštine su odlučili da ostaje na ovom mjestu.


No i dalje se ukazuje kako postoji raskol te da je činjenica kako je većina glasala za izbor tijela UHPA-e pokazuje da problema ima i da se želi novi smjer u radu ovog udruženja. Da podsjetimo, članice su ukazivale na visoke materijalne troškove, netransparentno trošenje novca, nemogućnost da se dozna visina plaće direktora i slično. Nezadovoljstvo je doseglo svoju kulminaciju kada su iz članstva izbačene četiri članice, koje tvrde, samo zato jer su tražile transparentniji rad udruge.




Konkretnije odgovore, doznajemo, nisu dobili ni ovog tjedna na skupštini. Ipak, zadovoljni su što su se izborili za nove izbore, kao i izmjene statuta udruge te uvođenje kodeksa ponašanja. Kroz najavljene izmjene statuta također bi se izbačenim agencijama trebalo omogućiti ponovno učlanjenje u UHPA-u.


   – Velik je uspjeh što smo se izborili za sazivanje izborne skupštine na kojoj će se birati čelništvo, Upravni i Nadzorni odbor. I sve to na pola mandata. Zadovoljni smo jer se time pokazalo da nije nezadovoljna samo nekolicina članica, već da većina smatra da doista moramo rješavati probleme u našoj nacionalnoj udruzi, kazao je Marino Jakovčević Martinov u ime Inicijativnog odbora za sazivanje izvanredne Skupštine.


   Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e, je pak naglasio kako je skupština većinom glasova prihvatila izvješće direktora o radu, kao i financijsko izvješće za prošlu godinu te revizorski uvid za 2014. i 2013.   

– To znači da nema mjesta eventualnim sumnjama. Isto tako, na skupštini smo pokrenuli raspravu o samom konceptu rada UHPA-e te tome kako je vidimo. Dogovoreno je da se kroz naredne mjesece u širu raspravu uključe sve članice i postigne konsenzus oko statuta te samog koncepta funkcioniranja udruženja. Naime, evidentno je da u UHPA-i imamo problem nepovjerenja, ne prema čelništvu nego prema konceptu rada, i da bi to prevladali ćemo pokušati donijeti konsenzus u budućnosti udruge. A kada to napravimo, naša je dužnost da se izaberu i tijela UHPA-e, kazao je Žgomba zaključivši kako je svima stalo da se sjedne i razgovara, tim više što je sektor u brojnim problemima. A na kritike da nije dostavljeno izvješće revizora već samo revizorski uvid, kazao je kako se u tako kratkom roku nije moglo drugačije.